Naomi Osaka (23 de ani, 2 WTA) a anunțat că se retrage de la Roland Garros, în urma scandalului provocat de absența ei de la conferințele de presă, dezvăluind și că are probleme de sănătate.
După ce inițial a refuzat să vină la conferințele de presă obligatorii de la Roland Garros, Naomi Osaka a anunțat luni seară că se retrage de la turneul de pe zgura din Paris și că ia o pauză de la tenis, dezvăluind că are probleme personale, confruntându-se cu perioade de depresie.
Ce i se pare nedrept lui CTP în scandalul Naomi Osaka la Roland Garros
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat situația în care se află Osaka, deținătoare a patru turnee de Grand Slam, și a spus că nu este de acord cu descalificarea unei jucătoare pentru că refuză să vină la conferințele de presă, așa cum s-a pus problema în cazul japonezei.
„Un jurnalist este o persoană care pune tot timpul întrebări neplăcute, ba chiar întrebări rele. Asta e fișa postului nostru, să punem tot timpul probleme și întrebări neplăcute. Asta face și presa la astfel de conferințe de presă, am văzut atâtea. Sunt momente de mare tensiune și de enervare pentru un jucător sau jucătoare, mai ales când pierde un meci și trebuie să răspundă unor întrebări.
Starea, după ce pierzi un meci și te gândești «Trebuie să explic acum și de ce am pierdut», e foarte proastă! E greu de suportat așa ceva. Am văzut recent o astfel de situație la Serena Williams. După ce a pierdut a fost întrebată de un jurnalist la conferința de presă «Și retragerea pe când? Când te gândești la retragere?». Serena a încercat să spună ceva, după care a izbucnit în plâns și a refuzat să mai răspundă la conferința de presă.
Spunea Osaka că a-i pune întrebări după ce a pierdut grav un meci e ca și cum ai lovi într-un om căzut. Și are dreptate, din punctul acesta de vedere. Alți jucători sau jucătoare, ca Nadal, Barty sau Medvedev, s-au pronunțat în legătură cu această situație și au spus «Domnule, noi considerăm că presa trebuie să-și facă datoria și trebuie susținută în această activitate. Nu avem probleme de rezistență mentală la astfel de conferințe, ne descurcăm». Dar nici nu au criticat decizia lui Naomi, au spus că o înțeleg”, a declarat Cristian Tudor Popescu la Digi 24.
Cristian Tudor Popescu: „Nu poți descalifica un jucător pentru că nu vine la conferință! Regula trebuie schimbată”
„Avem un caz. Acestă fată chiar are probleme mentale. Ceea ce nu înseamnă că e nebună. Domnule, nici vorbă de așa ceva! Este o gândire profund greșită și agresivă. Așa cum sunt atâția oameni care suferă de depresie, una dintre cele mai comune afecțiuni în clipa de față, iată că Naomi Osaka este una dintre ele.
Să ne amintim cum în 2018, după manifestările sălbatice ale Serenei Williams la adresa arbitrului, la finala aceea celebră de la US Open, pur și simplu a fost șocată de urletele Serenei. A izbucnit în plâns, nu suportă. Este un om sensibil, se și vede că nu are capacitatea de a susține relații sociale și conversații. Ea este jucătoare profesionistă, important e să joace foarte bine, nu să vorbească.
Eu zic că este corect ca un jucător care, ca în cazul Naomi Osaka, refuză să vină la conferința de presă de după meci să fie amendat. E vorba de contracte cu media, sponsori, publicitate. A nu veni, mai ales o jucătoare de nivelul ei, înseamnă pentru organizatori o pierdere financiară. Ea poate fi compresată prin amendă.
Dar să o ameninți cu descalificarea, pentru că regulamentul prevede și asta... Dacă nu vii la prima conferință, te amendez, dacă nu vii la a doua te amendez, dacă nu vii la a treia, atunci ești descalificată din turneu. Așa ceva mi se pare profund nedrept! Cum să descalifici jucătorul pentru asta? Cum să îi pui pe același plan pe Djokovic, care a fost descalificat corect pentru că a lovit un arbitru, și o fată foarte sensibilă care suportă greu ieșirile în public? Așa este firea ei, ăsta e mentalul ei. Este o regulă profund nedreaptă. Da, amendezi jucătorul sau jucătoarea, dar nu o descalifici. Asta trebuie schimbată!”, a adăugat jurnalistul.
Naomi Osaka are 4 titluri de Grand Slam // FOTO: Guliver/GettyImagesNaomi Osaka s-a retras de la Roland Garros 2021
Salutări! Nu am intenționat nicio clipă să creez o astfel de situație, în momentul în care am postat mesajul de zilele trecute. Acum, cred că cel mai bun lucru pentru turneu este să mă retrag, ca toată lumea să se poată concentra din nou la tenis.
Nu am vrut să fiu un motiv de distragere a atenție. Sunt de acord că nu a fost chiar momentul perfect să îmi expun punctul de vedere. Și mai important e că nu voi încerca niciodată să trivializez sănătatea mentală sau să nu folosesc termenul în conformitate cu gravitatea problemei.
Adevărul este că am trecut prin lungi perioade de depresie după US Open 2018 și că le-am depășit cu greu. Toată lumea care mă cunoaște știe că sunt o fire introvertită, iar toți colegii de competiție au observat că întotdeauna am căștile pe urechi când sunt la turnee. Asta mă ajută să trec peste anxietate. Chiar dacă presa a fost mereu amabilă cu mine, nu sunt un bun orator. Le-am cerut scuze și în particular organizatorilor de la Roland Garros.
Voi lua o pauză, voi sta o perioadă departe de terenul de tenis. Când va fi timpul potrivit, chiar vreau să mă așez la masa discuțiilor cu șefii circuitului. Putem să găsim modalități în care jucătorii, presa și fanii să se simtă mai bine
- Osaka, pe Instagram.
De ce a renunțat Naomi Osaka la conferințe de presă de la Roland Garros
Sora jucătoarei a dezvăluit că faptul că lui Naomi i s-a amintit constant că nu are cele mai bune rezultate la turneele pe zgură, inclusiv de către cineva din familie, a determinat-o să ia această decizie radicală.
Naomi mi-a povestit înainte de turneu că un membru al familiei a venit la ea și i-a spus că este slabă pe zgură. La fiecare conferință de presă i se spune că are un record negativ pe zgură! Când a pierdut în turul 1 la Roma, nu era OK din punct de vedere mental. Încrederea ei era complet distrusă și cred că opiniile oamenilor i-au intrat în cap, iar ea crede că este slabă pe zgură. Asta nu este adevărat, iar ea știe că, pentru a se descurca bine și pentru a avea o șansă la câștigarea Roland Garros, trebuie să creadă că o poate face. Acesta este primul pas pe care un atlet trebuie să-l facă, să creadă în el.
Soluția ei a fost să blocheze totul. Să nu discute cu nimeni care o va face să se îndoiască de e. Își protejează mintea, de aceea i se spune sănătate mentală. Mulți dintre voi, când aud acest termen, se gândesc că trebuie să fii depresie sau să ai vreo boală pentru a putea folosi acest termen, sănătate mentală.
Nu știu ce va face în viitor având în vedere organizatorii turneului ripostează și amenință că o vor exclude, dar eu sprijin acțiunile surorii mele pentru că face tot ce e mai bine pentru ea. Jucătorii de tenis nu sunt plătiți pentru a merge la conferințele de presă. Sunt plătiți pentru a câștiga.
Dacă și alții vor să facă la fel, iar ea va crea un precedent pentru ca și alții, pe viitor, să o poată face? Când am pierdut singurul meci din circuitul WTA la care a trebuit să merg la conferința de presă, am văzut titluri care spuneau că am plâns. Este jenant pentru jucători. Unii pot îndura, dar alții sunt chinuiți de asta
- mesajul lui Mari Osaka
{{text}}