Publicitate

EURO 2020 e și tărâmul copiilor. Vezi perechile tată-fiu de la Campionatul European

Articol de Gazeta Sporturilor  —  marţi, 01 iunie 2021

Lumea fotbalului european a intrat deja în atmosfera trepidantă de dinainte de EURO 2020, marea competiție a verii care va ține microbiștii de pe Bătrânul Continent cu sufletul la gură timp de o lună de zile. Se fac pregătiri, statistici, se caută cele mai interesante unghiuri de abordare a turneului final, iar așteptările sunt foarte mari în toate națiunile calificate la turneul final. Pentru unii, EURO 2020 e prima șansă la glorie, alții încearcă să-și apere coroana, iar sute de jucători vor intra sau ieși din lumina reflectoarelor. Printre ei se află și cinci copii care încearcă să calce pe urmele taților lor. Ți-i prezentăm de 1 iunie, ziua în care cu toții ne simțim din nou copii.

Fă-ți acum cont pe Superbet, ia bonusul de bun-venit și pregătește-te așa cum se cuvine pentru EURO 2020.

Dinastia Schmeichel: 189 de selecții și un titlu

Pentru fotbalul danez, poarta a fost, este și va fi legată mereu de numele Schmeichel. Grație legendarului Peter, dinastia a început încă din penultimul deceniu al secolului trecut și a adunat patru participări la Campionatul European, dar și titlul istoric cucerit în 1992, când danezii au venit de pe plajă și au scris cea mai frumoasă filă de poveste posibilă. Cu Peter Schmeichel terminând cariera impresionantă cu 13 meciuri la EURO și nu mai puțin de 126 de selecții de-a lungul carierei impresionante, la EURO 2020 vine rândul lui Kasper Schmeichel să preia ștafeta și să încerce să se ridice la nivelul tatălui său așa cum a făcut-o în momentul în care a ridicat deasupra capului trofeul de campion al Angliei cu Leicester. Kasper are și el, deja, 63 de selecții, dar nu a bifat încă vreun minut din postura de portar al Danemarcei la un Campionat European.

Numele Larsson și Thuram merg mai departe

Un alt campion european care-și va vedea odrasla încercând să-i repete performanța este Lilian Thuram. Fostul fundaș dreapta al Franței are în CV patru ediții în care a reprezentat Cocoșul Galic la Campionatul European (1996, 2000, 2004 și 2008), iar la a doua participare a plecat acasă cu medalia de campion. Lilian are 16 meciuri la EURO, a strâns 140 de selecții, cu 137 mai multe decât a adunat Marcus Thuram până la 23 de ani. Atacantul lui Gladbach a prins lotul lui Deschamps, ceea ce reprezintă o performanță în sine, dar șansele să fie titular sunt infime, având în vederea concurența puternică din atac.

O situație asemănătoare precum cea din familia Thuram se trăiește și în cea a lui Henrik Larsson. Unul dintre cele mai cunoscute produse din istoria fotbalului suedez, Henrik a prins lotul nordicilor la trei turnee finale (2000, 2004, 2008), a marcat patru goluri în zece meciuri și a jucat un sfert de finală în 2004. Are 104 selecții, iar un motiv de mândrie e dat de faptul că fiul său, Jordan Larsson, legitimat la Spartak Moscova, are deja cinci convocări sub steagul țării sale. Pentru Larsson Junior, prezența la EURO a venit cumva neprogramat, el fiind ales pentru a-l înlocui pe accidentatul Zlatan Ibrahimovic.

Blind și Chiesa, familiile în care copiii și-au depășit tații

Ceva mai diferit e contextul în naționalele Olandei și Italiei, acolo unde fiii foștilor mari fotbaliști au reușit, deja, să depășească numărul de selecții al taților. Dacă Danny Blind a prins 42 de meciuri pentru Portocala Mecanică și un sfert de finală la EURO 1996, fiul său, Daley, se mândrește cu 77 de partide pentru naționala țării sale. Fundașul va debuta la un Campionat European în această vară, dar CV-ul său cuprinde deja șapte meciuri jucate la Cupa Mondială.

În familia lui Enrico Chiesa, discuțiile de la cină merg în două direcții, pentru că Federico, până la 23 de ani, a trecut ștacheta ridicată de tatăl său. Enrico Chiesa a prins 17 meciuri pentru Squadra Azzurra, dintre care două la EURO 1996, când a și marcat un gol, în timp ce starul lui Juventus a primit 24 de telegrame de convocare, inclusiv pe cea pentru EURO 2020.

Vom sta cu ochii pe Kasper Schmeichel, Marcus Thuram, Jordan Larsson, Daley Blind și Federico Chiesa la fel cum părinții noștri le urmăreau tații la lucru. Și îi așteptăm să arate cel puțin la fel de bine!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.