Steaua a urcat în Liga 2, dar nu are drept de promovare în Liga 1 decât dacă își schimbă rapid forma de organizare, devenind club de drept privat. La Dezbaterea Zilei de azi discutăm despre perspectivele proiectului CSA Steaua: succes sau eșec?
"Pe scurt, CSA Steaua este acum un club de drept public și nu poate promova în sezonul imediat următor decât dacă în cel mult o lună își schimbă forma de organizare și devine club de drept privat. Adică să iasă de sub tutela exclusivă a Ministerului Apărării și să se partenerieze cu un investitor privat, cu o societate comercială.
Pare improbabil ca un astfel de demers să poată fi făcut într-o asemenea viteză, până și cei din club - direct implicați și interesați - sunt foarte sceptici, așa că sunt șanse mari ca Steaua să se plimbe degeaba prin Liga a doua cel puțin un an.
Plecând de la acest ofsaid administrativ al clubului Armatei analizăm azi împreună perspectivele Stelei - va fi până la urmă un proiect de succes sau va ajunge doar un experiment eșuat?
Un scurt reminder despre regulile de la Dezbaterea Zilei - și anume faptul că insistăm aici pe termenii «argumente», «dialog», «respect», pentru că obiectivul este să învățăm să ascultăm părerile contrare și să le combatem fără să ne încăierăm", a explicat Cătălin Țepelin, redactorul-șef GSP și moderatorul dezbaterii.
În studioul Gazetei, alături de acesta au participat la Dezbaterea Zilei jurnaliștii GSP Dan Udrea și Remus Răureanu, sprijiniți cu argumente de jurnalistul Alin Buzărin și de Ștefan Iovan, fostul mare fotbalist al Stelei.
DEZBATEREA ZILEI, 1 iunie » Este CSA Steaua un proiect de succes sau un experiment eșuat?
CONTRA | Remus Răureanu: „CSA Steaua e un club artificial”
- „Există un potențial ca acest club să devină important. Are numele, stadionul, suporterii care sunt mai mulți decât aș fi crezut eu. Dar toate calitățile clubului sunt blocate într-un hățiș juridic, din care Steaua nu poate ieși curată, albă”
- „Planul de transformare al societății seamănă cu o privatizare. Când Guvernul privatizează un combinat, nu cred o poate face în 7 zile. E nevoie de o licitație, de un caiet de sarcini. Steaua cum poate fi înstrăinată altfel? A mai fost privatizată în 1998 și 2003, iar cei care susțin acum CSA Steaua spun că acele privatizări au fost defecte”
- „Steaua își caută un Becali mai bun, dar de data asta acel Becali va fi mai greu de selectat. De data asta sunt niște evaluări oficiale ale numelui și ale mărcii, care vor îngreuna procesul. Dacă marca a fost evaluat la 36 de milioane de euro pentru 10 ani, va fi greu ca în asocierea cu un privat să-i permită să vină cu 1 milion de euro. Ca să fie majoritar trebuie să vină cu 3,6 milioane de euro plus un leu”
- „Dacă nu va fi majoritar, cine ar vrea să intre în combinația asta, iar deciziile să-i aparțină comandantului CSA? Sună utopic ca cineva să vină cu milioane de euro și să privească cum generalii cumpără jucători și demit antrenori”
- „Steaua a stat în B și C și a adunat o mulțime de conflicte interne. Clubul e departe de a funcționa în liniște, ca unul foarte bine organizat și cu un plan”
- „E îngrijorător și șocant că nimeni de la CSA Steaua nu a explicat în ce fel va fi făcut parteneriatul cu un privat”
- „E un club artificial. Ideea că vor veni societăți care vor crea un buget fantastic și cu o conducere profesionistă e una utopică, neverificată. Nimeni nu a explicat cum se va întâmpla acest lucru"
Nu are cum să fie reușit un proiect care vizează o echipă profesionistă de fotbal care aparține Ministerului Apărării Naționale, Armatei Române. El va fi reușit când în Italia vor promova Carabinieri, când în Premier League va fi echipa Infanteriei Britanice sau când jandarmul din St. Tropez va defila în campionatul Franței.
E un nonsens ca în 2021 o echipă a unei instituții de stat să aibă echipă de fotbal. Dacă soldații au chef de fotbal, n-au decât să joace la nivel amator, să joace între ei ca să practice o activitate sportivă, fără ca fondurile destinate înzestrării Armatei să meargă sub formă de salarii în buzunarele unor fotbaliști modești, mediocri. În Liga 2 poți sta liniștit pe bani publici, dar apare un alt nonsens. De ce cheltuielile să fie mai mari în Liga 2 fără să poți promova?
– Alin Buzărin, jurnalist
PRO | Dan Udrea: „Steaua are suporteri, cel mai mare nume și infrastructură”
- „Un club de fotbal, ca să fie mare și viabil, are nevoie de trei lucruri, până la rezultate: suporteri, nume mare și infrastructură. Toate sunt bifate de Steaua”
- „Numele e cel mai mare din fotbalul românesc. Suporteri? Am fost surprins să văd așa mulți oameni duminică în Ghencea. Deci există nume, poate cel mai frumos stadion și o masă mare de suporteri. Pe hârtie, toate lucrurile astea converg spre un proiect de succes. Dacă nu le ai, poți realiza doar ceva sporadic, ca la Urziceni sau la Astra”
- „Mi se pare un avantaj pentru CSA Steaua că va trebui să iasă de sub tutela MApN. Eu nu sunt convins că se va pierde un an. Un avocat mi-a zis că trecerea din drept public în drept privat se poate face rapid”
- „Sunt sigur că oamenii din Minister nu vor mai face ceva ilegal, ca în 2003, când s-a trecut din drept public la Becali. Totuși, trecerea de atunci a fost un mare succes pentru club. Echipa traversase câțiva ani în care era aproape de colaps financiar și de rezultate. Preluată de Becali, Steaua a avut ce mai bună perioadă din ultimii 20 de ani.
- Nu înseamnă că acum va veni tot un Gigi Becali. Poate apărea un patron potent financiar, atras de tot ceea ce ar putea face la club, care să vadă posibilitatea de a face un business”
- „Condus corect, clubul are un potențial mare nu doar de rezultate, ci și de a face bani"
Steaua este un nume foarte mare, un club foarte puternic. Ca și la Dinamo sau Rapid, spiritul e același, clubul e unul mare. Cluburile astea, chiar dacă au fost departamentele, rămân cele mai puternice și trebuie să le susținem.
Indiferent de cine vine, clubul trebuie să redevină numărul 1
– Ștefan Iovan, fost jucător la Steaua
CONCLUZII | Cătălin Țepelin: „Steaua e un eșec ideologic”
- După mine, indiferent de viitorul traseu sportiv al echipei, Steaua este un eșec ideologic. Și voi explica de ce spun asta.
- Reînființarea secției de fotbal în MApN și toate demersurile de a câștiga marca, emblema, palmaresul, totul a fost făcut exclusiv anti-Becali. Ca să citez din discursul fanilor atașați de acest proiect, scopul a fost acela de a curăța brandul și de a-l proteja de investitori veroși, nedemni de istoria unui astfel de club, needucați, nerespectuoși. Un fel de "să ne luăm clubul înapoi"
- Când, pentru a deveni sau a redeveni club de elită, profesionist, accepți un alt patronaj privat, fără a avea absolut nicio garanție că nu dai de un alt Becali, atunci eșafodajul inițial trosnește din toate încheieturile. Practic, te-ntorci de unde ai plecat.
- Dacă peste 3-4 ani, acest viitor nou partener al MApN-ului se dovedește și el un șarpe veninos de care nu mai poți scăpa, ce faci, mai înființezi o altă secție de fotbal și pornești iar din Liga a patra, ca să scapi de Becali 2?
- CSA Steaua are acum nevoie de un privat ca să iasă dintr-un blocaj. Dar, atenție, așa a apărut și Becali în urmă cu 20 de ani. Steaua era într-o situație extrem de grea, practic aproape de faliment, el a speculat acea nevoie a clubului și, ușor-ușor, l-a încolăcit prin diverse scheme financiare până l-a subordonat. Aparent, legal, din moment ce nu există nicio decizie a instanței care să condamne eventuali vinovați de deturnare de fonduri, evaziune fiscală, abuz în serviciu sau alte posibile culpe fără de care o societate nu poate fi cedată sau înstrăinată pe blat. Dincolo de povestea cu marca, până acum nimeni din MApN nu a fost dovedit și condamnat că a înstrăinat ilegal clubul către Becali.
- Revenind, asta trebuie să explice acum oamenii din MApN și cei care conduc clubul sportiv: cum vor putea garanta că nu se vor parteneria cu alt mic Becali.
- Iar dacă nu se va găsi o varianta de a respecta regulamentul și de a primi drept de promovare, practic un minister va investi niște milioane pentru ca echipa să fie un fel de Gloria Bistrița, să se plimbe prin campionat fără obiective majore. Și nu asta vor fanii proiectului Steaua și nici MApN-ul.
Dezbaterea nu se termină în studioul GSP, ea continuă aici, cu comentariile voastre. Nu uitați cuvintele cheie într-o dezbatere: „argumente” / „dialog” / „respect pentru opinia celuilalt”. Așadar, încordați-vă argumentele și intrați în dezbaterea zilei pe GSP.ro!
{{text}}