Fotbal   •   Liga 1   •   UEFA

Adio calificări cu goluri în deplasare! Dispare regula de care FCSB a profitat cel mai mult

Forul continental a votat în Comitetul Executiv să renunțe la avantajul golului în deplasare în cupele europene, regulă de care a profitat cel mai mult în trecut, dintre toate echipele din România, clubul patronat de Gigi Becali

Articol de Dan Udrea, Remus Răureanu, Liviu Manolache   —  miercuri, 02 iunie 2021

FCSB, cea mai afectată echipă din România de noua schimbare votată de UEFA! Forul continental a votat în Comitetul Executiv să renunțe la avantajul golului în deplasare în cupele europene, regulă de care a profitat cel mai mult în trecut, dintre toate echipele din România, clubul patronat de Gigi Becali. La polul opus sunt Rapid, Dinamo, Craiova și CFR.

Săptămâna trecută, UEFA a decis o modificare extrem de importantă în regulamentul partidelor din „dublele" eliminatorii în cupele europene: va renunța la valoarea dată de golul marcat în deplasare și o echipă nu se va mai califica doar pe baza reușitelor de pe teren străin dacă nu are, la golaverajul general, un gol mai mult decât adversara. 

Concret, dacă o "dublă" va avea rezultatele 1-0 și 1-2, vor urma prelungiri, echipa gazdă de la retur nu va mai pierde automat accesul mai departe doar fiindcă a încasat gol acasă și nu a marcat afară!

FCSB, cea mai afectată echipă din România de noua schimbare votată de UEFA


Această regulă a golului în deplasare a fost testată de UEFA prima oară în sezonul 1965-1966, în fosta Cupă a Cupelor, iar din 1969 a fost extinsă în toate competițiile. Acum, s-a renunțat la ea prin votul Comitetului Executiv și după ce va trece și de Adunarea Generală a UEFA, o simplă formalitate, imediat va fi implementată, chiar din startul ediției viitoare a cupelor europene.

În istoria de peste 55 de ani a acestei reguli, România, prin intermediul reprezentantelor sale în Europa, s-a confruntat în 28 de "duble" cu situația ca golul marcat în deplasare să fie cel care decide o calificare. Raportul general e pozitiv: de 16 ori am mers mai departe și de 12 ori am pierdut. 

Totuși, defalcat, pentru fiecare echipă în parte, există diferențe majore între cluburile de tradiție. Dacă Steaua și mai ales FCSB au profitat din plin de regulă, Craiova, CFR, dar în special Dinamo și Rapid au avut mult de suferit.

„Sfertul" istoric Rapid - FCSB decis de golul în deplasare


De fapt, trupa lui Becali are cel mai bun raport al calificărilor versus ratări, cu ajutorul golului marcat în deplasare. S-a aflat de 3 ori în această postură și de fiecare dată a mers mai departe. În acest mod a fost decisă cea mai importantă „dublă" europeană din întreaga istorie a roș-albaștrilor: sfertul de finală istoric cu Rapid, în Cupa UEFA, din sezonul 2005-2006. 

A fost 1-1 pe Giulești, după care, la retur, pe fostul stadion "Lia Manoliu", s-a terminat 0-0, iar echipa antrenată atunci de Cosmin Olăroiu a mers mai departe, deși scorul general, după două remize, a fost egal, dar a contat reușita lui Bănel Nicoliță, din manșa tur.

Și Steaua a fost o echipă pe plus datorită golului în deplasare. A avut și de suferit eliminări dureroase, mai ales cea cu Antwerp, din „sferturile" Cupei Cupelor, dar a obținut astfel de calificări în 3 rânduri. 

Cine a profitat și cine a avut de suferit

Cele 28 de "duble" ale echipelor românești decise de regula golului în deplasare

STEAUA: Două semifinale interzise!

Singurele două eliminări suferite de Steaua în istoria ei, din cauza regulii golului marcat în deplasare, au fost extrem de dureroase. Prima s-a produs în urmă cu aproape 50 de ani. Adversară: un club-gigant, Bayern Munchen. Se juca pentru accesul în semifinalele Cupei Cupelor, după ce în "optimi", roș-albaștrii, antrenați de Valentin Stănescu, eliminaseră, cu dublă victorie, pe Barcelona. 

La București, pe "23 August", în fața a 40.000 de spectatori, s-a terminat 1-1, goluri Tătaru și marele Gerd Muller. La retur s-a încheiat 0-0 și mai departe au mers nemții, care aveau o echipă formidabilă, cu Beckenbauer, Breitner, Uli Hoeness, Josep Maier și Gerd Muller, iar "principal" era Udo Lattek.

A doua eliminare, tot în "sferturile" Cupei Cupelor, a venit în 1993. 0-0 în Belgia, cu Anwerp și returul a fost incendiar. Ilie Dumitrescu a deschis scorul, dar oaspeții au egalat prin Cerniatynski și au mers mai departe, ajungând chiar să dispute finala cu Parma, pe care au pierdut-o, scor 1-3. 

FCSB: Șase remize, trei calificări

În afara acelui duel istoric cu Rapid, FCSB a mai bifat alte două calificări tot în urma a câte două remize, dar cu un gol în plus marcat în deplasare. Foarte importantă a fost "dubla" cu Legia Varșovia, de acum 8 ani. Se juca pentru accesul în grupele Champions League: 1-1 la București și 2-2 în capitala Poloniei, iar roș-albaștrii reveneau la masa bogaților după o pauză de 5 ani! 

DINAMO: Cel mai greu eșec - "dubla" cu Sampdoria

Din cele 3 eșecuri pe care Dinamo le-a suportat din cauza golului în deplasare, cu siguranță unul e extrem de dureros. Cel în fața Sampdoriei, în primăvara lui 1989, când se juca pentru semifinalele Cupei Cupelor. Dinamo a condus 1-0 în meciul de acasă până în minutul 90, când a egalat Vialli. La retur s-a terminat 0-0, iar italienii au mers mai departe, au ajuns chiar în finală, pierdută cu Barcelona, 0-2. 

CRAIOVA: Triumf și prăbușire în același sezon

E un club care s-a bucurat enorm și a suferit teribil din cauza acestei reguli, chiar pe parcursul aceluiași sezon, în fazele finale. În 1982-1983, în "sferturi", oltenii au trecut de Kaiserslautern. Au pierdut în Germania 2-3, dar în Bănie s-au impus cu 1-0, gol Negrilă spre final, și au mers în penultimul act, lăsând acasă o formație în care evolua Andreas Brehme. 

Apoi a urmat "dubla" cu Benfica. 0-0 în Portugalia, la retur, Craiova a condus prin golul lui Balaci, dar Filipovici a egalat și egalul cu goluri a trimis-o pe Benfica în finala pierdută cu Anderlecht: 0-1 și 1-1. 

RAPID: Șase remize, trei necalificări

Pentru Rapid, golul în deplasare i-a provocat 3 deziluzii. Una majoră, în fața FCSB-ului, celelalte în "duble" mai puțin importante. 

OȚELUL: Ce thriller, ce dramă!

Cel mai nebun meci european din istoria Oțelului a fost decis de golurile marcate în deplasare. Cu cuplul Marius Stan - Mihai Stoica în fruntea clubului, Galațiul a jucat în debutul Cupei UEFA cu ND Gorica. 0-2 în deplasare, dar la retur avea 4-0 în minutul 75. Totul era pregătit pentru sărbătoare, însă slovenii au marcat în minutele 86 și 90. Scor general 4-4, dar Oțelul era eliminată! 

UTA: Succes de 5 stele

UTA a fost prima echipă din România care a eliminat o deținătoare de CCE. În 1970, arădenii realizau o performanță uluitoare: o scoteau din cursă pe Feyenoord: 1-1 la Rotterdam și 0-0 acasă. Printre jucătorii de atunci: Domide și Dembrovschi. În turul următor, UTA pierde cu Steaua Roșie Belgrad, 0-3 și 3-1! 

POLI TIMIȘOARA: Două calificări istorice!

La diferență de aproape 30 de ani, Poli Timișoara a bifat doar succese datorate golului în deplasare. Mai întâi în 1980, în Cupa Cupelor, a eliminat un mare club european, pe Celtic Glasgow: 1-2 în Scoția și 1-0 pe Bega. La retur, cu 40.000 de spectatori în tribună, golul a fost marcat de Dan Păltinișanu, iar meciul a fost extrem de încins, cu 3 eliminări, două în tabăra scoțienilor. A doua calificare a fost în fața lui Șahtior, în preliminariile UCL. 

VICTORIA: În "sferturi" cu regula golului

Echipa Securității de dinainte de 1989 a reușit două calificări, în tururi succesive, grație golului în deplasare. Și așa a ajuns în "sferturile" Cupei UEFA în 1988-1989, când România a avut echipe între ultimele 8 în toate cele 3 competiții: Steaua în CCE și Dinamo în Cupa Cupelor. Victoria era antrenată atunci de Halagian, iar printre jucători se aflau Coraș, Ursea (cel care a fost antrenor la Nice în acest sezon), Zare, Damaschin, Topolinschi. 

FC ARGEȘ: Prima din România care a profitat

La 3 ani de când UEFA a introdus această regulă, FC Argeș a bifat o calificare cu ajutorul ei. S-a întâmplat în Cupa Orașelor Târguri, împotriva portughezilor de la Leixoes. La 3 decenii distanță, trupa din Trivale mai reușea o calificare la fel, în Cupa UEFA, cu turcii de la Bașaksehir. 

Celelalte "duble" cu echipe românești

Citește și alte știri despre cupele europene: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.