Mihai Leu, campion mondial la box, a fost invitatul din această săptămână al emisiunii „Prietenii lui Ovidiu”. Mihai Leu, 53 de ani, s-a apucat de box la 9 ani și a fugit din România socialistă cu doi ani înaintea Revoluției. Acesta a explicat motivele care l-au făcut să plece din țară și cum i-a fost drumul până în Germania, acolo unde a trăit 20 de ani.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
- Care au fost motivele pentru care ai vrut să pleci din țară?
- Au fost multe. După ce mi-au oprit casetofoanele pe aeroport, apoi ni s-a promis că dacă devenim campioni mondiali ne dau bani, televizor color, promisiuni ca la noi. Dar ne-au dat doar 20 la sută din ce ni s-a promis.
Faptul că nu eram lăsat să plec în străinătate, ci doar în țările comuniste, toate m-au făcut să iau o hotărâre clară. "Prima dată când plec în străinătate într-o țară în care pot să rămân, nu mai vin înapoi", mi-am zis.
- Nu i-ai spus asta și lui Feri, să plecați împreună?
- Nu i-am propus. Pe vremea aia, dacă spuneai cuiva... Noi aveam mereu un securist cu noi, știam că n-are nicio treabă cu boxul, nu-l văzuserăm în sala de box, se ținea doar după noi. Mi-a fost teamă să povestesc cu cineva și ce vreau să fac.
Familia mea avea o situație bună, era bine financiar. Mi-era că celui căruia îi voi propune să vină cu mine se va gândi că-l verific dacă vrea el să plece!
- Și la primul concurs în Grecia ai rămas acolo.
- Balcaniada era într-o localitate Patras. M-a învățat un prieten din Franța să mă duc în Atena, unde era restaurantul "București". Acolo se strângeau românii. M-am dus la restaurantul "București", am zis "Bună seara!", le-am spus cine sunt, unii știau, unii nu. Le-am zis că vreau să rămân acolo și m-a luat la el acasă un tip pe care-l chema Adam. Care, mă rog, nu se ocupa cu lucruri foarte curate, dar mă bucuram că aveam unde să dorm.
- Așa.
- Am stat cam o lună de zile în Atena, apoi acel prieten din Franța, după ce-a vorbit cu tatăl meu, a venit să mă ajute să ajung în Franța.
Țelul meu era să ajung în Franța pentru că aveam o relație bună cu antrenorul naționalei de box. Mi-a și zis odată: "Dacă te gândești să rămâi în străinătate, caută-mă!".
Am ajuns la Paris cu acest prieten Radu, la restaurantul "Mon Jardin", unde se strângeau românii. M-a luat un prieten acasă. Se ocupau toți nu cu lucruri prea curate.
Imagine de colecție cu micuțul Mihai, care are patru titluri de campion al României la juniori FOTO Arhiva personală- Dar tu nu aveai pașaportul la tine!
- Nu, nu. Singurele acte pe care le aveam erau legitimația de boxer, pe care o țineam la brâu, și buletinul. Pașaportul meu era la șeful delegației. Iar ca să ajung din Grecia în Franța am făcut-o cu un șofer de TIR englez. Contra sumei de 700 de dolari m-a ascuns în TIR: în spatele scaunelor exista un pat, iar sub pat o ladă. M-a băgat în acea ladă.
- Cât ai stat acolo?
- Păi, am traversat pe apă. A trebuit să stau foarte mult acolo. Am stat undeva la 36 de ore. TIR-ul trebuia parcat în primul rând în port, vameșii controlau tot TIR-ul să nu fie rupte sigiliile, apoi se urca pe vapor. Dacă mă prindeau, probabil mă opreau acolo. Eu mă interesasem, iar de dat înapoi în România nu o făceau cei din Grecia.
- Bun, ai ajuns la Paris.
- După ce-am ajuns la Paris, la un tip cu ocupații nu prea normale, acesta m-a luat la el acasă și m-a întrebat cu ce mă poate ajuta. I-am spus că vreau să ajung la o sală de box, să vorbesc cu antrenorul naționalei Franței.
Am dormit la el într-o seară, într-o cameră avea un maldăr mare de haine, eu nu aveam nimic... Doar o pereche de blugi, un tricou și o geacă, dar vă dați seama, stătusem cu ele în ladă!
- Da, erau murdare...
- În prima seară făcusem și eu, în sfârșit, o baie, m-am bărbierit. După toate astea, m-a pus să-mi aleg un tricou, o pereche de pantaloni, un pulover și o geacă. A doua zi știa că mergem la sala de box. Am fost, dar antrenorul respectiv era plecat. Era undeva înainte de Crăciun, 22-23 decembrie. Aldo Cosentino îl chema și se întorcea abia după Crăciun.
În ring, acolo unde se simte cel mai bine. 28 de meciuri, toate câştigate, la profesionişti FOTO Arhiva personală- Și ce-a urmat?
- Cel cu care eram eu m-a luat cu el prin oraș, m-a lăsat să conduc, a fost la cineva să ia o plasă de bani, a pus-o în mașină. N-am pus mâna niciodată! A văzut el ce se întâmplă și mi-a zis: "Băi băiatule, eu m-am gândit mult, dar locul tău nu e aici. Du-te în Germania că e mai bine acolo!". A discutat cu niște prieteni de-ai lui. Eu în Germania aveam o mătușă. Am vorbit cu ea la telefon și am ajuns în Germania, în portbagajul mașinii, cu haine peste mine.
{{text}}