Opinii   •   EDITORIAL

Lăudații sunt de fapt vinovați

Articol de Costin Ștucan   —  joi, 03 iunie 2021

La miezul nopții, niciun om din fotbalul românesc nu a vrut să intre în direct la GSP Live să comenteze a treia înfrângere la rând a naționalei lui Mirel Rădoi. A doua zi dimineață, din 35 de apeluri date de producătorul emisiunii doar două au avut răspuns, dar nimeni nu a dorit să vorbească în direct. 

Pare că fotbalul românesc - altădată atât de critic chiar și când naționala făcea egal cu campioana mondială la un turneu final - e șocat de eșecurile cu Armenia și Georgia sau pur și simplu nu vrea să-l supere pe tânărul antrenor pornit într-o misiune încăpățânată, aproape obsesivă, de a schimba gena echipei naționale. 

Doar ziariștii prezenți la Ploiești l-au bâzâit pe Rădoi cu întrebări incomode despre lipsa rezultatelor și a unui joc consistent. Selecționerul s-a chinuit să-și păstreze calmul, dar a scăpat câteva replici ironice: “prefer un 2-1 spectaculos în locul unui 0-0 plictisitor” și “dacă nu merge, schimbați-mă pe mine”. 

Cu un procentaj al înfrângerilor de 50 la sută în 12 meciuri, Rădoi merge totuși mai departe. Primul impuls este să te întrebi cât timp va mai primi cel care a dus naționala U21 în semifinalele Euro 2019. 


Timpul e un lux în fotbalul modern și nu toți antrenorii care primesc acest răgaz prețios pentru a construi o echipă au și rezultate. De aceea, așteptarea în cazul metamorfozei naționalei lui Rădoi a devenit deja anxioasă.

 Iar semnele arată destul de rău. 

Așa s-a apărat România după pauză. Din cauza eliminării lui Tănase, Rădoi a schimbat în 4-4-1, care se vede perfect în faza premergătoare golului de 0-1

Gaura produsă de Sorescu și Hagi


 Aseară, Rădoi a spus că nu are ce să le reproșeze jucătorilor. Iar specialiștii din studiourile televiziunilor au reușit chiar să găsească aspecte pozitive în jocul lui Ganea, Sorescu și Hagi. Paradoxal, cei trei, plus Nedelcearu, sunt mari vinovații pentru golurile primite la Ploiești! 

Până în minutul 60, Georgia nu a pus mari probleme, deși avea de mai bine de un sfert de oră avantajul unui om în plus. Atunci, însă, s-a produs o fază care înmagazinează în ea multe dintre slăbiciunile echipei lui Rădoi. 

Momentul în care fundașul stânga Azarovi primește mingea. Sorescu iese în întâmpinare, Hagi fuge să-l prindă pe Kiteișvili

Totul a început cu o construcție normală a oaspeților, cu mingea plimbată de două ori din stânga în dreapta pentru a căuta găuri printre cele două linii ale României. Așezați în 4-4-1, jucătorii lui Rădoi s-au mișcat în bloc, acoperind zonele. 

Apoi, a apărut breșa. Când balonul a ajuns la fundașul central stânga Khotcholava, în dreapta apărării noastre a rămas un spațiu neacoperit suficient de Ianis Hagi. Acolo urcase fundașul stânga gruzin Azarovi, care a și primit mingea. Remarcând oportunitatea, Kiteișvili s-a demarcat între Sorescu și Chiricheș în speranța unei pase din prima. 

În acel moment, Sorescu a ieșit în întâmpinarea fundașului advers, iar Ianis Hagi a observat în ultima clipă demarcarea lui Kiteișvili în spatele lui Sorescu și a coborât în goană după el. 

Azarovi se întoarce, Sorescu îl urmărește. Hagi, devenit fundaș dreapta de circumstanță, îl are sub control pe Kiteișvili

Azarovi a fost nevoit să se întoarcă, urmărit în presing strâns de Sorescu, iar Ianis Hagi - prins conjunctural în poziția de fundaș dreapta - a rămas lângă Kiteișvili. În astfel de momente, regula spune că mijlocașul de bandă face treaba fundașului lateral prins în atac până când acesta își poate relua locul normal. 

Începe morișca georgienilor care-l prinde la mijloc pe Ivan. Sorescu nu se retrage, Hagi încă îl are în supraveghere pe Kiteișvili

Faza părea închisă, dar georgienii au manevrat inteligent la mijlocul terenului, profitând de lipsa totală de coordonare dintre Hagi și Sorescu, jucătorii de bandă dreaptă a lui Rădoi. Azarovi, închizătorul Daușvili și fundașul central Khotcholava au pus în mișcare o morișcă de pase prin care l-au scos din joc pe Andrei Ivan, venit și el să închidă spațiile. 

În timp ce georgienii manevrează pentru a-l elibera pe Azarovi, Sorescu nu ține pe nimeni. Hagi vine spre mijlocul terenului, dar Kiteișvili simte continuarea și îi pleacă de sub nas

În tot acest timp, Sorescu a rămas ca o statuie lipită de linia de la mijlocul terenului, fără să marcheze sau să preseze pe cineva și fără să se retragă pentru a-și relua poziția în care-i ținea locul Hagi. 

La rândul lui, Hagi a început să avanseze odată cu retragerea lui Kiteișvili, doar că adversarul a simțit din nou oportunitatea și a schimbat brusc direcția de alegare, pornind din nou spre careul nostru. Indiferent, Hagi nu s-a uitat nicio secundă în dreapta și a continuat să urce, în timp ce omul său din marcaj i-a fugit de sub nas. 

Georgienii termină morișca. Hagi nu-l mai urmărește pe Kiteișvili care scapă într-o gaură imensă din banda noastră dreaptă

Coordonarea georgienilor a fost perfectă. Eliberat din presiune în urma triunghiului de pase aparent inofensiv, fundașul stânga Azarovi a rămas cu fața la joc și cu mult timp și spațiu la dispoziție. A trimis cu lejeritate o pasă lungă în gaura căscată din neatenția lui Hagi și Sorescu, unde Kiteișvili a preluat nemarcat. 

În 13 secunde, georgienii au reușit să ajungă cu patru oameni de atac față în față cu apărarea noastră prinsă descoperită, exact cum ni s-a întâmplat de două ori și în Armenia. Mai nou, România arată ca o cutie de conserve care poate fi deschisă și cu un bețigaș chinezesc. Golul a fost urmarea firească. 

Așa e desfăcută apărarea lui Rădoi. Kiteișvili e singur, găsit perfect de pasa lungă a lui Azarovi

Schimbările lui Rădoi aduc goluri. Încasate 

În mod curios, deschiderea aceasta de scor a venit la doar două minute după ce Rădoi a făcut un calup de trei schimbări, adică a înlocuit aproape o treime din echipă. Cu Macedonia de Nord, Rădoi a făcut tot trei schimbări odată, când România conducea cu 2-0, și peste doar 7 minute scorul a devenit 2-2. 

În Armenia, la 2-1 pentru noi, Rădoi a făcut nu mai puțin de 4 schimbări în doar 8 minute chiar înainte ca gazdele să întoarcă rezultatul. Poate fi un semn că selecționerul nu simte încă perfect momentele în care riscă să deregleze mecanismul de joc al echipei printr-o schimbare bruscă și masivă de jucători.

Kiteișvili și alți trei colegi au ajuns ușor în poziția de a ataca direct apărarea lui Rădoi, complet descoperită

 Și mai e ceva. Cu Macedonia, Hagi a dat golul decisiv, dar s-a apărat extrem de prost la faza primului gol al oaspeților. Fundașul stânga Bancu are apoi responsabilitatea golului de 2-2. Tot fundașul stânga, dar Camora, a greșit grav la 0-1 cu Germania. 

Aseară, fundașul stânga Ganea a repetat practic poziționarea atroce a lui Bancu din meciul cu Macedonia și are cea mai mare parte de culpă la golul de 2-0 al Georgiei. 

În mod normal, fundașul stânga al adversarului care se pregătește de o pasă decisivă trebuie împiedicat să o facă. Mijlocașul nostru dreapta, Ianis Hagi, era în momentul pasei la 9 metri distanță

Căutările furibunde ale lui Rădoi pentru posturile de fundași laterali continuă, însă poate că buba nu este la jucătorii aleși, ci la modul în care ei sunt protejați de colegii lor din față. În acest caz, sistemul este profund virusat, iar timpul pentru construcție nu reprezintă decât o capcană.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.