Înțelepții propun 91 de secunde pentru a-ți gâtui furia și a-ți ocroti decența
Și acum, Georgia, Georgia, ce facem? Bocim cu Georgia lui Ray Charles? Am fi prea ironici. Dăm drumul pe șleau la pamflete?
Nu am făcut-o și după 2-3 cu Armenia, s-a schimbat ceva? Asta ar fi bomba: nu mai țin nici pamfletele! E prea tare nesimțirea, aceea de-i mai zice insensibilitate.
Ce pamflete nemuritoare să mai faci cu Federația, cu Liga? Sunt banale, zice lumea că scrii banalități. Asta-i situația: pamfletarii neamului nostru de pamfletari - deși repet: Arghezi, cel mai desăvârșit, nu s-a luat niciodată de Baratky - nu mai impresionează ca altădată.
Știe toată lumea să pamfleteze, să facă mișto. Totuși, nu ai pamflet e ca și cum nu ai belet. Zice lumea că ești laș, că nu vrei să te iei de nimeni, că nu vrei să-ți faci dușmani, ceea ce, de altfel, ne-a cerut și Papa Francisc.
Eu susțin că a pamfletiza azi fotbalul naționalei lui Rădoi este indecent, într-atât de indecent joacă ea, mingea, cu oamenii ei talentați, mulțumitori întrucâtva în străinătate.
Echipa României FOTO: Cristi PredaNicușor Stanciu nu e cel mai bun inter în Cehia? După Maxim, în Turcia, se scrie că aleargă Galatasaray și Fenerbahce. Lui Răzvan Marin i-au prelungit contractul la Cagliari, e o reușită! Ianis Hagi e socotit cineva la campioana Scoției. "Și ce-i Scoția?", întreabă pamfletarul.
De Tănase - poate cel mai bun atacant al lui Becali, care nu l-ar da sub 5 milioane - ce să mai spui după prostia de miercuri seară? Prostia! - nu e un termen de pamflet.
Pe Ivan - pentru gustul meu e prea frivol - nu l-am pus deși miercuri a marcat, ceea ce n-a făcut la Tbilisi, s-a uitat repede că "leii" Băniei au încasat-o la nivel european, de la Lokomotivul local.
Budescu - cică în mare formă acolo, la saudiți - ar fi trebuit să fie garanția pentru jocul ofensiv care-l obsedează pe Rădoi; nu a reușit decât să fie bine dispus după meci, bine dispus pentru jocul bun, în inferioritate numerică, regretând onest eșecul. Microbist român, nu faci pamflet cu Budescu. Are și el puncte slabe.
Expresia asta - "a avea puncte slabe" - o dețin de la genialul Alan Shearer, când vorbea despre Aguero la acea vreme: "Aguero e cel mai bun fotbalist străin din Premier League. Un mare atacant, care nu are puncte slabe". Era superlativul.
Atunci nu se juca acest 5-4-1 cu care Tuchel l-a înfrânt pe Guardiola, aducându-l în extaz pe Ilie Dumitrescu. Rădoi, dacă rămâne, ar trebui să aibă în vedere această nouă caracteristică a jocului.
În finalul cu Georgia putea fi și 1-3, cu 4 georgieni în atac față cu 2 fundași români, dotați cu cel puțin 91 de puncte slabe... E, de altfel, numărul secundelor adunate în gând pentru a-mi gâtui furia și a-mi ocroti decența, după câte cer înțelepții georgieni, exact locul lor în clasamentul FIFA. Ce bizar, ce coincidență, 91 e un număr georgian!
{{text}}