Nationala

Propunere primită de Rădoi pentru a rezolva problema României: „Din 2010 am vrut să fac asta”

foto: Cristi Preda/GSP

Articol de Gazeta Sporturilor  —  duminică, 06 iunie 2021

Selecționerul Mirel Rădoi a fost extrem de criticat pentru rezultatele slabe avute pe banca României, dar primește și o mână de ajutor.

Acuzat vehement din cauza tacticii folosite, ultimii pe listă fiind Gabi Balint și Ilie Dumitrescu, care după amicalul cu Georgia (1-2) i-au reproșat că nu a folosit un mijlocaș la închidere, Rădoi este sfătuit de Petre Grigoraș să-l utilizeze ca închizător pe fundașul Vlad Chiricheș.

VIDEO Petre Grigoraș, sfat pentru Mirel Rădoi: „Chiricheș ar putea fi mijlocaș la închidere”

>

„Din 2010, de când îl cunosc, avea o anumită doză de risc, avea anumite ieșiri cu mingea. Mă gândeam să-l folosesc ca mijlocaș la închidere. Părerea mea e că ar fi bun, ar putea fi o soluție bună ca mijlocaș la închidere.

Din păcate, nu a mai stat la echipă și a plecat la Steaua. Mă gândisem la o astfel de variantă. Îi plăcea să urce cu mingea la picior, să creeze superioritate. Ca fundaș e mai riscant, dar ca mijlocaș mai avea ceva în spate.  Risca destul de mult și destul de des. 

Dar cred că ar fi interesant dacă ar fi folosit acolo. E o perioadă de meciuri amicale și ar putea juca acolo”, a spus Petre Grigoraș la GSP LIVE.

Dacă vrei să joci 4-3-3, atunci folosește un mijlocaș defensiv. Cu Georgia, teoretic, ar fi fost Răzvan Marin. Dar el e inter, e un jucător care ajunge la finalizare. 

Nu e mijlocaș defensiv, nu știe să recupereze, nu are agresivitate. El e tehnic, știe să dea o pasă filtrantă. Dacă-l pui la închidere, nu mai ajunge la finalizare. E aceeași greșeală pe care a făcut-o Guardiola cu Gundogan în finala Ligii Campionilor.
- Gabi Balint

Nicio mare echipă națională din ultimii 30 de ani nu și-a permis acest lux!   

Într-o analizată publicată în martie, Gazeta Sporturilor a arătat că nicio mare echipă națională din ultimii 30 de ani nu și-a permis luxul de a evolua fără mijlocaș defensiv, așa cum a procedat Mirel Rădoi cu România în debutul acestor preliminarii, inclusiv împotriva Germaniei.

Ultima calificare am obținut-o cu Pintilii și Hoban

România a fost în ultimii 14 ani la un singur turneu final, Euro 2016, când în preliminarii echipa a fost antrenată de Pițurcă, primele 3 meciuri, apoi de Iordănescu. Nu doar că n-a existat niciun meci în care să nu avem deloc un închizător, ci marea majoritate a partidelor, n-am pierdut niciuna, a fost abordată cu doi mijlocași defensivi:

MeciulCei doi mijlocași din fața apărării
Grecia - România 0-1 Hoban - Pintilii
România - Ungaria 1-1 Hoban - Pintilii
Finlanda - România 0-2Hoban - Pintilii
România - Irlanda de Nord 2-0 Pintilii - Sânmărtean
România - Feroe 1-0 Pintilii - Sânmărtean
Irlanda de Nord - România 0-0 Pintilii - Prepeliță
Ungaria - România 0-0 Hoban - Prepeliță
România - Grecia 0-0 Hoban - Pintilii
România - Finlanda 1-1 Hoban - Sânmărtean
Feroe - România 0-3 Pintilii - Hoban

Citește ma multe știri despre naționala României:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.