Euro 2020

Scandal uriaș! Ucraina joacă la Euro având pe tricouri harta țării cu Crimeea » Rușii atacă agresiv: „Crimeea e a noastră!”

Naționala Ucrainei // Foto: Getty Images

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday, 07 June 2021

Politicienii ruși cer forului continental să nu-i lase pe ucraineni să poarte acest tricou la turneul final, dar Nyon a răspuns: „Echipamentul a fost aprobat de UEFA”.

Nici n-a început primul Euro în jurul continentului și e scandal. Totul din cauza tricoului naționalei Ucrainei. Andrei Pavelko, liderul federației de la Kiev, a prezentat pe social media echipamentele galben și albastru pentru turneul final. „Sunt foarte speciale", a spus Pavelko.

Pe piept, au harta țării brodată. Include și peninsula Crimeea, anexată de Rusia în martie 2014. Și un motto al revoltei portocali din același an: "Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!". Revoltă care a dus la alungarea președintelui prorus Viktor Ianukovici.

Rusia: „Nu le pot purta în timpul meciurilor"

Moscova a protestat imediat. S-au implicat și politicienii. Viaceslav Koloskov, președintele de onoare al federației de fotbal, și deputatul Dmitri Svișcev au cerut la UEFA interzicerea acestor tricouri. 

„Le pot purta la antrenament, dar nu în timpul meciurilor. N-ar trebui să existe declarații politice pe stadioane". Numai că răspunsul forului de la Nyon a fost fără echivoc: „Echipamentul a fost aprobat de UEFA".

Un fost mare boxer rus atacă: „Asta nu se discută"

Fostul boxer Nikolai Valuev, deputat în Duma de Stat (camera inferioară a Parlamentului rus), a reacționat agresiv: „Puteți visa cât vreți! Crimeea e teritoriul nostru. Asta nu se discută".

Mai mult. Maria Zaharova, ofițerul de presă al ministerului rus de externe, leagă sloganul „Glorie Ucrainei! Glorie Eroilor!" de Al Doilea Război Mondial și de nazism: „În război, acest strigăt nazist a fost folosit de unitățile armate ucrainene naționaliste".

Citește și alte știri despre Euro 2020:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.