Fotbal   •   Liga 1   •   FCSB

Cealaltă față a lui Gigi Becali: a ținut România în viață în cupele europene! FCSB a subordonat toate rivalele din țară

Gigi Becali, finanțator FCSB

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  luni, 07 iunie 2021

Din 2003-2004, primul sezon cu Gigi Becali patron, și până acum, FCSB are un procentaj fantastic de puncte aduse coeficientului României. 

  • Media ultimilor 18 ani e de 40%, de două ori și jumătate peste CFR, aproape de 4 ori mai mult față de Dinamo și de aproape 6 ori decât Rapid.
  • FCSB a bifat puncte în toate sezoanele și are meciuri disputate pe continent cât au împreună CFR, Dinamo și Rapid.

A fost Gigi Becali un personaj pozitiv sau negativ pentru fotbalul românesc? La nivel de imagine, probabil că răspunsul e că a adus numai deservicii acestui fenomen.

Dar la nivel de rezultate? Și nu în competiția internă, ci în cupele europene, acolo unde România, din punctul de vedere al coeficientului, a existat, evident, exclusiv prin modul în care s-au comportat echipele care au reprezentat-o an de an!


Nimeni n-a ținut pasul cu FCSB în Europa

Concluzia - de fapt, analiza ultimelor 18 sezoane, fiindcă în ianuarie 2003, Becali a devenit patron la FCSB - are o concluzie fantastică pentru patronul din Pipera: a subordonat tot ce înseamnă altă echipă din România și niciun alt club nu poate rivaliza cu punctajele pe care FCSB le-a realizat în toată această perioadă.

Începând din 2003-2004 și până acum, inclusiv sezonul precedent, FCSB are un procentaj fabulos în ceea ce privește contribuția la coeficientul României. Trece de 40%!

Restul de 16 echipe care au participat cel puțin o dată pe continent și au și punctat însumează la un loc restul, însă diferența față de locurile 2 și 3 e imensă.


CFR Cluj e al doilea club în această ierarhie, cu un nivel de două ori și jumătate sub al clubului deținut de Becali. Dinamo e mult mai în spate, în vreme ce Rapid aproape că nu există în acest top, în comparație cu FCSB. De fapt, Gigi a făcut în aproape două decenii cât au reușit la un loc Dinamo, Rapid, CFR și Astra!

La debut a eliminat Southampton

Primul sezon pentru FCSB cu Becali în frunte în Europa a fost în Cupa UEFA, în toamna lui 2003, și a fost unul foarte bun. S-a trecut de primul tur, împotriva lui Neman Grodno, după care s-a reușit o calificare mare, în fața unei echipe din Premier League, Southampton. A fost 1-1 în Anglia și 1-0 pentru trupa lui Pițurcă, la retur, pe Ghencea.

În faza următoare, adversar a fost marele Liverpool, dar FCSB s-a comportat onorabil: 1-1 acasă și doar 0-1 pe Anfield! A fost începutul unei lungi perioade în care FCSB a dominat autoritar orice alt club din țară, în duelul indirect din competițiile europene.

Cum a arătat FCSB la primul meci în Europa

  • 14 august 2003, preliminariile Cupei UEFA, manșa tur 
  • Neman Grodno - FCSB 1-1 
  • A marcat pentru FCSB: Oprița (89) 
  • FCSB: Hamutovski - Rădoi, Răchită, Curt (74 Ogăraru), Neșu - Fl. Dumitru, S. Paraschiv (78 Falemi), Aliuță (80 Ad. Pitu), Boștină - Oprița, Cl. Răducanu. Antrenor: Victor Pițurcă

Steaua, în ultimii 5 ani, departe de nivelul FCSB-ului

Performanța reușită de FCSB în toată această perioadă devine și mai valoroasă dacă e raportată la modul în care începuse să se prezinte Steaua în ultimii ei ani. Începând din vara lui 1998 și până în 2003, când s-a realizat trecerea către Becali, clubul din Ghencea n-a arătat grozav în cupele europene. 

În doi dintre cei 5 ani nici măcar n-a reușit să obțină dreptul de participare în competițiile intercluburi, iar în sezonul 1998-1999 a adus cele mai puține puncte la coeficientul de țară, la egalitate cu Oțelul, dar sub Rapid și FC Argeș.

Contribuția la coeficientul României între 1998 și 2003

CLUBPROCENTAJ
Rapid39,6%
Steaua23,45%
FC Național10,78%
Dinamo9,35%
FC Argeș6%
Craiova4%
FC Brașov3,82%
Oțelul3%

Alt record de neatins al FCSB: niciun rateu 18 ani la rând!

Una dintre marile bile albe din mandatul lui Becali ca patron la FCSB e faptul că în niciunul dintre cele 18 sezoane, echipa n-a ratat startul competițiilor europene. Mai mult, nu s-a întâmplat în niciun an ca FCSB să nu puncteze la coeficientul României. 

În această perioadă, al doilea club se află la aproape jumătate din nivelul roș-albaștrilor. Dinamo are 10 ani cu puncte aduse și pentru țară.

Cine a punctat în cei mai mulți ani

ClubNr. ani
FCSB18 (100%)
Dinamo10
CFR9
Rapid7
Astra5
Vaslui5
Viitorul4

FCSB, medie de aproape 10 meciuri pe sezon

În cele 18 sezoane în cupele europene, FCSB a ajuns la o bornă foarte înaltă de partide disputate. Nu mai puțin de 177, în preliminarii, grupe sau primăvară. Înseamnă o medie de aproape 10 partide pe sezon. Numărul jocurilor susținute de FCSB e mai mare decât au împreună Dinamo, CFR și Rapid! 

Sezonul de apogeu, din acest punct de vedere, atins de FCSB a fost bifat în 2005-2006, când s-a început în preliminariile Champions League și s-a ajuns până în semifinalele Cupei UEFA. Un total de 18 partide! Minimum istoric a fost înregistrat chiar în vara trecută, doar 3 confruntări.

CLUBPartide europene (2003-2021)
FCSB177
CFR68
Dinamo56
Rapid42

Performanțele reușite de FCSB în cupele europene

  • a jucat în toți cei 18 ani în Europa
  • a punctat în toate cele 18 sezoane  
  • a evoluat de 13 ori în grupe (de 4 ori în Champions League, de 2 ori în Cupa UEFA și de 7 ori în Europa League) 
  • s-a calificat de 11 ori consecutiv (2004-2014), în grupe 
  • a reușit să se califice de 6 ori în primăvară 
  • de 3 ori a izbutit să treacă cel puțin încă un tur în primăvară (de două ori a bifat "optimi" și o dată semifinale) 
  • a eliminat 5 echipe în primăvara cupelor europene: Valencia, Heerenveen, Betis, Rapid, Ajax 
  • în 2005-2006 a reușit să fie echipa care a făcut al 4-lea cel mai mare punctaj dintre toate participantele în acea ediție a cupelor europene, singurele care au fost deasupra ei fiind Barcelona, Arsenal și Sevilla

Top 3 cele mai valoroase calificări

  1. Thriller-ul cu Rapid - În "sferturile" Cupei UEFA, în 2005-2006, FCSB a eliminat-o pe Rapid, după două remize, 1-1 în Giulești, 0-0 la retur, grație golului marcat în deplasare. 
  2. A răpus marele Ajax - O calificare istorică! După 0-2 în Olanda, 2-0 pe Arena Națională și triumf la penalty-uri. S-a jucat pentru accesul în "optimile" Eurpa League din sezonul 2012-2013. 
  3. Valencia, deținătoarea trofeului, eliminată în Ghencea - Alt succes entuziasmant. În 2004-2005, FCSB reușea să scoată din competiție echipa care în anul precedent câștigase Cupa UEFA, 2-0 în finală cu Marseille

VIDEO. „E foarte greu pentru orice antrenor să lucreze la FCSB”

În 2005-2006, România a fost numărul 1 în cupele europene 

În sezonul recent încheiat, țara noastră a terminat abia pe poziția a 25-a în ierarhia punctajului realizat de echipe în cupele europene. A existat în perioada analizată un sezon în care România a uimit realmente continentul. Și a fost pe primul loc ca punctaj. În 2005-2006, când am avut o echipă în "sferturi" și una în semifinalele Cupei UEFA, am atins un nivel al coeficientului de 16.833. 

Cu 50% peste Germania și Franța și mai mult de dublu față de Olanda. Și în următorul sezon, în 2006-2007, am stat foarte bine, am fost a 4-a țară ca puncte acumulate, în fața noastră s-au situat doar Spania, Anglia și Italia. 

Aceste lucruri ne-au dat posibilitatea ca începând din 2008, timp de 4 sezoane la rând, România să trimită direct în grupe echipa campioană. Și au profitat CFR, de două ori, Urziceni și Oțelul Galați. 

În prezent ne-am prăbușit și din cauza locului ocupat: în afara campioanei, care intră în preliminariile UCL, toate celelalte 3 reprezentante merg în Conference League, care e a treia competiție, una nou înființată de UEFA.

Clasament la zi: doar FCSB și CFR sunt între primele 100!

Din cauza slabelor performanțe din precedenții 3 ani, FCSB a căzut în ierarhia coeficienților. Acum e abia pe locul 69, dar tot prima din România rămâne! CFR a revenit în Europa în vara lui 2018, după 3 ani de pauză, dar cu adevărat a punctat doar în ultimele două ediții. E și ea în Top 100. 

În schimb, celelalte echipe de tradiție aproape că nu există. Craiova e pe 187, Dinamo pe 293, iar Rapid e pe zero coeficient. Ultima ei apariție pe continent a fost în 2012-2013!

Trofeele interne: CFR e lider!

Paradoxal, deși FCSB n-a avut rival dintre celelalte echipe din Liga 1 în duelul european, pe plan intern, în cele 3 competiții, Liga 1, Cupa și Supercupa, n-a reușit nici măcar să fie pe prima poziție. Din vara lui 2003 și până acum s-au decernat 51 de trofee interne, iar FCSB a luat mai puțin de o cincime din ele. 

În schimb, CFR, care a promovat pe prima scenă în 2004, a pus în vitrină mai multe trofee. Nu mai puțin de 14, spre deosebire de 10 pentru clubul patronat de Gigi. Dinamo are 7, iar Rapid numai 2!

Citește mai multe știri despre FCSB:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.