Acționarii de la CS Universitatea Craiova urmează obiectivul fixat la preluarea clubului, în 2013. Următorul pas este listarea la bursă!
Decizia ca abonații să aleagă noul președinte al Universității Craiova, unul executiv, cu puteri sporite, este doar următorul pas în modernizarea clubului.
Modelul, preluat de la coloșii din vestul Europei, a fost prevăzut de investitorii Adrian Andrici, Mihai Rotaru și Laviniu Beze încă din 3 iulie 2013, când ultimul, împreună cu edilul Olguța Vasilescu, a făcut publică asocierea dintre primăria Craiovei şi firma Blue Lions Capital pentru susținerea Universității Craiova.
Craiova, buget de 1,5 milioane în primul an
Blue Lions Capital era controlată atunci în proporţie de 95% de Adrian Andrici, unul dintre cei mai puternici investitori de pe bursă, un pachet de 5% fiind deţinut de Laviniu Beze, preşedintele Asociaţiei Investitorilor de pe Piaţa de Capital (AIPC).
Tot atunci, Beze anunța că „vom asigura clubului un buget de 1,5 milioane de euro, obiectivul fiind promovarea în Liga 1".
CS Universitatea Craiova, ca Dortmund sau Manchester United
În același an, 2013, Beze a explicat în Ziarul Financiar cum văd investitorii viitorul Universității: „Ne-am gândit ca asocierea să fie pe modelul occidental, vrem ca societatea să fie listată la bursă şi avem exemplul Borussiei Dortmund, care a jucat ultima finală a Ligii Campionilor, sau al lui Manchester United".
Un sezon mai târziu, în 2014, clubul a ajuns în Liga 1, apoi, de la un an la altul, a urcat în ierarhie. Din 2017 se bate mereu la titlu, are două Cupe ale României în palmares și este stabil financiar. Acum, următorul pas al acționarilor este listarea la bursă a clubului.
14 martie 2022 – 27 martie 2022e perioada în care suporterii abonați vor vota noul președinte al clubului
2 aniva fi mandatul primului președinte executiv. Apoi se va trece la mandate de 4 ani
Președintele va avea cu 180% mai multă putere atunci decât are acum! Va fi un președinte executiv, va decide tot, exact ca la cluburile din afară. Va numi antrenorul, ceilalți conducători, va forma lotul.
Nu sunt sigur că voi candida, poate da, poate nu. Voi face și eu un sondaj înainte, să vedem dacă lumea are încredere în mine. Poate mă bag, vedem, pentru că am însemnat ceva pentru Craiova de-a lungul timpului
- Sorin Cârțu, președinte U Craiova din 2019, pentru GSP.RO
Cât la sută din acțiuni dețin investitorii:
- ADRIAN ANDRICI are 85% din acțiuni. Apropiat al lui Mihai Rotaru, Andrici, 46 de ani, este originar din Suceava, joacă la bursă și are afaceri în industria producției de piese și accesorii auto.
- MIHAI ROTARU, omul care conduce clubul, deține 10 la sută din acțiuni. În 2018, el dezvăluia că a investit peste 13 milioane de euro la Craiova și că visează ca la un moment dat să-și recupereze banii. Acesta derulează afaceri în energie, în imobiliare și în agricultură.
- LAVINIU BEZE, 47 de ani, are 5 la sută din acțiuni. Originar din Drobeta Turnu-Severin, acesta este și acum președintele Asociației Investitorilor de pe Piața de Capital. Specialitatea sa: consultanță financiară.
Nicușor Bancu „Nu cred că prind Supercupa"
Nicușor Bancu e în recuperare, după o leziune de ligament colateral intern la genunchi, și și-a propus să revină pe teren mai devreme de două luni, cât i-au prescris medicii.
„Mi-aș dori să fiu apt și pentru Supercupă, dar e greu de crezut", a comentat ieri căpitanul Craiovei, care, zilele acestea, va face încă un RMN. Supercupa cu CFR Cluj se dispută pe 10 iulie.
{{text}}