Știrea zilei e, după părerea mea, ceea ce anunță Gazzetta dello Sport, în ediția sa online: UEFA a decis să-i ceară Ucrainei să modifice tricourile pe care forul de la Kiev le realizase în vederea Campionatului European. Și pe care, ATENȚIE!, UEFA le acceptase în prealabil!!!
Motivul? „După ce am efectuat o analiză mai aprofundată, am ajuns la concluzia că sloganul care e inscripționat pe tricou, «Glorie eroilor noștri», este în mod clar de natură politică, a fost folosit cu ocazia mișcărilor de protest antiruse de la Maidan, din 2014, și prin urmare trebuie retras în vederea meciurilor din competiţia UEFA".
Merită o mică analiză pe textul forului de la Nyon. „După ce a efectuat o analiză mai aprofundată", spune UEFA. De fapt, după ce Rusia s-a simțit ofuscată și a reacționat vehement, abia atunci UEFA a trecut la o analiză mai aprofundată. "Am ajuns la concluzia că sloganul respectiv este în mod clar de natură politică". Dacă e în mod "clar", domnilor de la Nyon, atunci de ce tricoul a fost validat? Vă imaginați că sloganul respectiv n-a fost analizat și înainte ca UEFA să-și dea acceptul?
Evident că a fost, numai că subalternii lui Ceferin n-au avut inspirația să întrebe și la Moscova dacă totul e în regulă. Dacă ar fi făcut-o, ar fi ieșit mai bine ca imagine. Cum n-au făcut-o, s-au trezit sub talpa „țarului" Putin, de unde nu mai aveau cum să iasă fără să interzică mesajul!
Nu e o surpriză că UEFA se comportă duplicitar. A făcut-o tot mai des în ultima vreme. Pentru cei cărora memoria le joacă feste, doar câteva exemple.
1. Modul în care a „jucat" cazul Colțescu. A realizat că nu a fost nici vorbă despre rasism, dar fiindcă nu era sub nicio formă politically correct să claseze cazul, a dictat o sancțiune atât de stupidă încât aproape că nimeni n-a înțeles nimic: Colțescu n-a făcut nimic rasist, dar a fost trimis la reeducare! În schimb, nici până în ziua de azi, onor UEFA nu ne-a explicat cum e posibil ca o echipă care se retrage de pe teren și refuză să mai joace nu pierde meciul cu 3-0. Ba, nu Demba Ba, mai mult, beneficiază de continuarea meciului a doua zi cu o altă brigadă decât cea pe care turcii o acuzaseră gratuit de rasism și față de care avuseseră niște expresii de genul "țiganii", care n-au deranjat deloc Casa Fotbalului de la Nyon!
2. Cândva, UEFA era extrem de reticentă în a accepta pe stadioane orice fel de mesaje sau gesturi din partea politicului sau a altor organizații! Și era bine cum proceda. De ceva vreme s-a aliniat trendului politically correct și nu doar că dă curs, dar chiar sprijină și promovează acțiunile de genul Black Lives Matter. Inclusiv pe arbitri îi îngenunchează înainte de startul meciurilor. Și nu susținerea unui astfel de mesaj e o problemă, ci faptul că se produce abia acum, când vine pe fondul unui trend în care e confortabil să te încadrezi, deși inclusiv meciurile de fotbal au conținut în trecut acte de rasism odioase, dar UEFA n-a sprijinit la vremea respectivă nici îngenuncheatul, nici o altă formă de protest.
3. Poziția în care UEFA a judecat încercarea marilor cluburi de a părăsi Champions League și de a face o ligă proprie. Era până la urmă un demers, făcut de echipe, asemănător cu ceea ce a făcut chiar UEFA când a început să împartă din pix dreptatea, banii și influența în fotbalul intercluburi european. Când a decis să excludă anumite țări din Champions League și când a creat, de fapt, tot un fel de Super Ligă, în care a lăsat ceva firimituri și pentru cluburi mici. Acum, pusă sub presiunea unui demers identic, UEFA a reacționat exact ca în sistemele totalitare. Pe poziții de forță, cu jigniri, cu amenințări, deși sloganul pe care îl invocă de fiecare dată e #Respect.
4. Ultimul exemplu, dar, cel puțin din perspectiva noastră, a românilor, poate cel mai elocvent, e cel legat de evenimentele de la Ungaria - România, meciul din grupele CE U21. La finalul acelui joc, prin vocea căpitanului Marius Marin, România s-a plâns de expresiile folosite de jucătorii maghiari, acuzați că îi șicanau pe „tricolori" cu apelativul "țigani". FRF a anunțat că va face o plângere oficială. Au trecut aproape 3 luni de atunci, iar UEFA s-a comportat ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. În schimb, a avut grijă să-l scoată de la Euro pe Octavian Șovre, fiindcă a luat un autograf de la Haaland, pentru o cauză nobilă, sărind în ajutorul oamenilor bolnavi de autism!
Suficient cu exemplele. Cu memoria împrospătată, v-aș propune un exercițiu de imaginație. Dacă situația tricourilor era fix invers, adică Rusia prezenta un set de îmbrăcăminte pe care inscripționa un anumit mesaj cu trimitere directă la războiul pe care îl are cu Ucraina, credeți că UEFA ar fi procedat la fel? Răspunsul meu e "sigur nu".
De ce? Pentru că Rusia e Rusia și pentru că Ucraina e Ucraina. Pentru că Putin e Putin. Și pentru comportamentul de la cele 4 puncte de mai sus! Apropo, ar fi de investigat ce anume i-ar fi putut determina pe anumiți patroni ai cluburilor mari, în frunte cu rusul Abramovici, să renunțe atât de rapid la Super Ligă.
Ceva îmi spune că nu conștiința și amenințările lui Ceferin, ci relațiile și influențele care fac din această lume una în care cei mari îi înghit întotdeauna pe cei mici și în care dictează mereu șmecheria. Un cuvânt care ar trebui să-și primească un mare hastagh la intrarea în sediul UEFA.
PS: Decizia UEFA m-a făcut fanul Ucrainei. Tot n-aveam nicio favorită din rândul outsiderelor, acum sper ca trupa lui Șevcenko să rămână cât mai mult în competiție. În acest fel, le va strica buna dispoziție, măcar un pic, lui Ceferin și prietenilor lui din Rusia, atunci când vor vedea pe pieptul tricourilor Ucrainei conturul acestei țări inclusiv cu peninsula Crimeea, anexată cu forța de Putin acum 7 ani. O anexare pe care NATO, ONU, UE, OSCE au considerat-o ilegală!
Ceferin, șeful UEFA, și Putin, președintele RusieiTricourile Ucrainei, având pe piept conturul țării, inclusiv cu Peninsula CrimeeaMesajul "Glorie eroilor" e imprimat pe gulerul interior, la spate
{{text}}