Edi Iordănescu e convins că a procedat corect când a plecat de la CFR după ce a câștigat titlul. Antrenorul-campion din sezonul trecut are o opinie despre dezbaterea din jurul naționalei: Mijloacele contează mai puțin, cel mai important în fotbal e rezultatul!”
Edward Iordănescu a câștigat titlul de campion și Supercupa cu CFR și apoi a ales, în mod surprinzător, să refuze oferta de prelungire a contractului. A preferat să plece și campioana l-a înlocuit cu Șumudică.
Iordănescu junior evită să explice clar toate motivele care l-au determinat să renunțe la post, dar e convins că a luat decizia cea mai bună, fiindcă „eu și clubul aveam aceleași ambiții, numai că nu am mai găsit calea pentru a continua împreună".
Insistă că va proceda la fel peste tot, indiferent de consecințe: „Cine nu e de acord cu principiile și cu valorile mele să nu mă angajeze!".
- Domnule Iordănescu, a trecut un timp de când ați hotărât să nu continuați la CFR. Sunteți împăcat cu decizia sau regretați vreun pic că nu ați semnat un nou contract?
- Decizia mi-a aparținut în totalitate și mi-am asumat-o. Să nu crezi că nu am analizat-o foarte bine! E un episod complex despre care nu vreau să vorbesc în amănunt.
Îi sunt recunoscător clubului fiindcă m-a așteptat până în ultima clipă. În meseria aceasta te confrunți de multe ori cu momente în care nu poți lua de fiecare dată deciziile perfecte.
În viitor, chiar și când voi lua decizii pentru care voi ajunge să am dubii sau chiar regrete, nu veți afla că regret fiindcă nu voi recunoaște niciodată! De data asta sunt extrem de convins că am hotărât așa cum trebuia.
- Anghel Iordănescu v-a sfătuit în vreun fel? Să rămâneți la Cluj sau să plecați?
- Cu el am discutat despre multe subiecte, inclusiv despre CFR. Știe de ce am hotărât astfel, cred că e singura persoană care cunoaște detalii profunde.
Nu mi-a spus dacă să rămân la Cluj sau să plec, el știe că astfel de decizii le poate lua doar persoana aflată în cauză, adică eu.
Edward Iordănescu: Am creat echipe și am depășit obiectivele stabilite"
- Ați renunțat la post și pentru că nu ați avut încredere că pot fi realizate într-un timp scurt și reformarea lotului, și calificarea în grupele europene?
- Nu cred că am arătat teamă. Dacă mi-ar fi fost frică nu aș fi venit în cel mai greu moment pentru club, în decembrie. Luați și analizați situația din clasament din momentul acela în care am preluat eu echipa!
Acum mi-ar fi fost cu mult mai ușor, pentru că fixasem o fundație, toată echipa era familiarizată cu mine și cu stilul meu de lucru. Am mai câștigat împreună un titlu și încă o Supercupă, iar un titlu de campion îți consolidează foarte puternic poziția. Uneori, viziunea unui antrenor nu se potrivește cu aceea a clubului.
Cu toate astea, CFR are toate mijloacele și toate condițiile pentru a continua performanțele deosebite. A câștigat cu Petrescu, a continuat cu Iordănescu și sunt sigur că poate continua și cu Șumudică.
- Ați spus după ultimul meci că ați fi continuat dacă ați fi primit dreptul de a selecta jucătorii care să fie achiziționați. A fost acesta motivul principal pentru despărțirea de clubul campion?
- E adevărat că am avut declarația aceea, dar n-a fost motivul pentru care am plecat de la CFR, a existat un cumul de factori. Eu m-am remarcat, de-a lungul timpului, ca formator de echipe, nu ca un antrenor care a preluat formații gata făcute și le-a gestionat.
S-a întâmplat în premieră la CFR să găsesc un grup deja format și am demonstrat că sunt capabil să lucrez și în aceste condiții. În cluburile în care am mai antrenat am făcut selecția alături de conducere, dar am pus o condiție de bază peste tot: să fiu implicat total în alegerea jucătorilor!
Așa am creat echipe de la zero și am îndeplinit obiectivele, ba chiar le-am depășit, deci am știut ce făceam când ceream să fiu implicat în achiziții.
- CFR nu vă permitea să lucrați la fel?
- Nu pot să susțin așa ceva, că nu ar fi adevărat. Am avut concursul conducerii în decembrie și l-aș fi avut și acum să fiu implicat în selecție.
Iordănescu: „Cine nu acceptă valorile mele să nu mă angajeze!"
- Ce are Clujul și nu au alte echipe, din moment ce tot câștigă CFR titlurile de patru ani încoace?
- Nu știu în detaliu cum sunt organizate alte cluburi, dar la CFR se investește foarte mult, e un club cu condiții foarte bune și cu o echipă de conducere formată din profesioniști.
În fruntea echipei e președintele Marian Copilu, el a demonstrat că știe foarte bine ce are de făcut. E un profesionist echilibrat, extrem de inteligent, și-a însușit foarte bine fenomenul fotbal și a arătat inspirație în deciziile pe care le-a luat.
Unii dintre jucători au ajuns la anumite vârste, dar ei au arătat de-a lungul timpului calitate și sportivă, și umană. Ți-am spus, sunt convins că CFR are potențialul să continue performanțele.
- Ați fost la CFR, la FCSB pare imposibil să mergeți. Nu v-ar fi mai ușor să găsiți un angajator dacă ați accepta o abatere de la principiul pe care l-ați repetat, libertatea de a conduce singur echipa?
- Muncesc de 12 ani în meseria aceasta și am parcurs toate etapele, nu le-am ars. Am fost secund, am activat ca „principal" în liga a treia, în liga a doua, pe urmă am urcat în primul eșalon.
Am mai avut o experiență și la ȚSKA Sofia. Dacă am 12 ani de muncă activă plus vreo patru sau cinci de pregătire teoretică înainte să devin antrenor, înseamnă că am făcut lucrurile corect. Întotdeauna am ținut la valorile, la principiile mele. Cine nu le împărtășește e mai bine să nu mă angajeze!
- Care ar fi favoritele la câștigarea campionatului viitor?
- CFR are deja performanța în ADN. Acum contează foarte mult cum va gestiona fiecare club perioada aceasta precompetițională.
Aș fi un amator să anticipez rezultatele din sezonul viitor, din moment ce sunt multe necunoscute în ecuație, însă Clujul păstrează, în mod clar, șanse să câștige.
Edward Iordănescu: „Nu le dau explicații jucătorilor!"
- Ați avut vreo ofertă clară în perioada aceasta? Ați merge și în Țările Arabe sau e obligatoriu să continuați în Europa?
- Nu pot spune că e ceva concret, există doar discuții în mai multe zone. Prioritate ar avea Europa, dar nu resping nici oferte de pe alte continente.
Mă gândesc în primul rând la carieră, abia apoi la aspectul financiar. Am avut două oferte concrete, una înainte să devenim campioni, înaintea meciului de la Botoșani. I-aș fi dat curs, sută la sută, dacă aș fi știut că urma să plec de la CFR.
Și a mai existat una după finalul sezonului, doar că mă presau cei care mă ofertau să dau un răspuns foarte repede și nu am vrut să decid într-un timp scurt. Sper să nu am o pauză foarte lungă, dar asta nu înseamnă că voi accepta orice doar pentru a antrena.
- Au circulat două povești. Una: că nu îi anunțați direct pe jucătorii care nu aveau locuri de titulari, îl delegați pe secundul Alexandru Radu să le transmită. A doua: că i-ați fi promis lui Rondon că urma să fie titular într-un meci cu FCSB, la 1-1, și apoi l-ați ținut pe bancă. El ar fi refuzat să mai intre pe teren, pe parcursul jocului, din cauza promisiunii neonorate. Sunt reale?
- Nu-mi cere să comentez povești! Jucătorii sunt profesioniști, au contracte, sunt plătiți ca să se antreneze și să intre pe teren atunci când antrenorul apelează la ei.
Pentru mine nu au existat niciodată vedete, nu am considerat niciodată că trebuie să le dau explicații fotbaliștilor care nu sunt titulari. Am încercat să am cu ei doar discuții despre ce ar trebui să îmbunătățească, despre munca lor.
Alex Radu și Vergil Andronache, secunzii mei, au fost mai apropiați de jucători, au încercat să-i țină montați, să-i capaciteze.
- Relația cu Rondon cum a fost?
- Poți să îl întrebi pe Rondon dacă el a fost supărat pe mine vreodată. Am lucrat cu Mario și la Mediaș. Nu le-am promis niciodată jucătorilor ceva ce nu am respectat.
De fapt, niciodată nu am făcut promisiuni despre titularizarea vreunui fotbalist! Lucrurile se pot schimba de la o zi la alta. Dacă Rondon ar fi avut vreo problemă cu mine n-ar fi venit să mă îmbrățișeze după golul pe care l-a înscris cu FCSB, în ultima etapă. El rămâne în sufletul meu, la fel cum rămân și ceilalți jucători de la CFR.
Iordănescu: „Eu nu accept să pierdem cu Armenia și cu Georgia!"
- E justificată dezamăgirea noastră pentru rezultatele naționalei sau ar trebui să acceptăm că nu avem fotbaliști îndeajuns de buni pentru a ne califica la turnee finale?
- Cred foarte tare în ADN-ul fotbalistului român, în potențialul pe care noi încă îl mai avem pentru sportul acesta. E clar că anumite lucruri trebuie să mai fie îmbunătățite, e nevoie ca toți oamenii implicați să-i ajute pe jucători.
Adevărul e că tuturor ne-au displăcut rezultatele din ultima perioadă și eu nu pot să accept niciodată, ca antrenor activ, că echipa națională a României nu poate să le învingă pe Armenia și pe Georgia! Sunt mai multe motivele pentru care rezultatele nu au fost acelea pe care le așteptam.
- Anghel Iordănescu și Victor Pițurcă erau criticați des pentru stilul defensiv al naționalei. Era aceea singura rețetă posibilă pentru România sau are dreptate Rădoi când insistă că naționala poate să practice și alt tip de joc, ofensiv, deschis?
- În fotbal nu există rețeta perfectă, că dacă ar exista una am copia-o toți. Cel mai important e să găsești calea către performanță, contează mai puțin mijloacele.
Cel mai important e să produci rezultatul pe care lumea îl așteaptă, să-ți îndeplinești obiectivele. Mie mi se pare că o echipă trebuie să aibă un echilibru în joc, să interpreteze fazele într-o manieră fluidă și echilibrată. Nu e un clișeu tocit, e un adevăr: apărările îți câștigă campionatele!
Sunt și eu adeptul jocului ofensiv, dar întotdeauna am urât mai tare să pierd un meci decât am iubit să câștig unul. Și aș prefera un 1-0 în locul unui 5-3.
Naționala României are nevoie de echilibru, de maturitate și de responsabilitate în joc. Numai așa poate fi eficientă. Fiecare antrenor are principiile lui, însă principiile tale pot fi considerate funcționale doar atunci când ele produc rezultate. Altfel nu au valoare.
Sper să avem cât mai multe echipe în grupele cupelor europene. În afara pregătirii concrete, formațiile românești au nevoie și de un pic de noroc la tragerile la sorți, contează ca să putem ajunge în grupe/
- Edward Iordănescu, antrenor
Niciodată nu am făcut compromisuri, așa ceva nu poate să ducă decât la rezultate proaste. Acesta e felul meu de a fi! Sunt stăpân pe meserie și am încredere în ceea ce pot să fac, așa că nu mă mișcă nimic din convingerile pe care le am.
- Edward Iordănescu, antrenor
Petrescu e dezamăgit și el
Antrenorul pe care l-a înlocuit Iordănescu la CFR, Dan Petrescu, are o părere asemănătoare cu a lui Edi despre jocul naționalei: „Rezultatele din ultima vreme sunt dezastruoase. Nu ai scuze când pierzi cu Georgia și cu Armenia, chiar nu ai ce să mai spui! E dureros, am ajuns foarte rău!".
Petrescu se mai referise recent la insistența cu care Rădoi promovează un plan ofensiv, spectaculos: "Eu nu sunt cu jocul frumos, eu am căutat să câștig de fiecare dată titluri, să calific echipele în cupele europene".
{{text}}