Sporturi   •   Atletism   •   ATLETISM

Povestea tumultoasă a lui Rareș Toader, atletul care a doborât recordul național și s-a calificat la Tokyo

Rareș Toader și tabela care indică performanța sa de la Brno, în urma căreia s-a calificat la Tokyo

Articol de Marian Ursescu   —  luni, 14 iunie 2021

Duminică,la reuniunea internațională de la Brno (Cehia), Rareș Toader a reușit în proba de aruncarea greutății o performanță de 21.29 metri. A obținut biletul pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Rareș Toader este al șaptelea atlet român care reușește să realizeze baremul de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo. În reuniunea atletică de la Brno (Cehia), românul a reușit o încercare la aruncarea greutății de 21,29 metri. 

Rezultatul i-a adus calificarea la Jocurile Olimpice, dar înseamnă totodată și corectarea recordului național al României. Baremul pentru calificarea la Jocurile Olimpice era de 21,10 metri.

Tot Rareș Toader stabilise recordul național, la începutul lunii, la Campionatul Naţional de la Cluj-Napoca. El avusese atunci o încercare de 21,06 metri.


Rareș Toader a câștigat concursul la Brno

Antrenat de Sorin Tirichiţă, Rareș Toader s-a impus în concursul de la Brno cu aruncarea de 21,29 metri. El i-a depășit pe britanicul Scott Lincon cu 21,28 metri şi pe portughezul Francisco Belo cu 20,89 metri.

 La Jocurile Olimpice de la Tokyo mai reușiseră calificarea șase atleți: Florentina Iuşco și Alina Rotaru (săritura în lungime), Claudia Bobocea (1.500 m), Daniela Stanciu (săritura în înălţime), Alin Firfirică (aruncarea discului) și Marius Cocioran (50 km marş).

Exclus din lot înainte de Rio


Rareș Toader era calificat și la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, în 2016, deși avea doar 19 ani. Cu o lună înainte de plecarea în Brazilia, el a fost însă scos în afara lotului, fiind depistat pozitiv. 

„În urma controlului doping efectuat la solicitarea ANAD, în data de 04.06.2016, la Campionatele Internaţionale de atletism de la Piteşti, proba prelevată sportivului Toader Rareş Andrei de la aruncarea greutăţi indica originea exogenă pentru androsteron, etiocolanolon, testosteron. În conformitate cu legislaţia în vigoare, sportivul este suspendat provizoriu din activitatea sportivă şi automat este exclus şi din Echipa Olimpică pentru JO de la Rio", anunța Comitetului Olimpic și Sportiv Român în 2016.

Rareș Toader a fost suspendat inițial patru ani, dar Agenția Mondială Antidoping i-a redus apoi suspendarea cu un an. Tot timpul Toader s-a plâns de felul cum a fost analizat cazul său. 

„Sunt câteva lucruri pe care nu le înțeleg în ceea ce privește rezultatul analizelor. De ce spun asta?! Păi, pe 10 mai, în Cipru și pe 16 mai, în Germania, am participat la două competiții, în urma cărora testele făcute au fost negative. Trei săptămâni mai târziu, adică, pe 4 iunie 2016, am fost depistat pozitiv, cu o substanță care, din informațiile pe care le am, stă minim 4-5 luni în organism, odată ce ai luat-o", declara el în iunie 2016.

„Este un copil care a pătimit fără să fi avut vreo vină. Unii l-au trădat, alții l-au lăsat de izbeliște. Cazul său de dopaj a fost unul cu foarte multe semne de întrebare. Nici măcar proba B nu i-au pus-o la dispoziție pentru reexaminare", a declarat la vremea respectivă și un antrenor important în atletismul românesc, fără a dori să-și divulge identitatea.

Rareș Toader (primul din stânga), alături de polonezul Bukowiecki și de neamțul Howe pe podiumul olimpic de tineret de la Ninanjing FOTO IMAGO

Rareș Toader, vicecampion olimpic de tineret

Rareș Toader a avut o ascensiune fulminantă. La 16 ani câștiga medalia de argint la Festivalul Olimpic al Tineretului European de la Utrecht (Olanda). În 2014, la Jocurile Olimpice de Tineret de la Nanjing (China), Rareș Toader a reușit în China să arunce greutatea la exact 21 de metri, fiind depășit doar de polonezul Konrad Bukowiecki (23,17 metri). 

În 2015, a luat argintul la Europenele de juniori. În 2016, cu puțin înainte de Jocurile Olimpice de la Rio, a concurat la Europenele de seniori, unde s-a clasat pe locul 6, cu 20,26 metri. La Universiada din 2019, de la Napoli, românul a stabilit un nou record al competiției cu o aruncare de 20,60 metri.

88 de sportivi românisunt calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în 13 discipline: înot, atletism, canotaj, fotbal, gimnastică artistică, baschet 3x3, ciclism, lupte, tir sportiv, canoe, tenis de masă, box şi scrimă

Bunicul l-a dus pe Toader la atletism

Rareș Toader este născut la Rm. Vâlcea și a început atletismul la Clubul Chimia. „Bunicul meu, Aurel Berbece este cel care mi-a insuflat dragostea pentru atletism. El a fost campion național în 1967 la săritura în înălțime. El mi-a și fost primul antrenor. Mereu mă ajută cu sfaturi și încurajări", povestea Rareș într-un interviu pentru ziaruldesport.ro în 2012. 

Germanul David Storl este idolul său. Încă de la juniori, Rareș Toader anunța că visul său este de a obține o medalie la Jocurile Olimpice. La Tokyo, la 24 de ani, va bifa prima sa participare.

VIDEO Robert Glință se destăinuie » Secretele primului campion european din istoria înotului masculin românesc

Citește mai multe știri din sporturi:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.