International   •   Euro 2020   •   CORESPONDENȚĂ GSP DIN BUDAPESTA

UNGARIA - PORTUGALIA. Trimisul special GSP transmite din Budapesta: „De ce Puskas Arena e singurul stadion de la EURO care se va umple la capacitate maximă”

+6 Foto
„Puskás Aréna” este unicul loc de la Euro 2020 în care toate biletele au fost vândute

Articol de Theodor Jumătate   —  marți, 15 iunie 2021

„Puskás Aréna”, astăzi, când Ungaria joacă în fața Portugaliei, de la ora 19:00, este unicul loc de la Euro 2020 în care toate biletele au fost vândute. Pentru că vaccinul are efect. Și pentru că așa dorește premierul Viktor Orban.

Budapesta. Unicul oraș din cele 11 de pe harta Euro 2020 care va avea stadionul plin. Nu 25% din capacitate, nu 33% sau 50%. 100% la toate cele patru meciuri! Și procentul a fost stabilit încă de la început. 

Pentru această "Puskás Aréna" full am venit în capitala Ungariei, de la prima partidă, astăzi, împotriva Portugaliei lui Ronaldo. Să simt din nou ce înseamnă fotbalul cu 65.000 de spectatori și să descopăr cum este posibil, când toate celelalte gazde ale turneului final se tem încă să facă un asemenea pas. Pandemia nu a dispărut. 


70 de minute la coadă 

După aterizare, pe aeroportul Franz Liszt, sau Liszt Ferenc, cum îi spun maghiarii, am crezut că voi auzi sunetul muzicii marelui compozitor și pianist romantic. Dar nu este totul frumos la Budapesta, nu e nimic romantic pe aeroport. Nu acum. 

Speri să nu dureze mult controlul pașapoartelor și al actelor anti-COVID. Speri degeaba. E nevoie de răbdare, foarte multă. Sala se umple rapid, oameni din toate colțurile lumii, sute de persoane, se așază la coadă. La cozi. Nouă, pentru fiecare din cele nouă birouri.

De-abia avansezi și nu e pic de distanțare. Unii în alții, lipiți aproape. Bine că nu lipsește și masca! Trece o jumătate de oră, se aud primele comentarii enervate, trece o oră, copiii mici încep să plângă și, în sfârșit, ajungi la capăt. Și la capătul puterilor. 70 de minute, aproape cât un joc de Euro. Arăți pașaportul, certificatul de vaccinare și ai scăpat. Ce greu a fost!


"Fotbal, doar asta are în cap prim-ministrul!" 

Mă arunc într-un taxi și dau peste alt om nemulțumit. Șoferița e supărată pe Viktor Orbán, premierul ahtiat de fotbal, de sport. Care a jucat fotbal în tinerețe și care nu ezită nici acum să iasă pe teren

Trecem într-o sută de metri pe lângă "Groupama", noua arenă a lui Ferencvaros, și pe lângă alt OZN dedicat sportului, cea mai mare sală de handbal de pe continent, de 20.000 de locuri, care va fi inaugurată la finele anului, pentru Europenele masculine din 2022. 

"Uitați-vă! Două arene la doi pași una de alta. Fotbal, fotbal, fotbal! Sport, sport, sport! Doar asta are în cap prim-ministrul nostru! E idiot! Nu reface străzile, nu investește în spitale, numai la stadioane se gândește, nu vorbește decât despre hobby-ul lui". 

E foarte supărată femeia. Se aprinde și mai tare când un șofer neatent ne taie calea. Frână bruscă, un deget mijlociu ridicat. Dacă o întrebi de COVID-19, reacționează instantaneu: "Orbán a cumpărat toate vaccinurile, e adevărat, însă până atunci au murit oameni. Mulți".

Cele mai multe decese la milionul de locuitori

Așa este. Ungaria a fost lovită crunt de pandemie. La prima vedere, cifrele nu sunt înspăimântătoare. 807.045 de cazuri în total și 29.925 persoane dispărute din cauza coronavirusului. 

Dar, într-o paralelă cu dimensiunea populației, numai 9,6 milioane, este foarte rău. Potrivit statisticilor oferite live de site-ul worldometers.info, e prima în Europa după decesele la milionul de locuitori (3.105), mult peste Italia (2.104), Marea Britanie (1.875), Spania (1.721) sau Franța (1.688). Și a doua în lume, după Peru (5.649), însă deasupra Braziliei (2.278) și a Statelor Unite (1.848). 

În al treilea val, au fost și 11.265 de cazuri noi într-o zi, pe 26 martie, și 311 morți pe 7 aprilie. Situația s-a schimbat însă radical de atunci. Pe 11 iunie, la startul CE, s-au infectat doar 199 de oameni, pierzându-și viața opt.

Prima țară cu 6 vaccinuri cumpărate și autorizate 

Cum s-a ajuns la o asemenea diferență? Cum au reușit maghiarii să diminueze consecințele pandemiei aproape de minimum? Un oficial al federației de fotbal budapestane mi-a explicat. Vaccinul a fost secretul. 

"Uniunea Europeană a întârziat, așa că guvernul a căutat vaccinuri peste tot. Și a comandat inclusiv în Rusia și China". Ungaria, întâia din Uniune care a permis imunizarea și pentru adolescenții de minimum 16 ani, ​a avut în final șase vaccinuri diferite, Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinopharm și Sputnik V, mai multe decât orice țară. 

A fost primul stat din UE care a cumpărat și autorizat vaccinul descoperit în China, Sinopharm. Prim-ministrul Viktor Orbán l-a folosit. "Datorită acestor vaccinuri în plus, am dublat viteza de imunizare a Uniunii Europene. De atunci, cazurile sunt tot mai puține, la fel decesele. Iată un motiv pentru care vom avea Puskás Aréna plină!".

"Pentru cei imunizați, nu mai există restricții" 

Zsolt Markus, 45 de ani, este un român de etnie maghiară din Târgu Mureș stabilit la Budapesta. Nici pentru el nu e o surpriză că maghiarii vor juca astăzi, împotriva lusitanilor, cu stadionul full. "O jumătate din populație e deja vaccinată. Pentru cei imunizați, nu mai există restricții", îmi spune Zsolt, impresar și manager la o echipă din liga a treia, Füzesgyarmati SK. 

"Te poți duce oriunde, la fotbal, în muzee, cinematografe, restaurante, peste tot, masca nu mai e obligatorie nici măcar în spațiile închise. Dacă ai card de vaccinare, poți călători, e aproape ca înainte de pandemie".

Card de vaccinare, bilet și brățară de meci

Acest card ce dovedește imunizarea e esențial și pentru a intra diseară pe "Puskás Aréna". Fanii unguri nu pot vedea meciul dacă nu s-au vaccinat (străinii pot demonstra că nu sunt infectați și cu test PCR, nu numai cu certificat de vaccinare). 

Cei cu card și cu bilet de meci mai au nevoie de ceva. De brățară, pentru ca la porțile stadionului să nu se mai piardă timpul verificându-se atâtea lucruri. Ai banda la încheietură și tichet pentru partidă, ești liber să îți ocupi locul în tribună, dacă treci și proba termometrului: trebuie să ai sub 37,8 grade. 

Brățara poate fi obținută din trei puncte, "Laszlo Papp", marea sală a Budapestei, care tocmai a organizat Mondialul de judo până duminică, "Groupama", arena lui Ferencvaros, și Varosliget (City Park). 

"Sunt o sută de birouri în aceste trei locuri de distribuire a brățărilor, pentru ca totul să meargă repede", a anunțat Jenő Sipos, ofițerul de presă al federației. 

Ieri a fost prima zi în care se puteau achiziționa aceste mici benzi de mână. O zi în care budapestanii erau sfătuiți să le ia. Astăzi, în ziua jocului, vin cei din provincie și fanii străini. Înregistrarea se reia la fiecare meci, cu alte brățări.

Am fost ieri la punctul fixat la "Laszlo Papp". Un șir de corturi în care tineri în tricouri galbene, cu "ticket" pe spate, verificau ca toți cei care au bilet la meci să aibă dovada vaccinării. Oamenii veneau, cei mai mulți aveau cardurile pe smartphone, și primeau foarte repede brățara galbenă. 

"Trei minute am stat. Atât", s-a bucurat Adam, un tânăr de 22 de ani. "De-abia aștept să merg la stadion". În zare, se profila "Puskás Aréna", impresionantul stadion al Budapestei. De la sală, nu faci mai mult de un sfert de oră până acolo.

Lift electoral 

"Puskás Aréna" ocupată la capacitate maximă la Euro a fost ținta clară a controversatului premier maghiar. Un jurnalist local îmi șoptește că șeful guvernului folosește din nou fotbalul ca lift electoral, pentru a strânge capital politic. Voturi. Vrea să câștige și alegerile de anul viitor, la fel ca în 2010, 2014 și 2018. Nu acceptă să cedeze puterea. 

El prim-ministru, având în spate Fidesz, partidul său de extremă dreaptă. Dacă învinge iar, va fi 16 ani premier. Cel puțin până în 2026. A investit peste două miliarde de euro în 11 ani în fotbal, construind zeci de stadioane, dar a cheltuit și mai multe miliarde pentru câștigarea ultimelor două alegeri, din bani publici, îl acuză adversarii. 

Deviza lui Viktor Orban: "Eu decid dacă mingea a ieșit sau nu" 

Pe Orbán nu îl afectează prea mult ce afirmă rivalii din politică. Joacă agresiv, la fel ca în tinerețe, pe gazon. Face doar ce vrea el. O povestioară, dezvăluită de Zsolt Komáromy, fost oponent pe teren, îl descrie fidel într-un interviu pentru The Guardian, în 2019: 

Viktor Orban

"Odată a depășit linia de aut cu mingea la picior. Toți s-au oprit, dar Orbán a spus că e în teren, a continuat singur acțiunea și a marcat. Mesajul era «Eu decid dacă mingea a ieșit sau nu»". Atât și nimic mai mult.

Citește și alte știri din fotbalul internațional:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.