Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   CANOTAJ

Sudoare pentru Tokyo » Cum s-au pregătit la Năvodari cei 36 de canotori care vor merge la Jocurile Olimpice

+16 Foto
Cursă în trei pe canalul Poarta Albă-Midia Năvodari FOTO Raed Krishan

Articol de Marian Ursescu, Raed Krishan (foto)   —  luni, 21 iunie 2021

Canotajul românesc va avea la Tokyo 36 de sportivi, împărțiți în 9 bărci. Cu toții numără zilele până la plecare, trag tare pe ultima sută de metri și vorbesc de cei cinci ani în care au muncit enorm cu gândul că viața li se va schimba după Jocurile Olimpice

Două zile trăite de reporterii Gazetei în cantonamentul canotorilor de la Năvodari. Două zile ploioase, cu antrenamente pe apă, dar și în sală. Două zile din miile care au avut aproape aceeași desfășurare. Doar că în locuri diferite. Au stat patru luni în acest an în Italia, apoi au revenit „acasă", la Snagov. 

Cu mai puțin de o lună înainte de plecarea la Tokyo, care va avea loc pe 15 iulie, lotul național de canotaj a plecat pentru o săptămână la Năvodari. În centrul de pregătire aflat pe malul canalului Poarta Albă-Midia Năvodari.

Antrenorul coordonator al lotului olimpic al României, italianul Antonio Colamonici, a dorit să vadă sportivii la lucru și pe apa sărată a Mării Negre, în condiții asemănătoare cu cele de la Tokyo, de la baza Sea Water Gaterway. 


Din păcate, în cele șase zile petrecute la Năvodari, lotul nu a putut ieși pe mare decât în două antrenamente. Asta pentru că ba a plouat torențial, ba au fost valuri foarte mari. 

Ședință cu „dirigintele" 

În sala de mese a centrului, toți canotorii sunt adunați. „E ședință cu italianul!", ne informează canotorii. Antonio Colamonici le vorbește sportivilor despre ceea ce vrea de la ei, despre condițiile de concurs. 

„Ne-a explicat că, la fel ca la Tokyo, vâslind pe apă sărată, barca stă mai sus. Iar vâslele sau ramele nu trebuie să mai intre la fel de mult. Sunt alte unghiuri, se schimbă multe", spun canotorii. 


„Antonio ne-a spus că la un concurs olimpic fiecare detaliu va conta. Toți sunt acolo pregătiți, toți sunt puternici. Nu trebuie să lași nimic la voia întâmplării", spune Ionela Lehaci, și ea dublă campioană mondială. După jumătate de oră de discuții, canotorii sunt trimiși în sala de forță. Asta pentru că afară plouă cu găleata. 

VIDEO Unii pe ergometre, alții pe biciclete

 În sala de forță a centrului de pregătire de la Năvodari, canotorii sunt împărțiți pe aparate. Cei mai mulți lucrează pe ergometre. Dar sunt și cei care urcă pe biciclete. 

„Mai sunt dintre noi și care mai au probleme, ba la un umăr, ba la cot, ba cu spatele. Și atunci, când nu ieșim pe apă, mai bine ne facem exercițiile pe bicicletă", explică Vlad Aicoboae, component al bărcii de 8 plus 1. 

Dacă afară plouă, canotorii se antrenează pe ergometre FOTO Raed Krishan

Campioana mondială Gianina Beleagă pedalează și ea de zor. Vechea accidentare de la umărul drept încă nu-i dă pace. Secunzii sunt cei care îi supraveghează pe sportivi. Pe de-o parte Vasile Măstăcan, pe de altă parte Marcus Despina și Marius Băcăoanu. Antrenorul federal Dorin Alupei este și el în mijlocul canotorilor și stă de vorbă ba cu unul, ba cu altul...

 Fiecare știe însă ce are de făcut. Ergometrele sunt așezate în linie și huruie la fiecare tragere la piept a sportivilor. În sală e parcă zgomotul apei unei cascade care se prăvălește de la zeci de metri înălțime. 

Gianina Beleagă pe bicicletă FOTO Raed Krishan

E săptămâna cu intensitate de 50 la sută 

Canotorii sunt așezați oarecum pe bărci. Ciprian Tudosă stă lângă colegul Marius Cozmiuc, la fel, Adriana Ailincăi lângă Iuliana Buhuș sau Simona Radiș lângă Ancuța Bodnar. E mai greu acest lucru când e vorba de bărcile de 8 plus 1. 

Simona Radiș, campioană europeană în barca de dublu vâsle și vicecampioană mondială, ne vorbește după antrenament. „Acum suntem în săptămâna de antrenament cu intensitate de 50 la sută?". 

Ce înseamnă asta? „Pe ergometru, trebuie să tragem două piste de 8.000 de metri fiecare. Pauză între ele trei minute", spune Simona. 

Pe bicicletă, Marius Enache, component al bărcii de dublu vâsle, alături de Ionuț Prundeanu, are de parcurs două lungimi de 16.000 de metri. Astea sunt cerințele. „De săptămâna viitoare intrăm pe intensitate de 75 la sută și apoi săptămâna de sută la sută", spune și Ancuța Bodnar. 

Blocat de spate 

Ciprian Huc, strocul bărcii de 8 plus 1, a început pe ergometru. Trage tare, dar pe a doua lungime s-a oprit. Nu se mai poate mișca. Îl cheamă lângă el pe cârmaciul Adrian Munteanu. 

„Sună, te rog, la doctor! M-am blocat de spate!". Se întinde și geme de durere. „Se mai întâmplă și din astea. E o criză de sciatică. Știi câți dintre noi trag doar cu infiltrații și cu dureri aproape insuportabile?", ne întreabă Vlad Aicoboae. 

„La 50 de ani, probabil că vom trage ponoasele după toată această perioadă", spune canotorul. Ciprian Huc merge cu ajutor și iese din sala de forță. Huruitul ergometrelor continuă însă. Sub aparate se strânge transpirația. Sunt adevărate bălți de sudoare. 

Vasile Bejan în acțiune FOTO Raed Krishan

Uriașul Constantin Radu, care are doi metri, parcă a intrat sub duș. Transpirația se strânge în barbă cât el pedalează și curge ca la un robinet! 

În pauza dintre exerciții, sticlele de doi litri de apă se termină aproape dintr-o înghițitură. Ușor-ușor, în funcție de terminarea normelor impuse, sala se golește. Fiecare își ridică ergometrul, și-l șterge și apoi ia transpirația de pe podea cu ajutorul unui mop. 

E ora 19:30 și au trecut aproape două ore de când intraseră în sală. Merg la hotel, e program liber până la ora 22:00. Dimineață, la ora 9:00, e un nou antrenament. De data asta pe apă. Dacă nu plouă iar. 

Constantin Radu și transpirația adunată în barbă FOTO Raed Krishan

Valuri la mare, întrecere pe canal 

În dimineața următoare, Năvodariul e scăldat în soare. Numai că vântul își face și el apariția. „Am fost pe mare, acolo unde ar trebui să ieșim, dar e imposibil, sunt valuri", le spune sportivilor Dorin Alupei. În aceste condiții, antrenamentul are loc pe canalul Poarta Albă-Midia Năvodari. Un canal cu apă dulce, însă.

 „Apa e mai grea puțin decât cea de la Snagov, dar sunt condiții bune, nu bate vântul", ne spune Mugurel Semciuc, din barca de patru rame. Sportivii se adună pe rând în curtea bazei, acolo unde bărcile îi așteaptă înșirate pe rasteluri. 

În timp ce se încălzesc, italianul Colamonici le mai ține un discurs. Vrea ca sportivii să tragă pe primii 1.000 de metri în condiții de concurs, apoi să micșoreze ritmul. Secunzii iau notițe, italianul fluieră 

Italianul Colamonici în mijlocul canotorilor, ședință cu elevii FOTO Raed Krishan

Pe marginea canalului, bărcile fac primii 5.000 de metri spre Poarta Alba, apoi se întorc. Sunt cuplate. Barca feminină de 8 plus 1 e așezată la start cu cea de dublu vâsle masculin, barca de dublu vâsle categorie ușoară concurează cu dublu rame feminin și cu dublu vâsle fete. Apoi dublu rame masculin cu patru rame feminin. 

Secunzii notează timpii, își încurajează canotorii prin stații. „Ați mers bine pe ultimii metri, dar ați început foarte slab" sau "Păstrați ritmul, e important!" sunt câteva din sfaturi. 

Barca feminină de 8 plus 1 pe canal FOTO Raed Krishan

În spatele lor, italianul Antonio Colamonici parcă nu-și găsește locul. Fluieră o melodie neînțeleasă și se plimbă cu mâinile la spate. Mai vorbește din când în când cu Marius Băcăoanu, cel care e translator și pentru canotori, la ședințele de pregătire. Când bărcile au parcurs mai bine de 20.000 de metri fiecare, ies rând pe rând la mal.

 Acolo le așteaptă tot Colamonici. Cu o ruletă în mână, italianul face măsurători. „El e cel care face toate reglajele, el pregătește bărcile de concurs", ne spune tot Mugurel Semciuc. 

Rând pe rând canotorii pleacă spre hotel. Urmează masa, odihna de după-amiază și seara un nou antrenament. „Pe apă sau pe ergometru, asta numai Dumnezeu știe. Sper să nu mai tragem tot pe ergometru", spune Iuliana Buhuș. 

„E monotonă viața noastră, nu? E greu și să te uiți la antrenamente, dar să le și faci?", ne întreabă Vlad Aicoboae. Și în urechi auzim iar o altă întrebare a canotorului din barca de 8 plus 1. „Știți câți dintre noi trag cu infiltrații și cu dureri insuportabile?"

Un mesaj plin de inspirație pentru Ciprian Tănasă FOTO Raed Krishan

Obiectivul canotajului? Să ducem România în clasamentul pe medalii, acolo unde merită să fie! Munca făcută până acum ne determină să sperăm la acest lucru. Nu doar datorită faptului că avem sportivi foarte valoroși, ci și pentru că vom crea o linie de tineri, care sunt la fel de buni sau poate chiar mai buni. Forța noastră este reprezentată de sportivii maturi pe care-i avem și de cei tineri care vin din urmă.

- Antonio Colamonici

Rezultatele la Mondiale în acest ciclu olimpic

AnAurArgint Bronz
2017200
2018110
2019020
2020 nu s-a disputat

Rezultatele la Europene în acest ciclu olimpic

AnAurArgint Bronz
2017310
2018322
2019141
2020411
2021240

VIDEO Cum se pregătesc canotorii românii de Jocurile Olimpice

Citeşte mai multe ştiri despre Jocurile Olimpice:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.