Fotbal   •   Liga 1   •   CFR CLUJ

Marius Șumudică, interviu eveniment din Austria: totul despre obiectivele europene ale CFR-ului, lupta la titlu, negocierile cu Gigi Becali și echipa națională

+31 Foto
Marius Șumudică, antrenor CFR Cluj

Articol de Remus Răureanu, Raed Krishan (foto)   —  marţi, 22 iunie 2021

Marius Șumudică (50 de ani) e hotărât să-și schimbe comportamentul cu unul mai liniștit, mai echilibrat, dar își avertizează oponenții că va reacționa ori de câte ori se va simți atacat. El crede că CFR Cluj ar putea fi în grupele Champions League, cu condiția să aibă și un pic de noroc.

La 50 de ani, Marius Șumudică a revenit în Liga 1 după patru sezoane pe care le-a petrecut în Turcia și în Arabia Saudită. Mulțumit că dacă s-ar retrage mâine "tot am avea bani ca să trăim decent și eu, și familia mea", Șumi a rămas motivat în contextul special de la Cluj, unde a primit pe mână o formație care a câștigat patru titluri la rând. 

Tehnicianul e conștient că succesul e singurul scenariu acceptat la CFR, ceea ce îl stresează și îl atrage în același timp. Își conduce echipa la Bad Zell, în Austria, de numai 12 zile, însă nu mai are mult timp la dispoziție până la primul meci extrem de important, turul cu Banja Luka, din preliminariile Champions League. 

Înainte să semneze cu vișiniii, Marius Șumudică a negociat cu Becali pentru o colaborare pe care admite că i-ar fi fost greu s-o pornească, din cauza istoricului rapidist: "Aveam o strângere de inimă".


Marius Șumudică, interviu eveniment din Austria: totul despre CFR, lupta cu FCSB sau naționala României

- Domnule Șumudică, v-ați obișnuit cu noul job? E încă nou, ați preluat de curând conducerea CFR-ului. 

- E un nou job și parcă simt că e total diferit de ceea ce am făcut până acum. OK, ca meserie e vorba tot despre a antrena o echipă de fotbal, numai că am găsit o echipă formată, în mare parte, o formație care a avut performanțe în ultimii ani, una care te obligă să obții performanțe. În trecut, eu îmi formam echipele aducând jucători pe care îi consideram utili, indiferent de sistemul pe care îl jucam. Am fost plecat în ultimii ani și în locuri în care îmi permiteam să aduc fotbaliști de o anumită valoare financiară.

- Veți schimba multe lucruri? 

- Foloseam de obicei un sistem cu trei fundași centrali, dar acum e timpul cam scurt ca să schimb tactica. A fost bună întrebarea aia, dacă m-am obișnuit. Eu și jucătorii căutăm așa, o....

- O compatibilitate? 

- Exact, o compatibilitate. Încerc să înțeleg foarte bine grupul și să-l știu pe fiecare jucător în parte, să-i știu caracterul, potențialul tehnic, tactic. Ușor nu este, însă punem câte o cărămidă zi de zi.


Marius Șumudică: „Banja Luka e agresivă, periculoasă!”

- Cu ce v-a atras conducerea? Bănuiesc că salariul nu e la fel de mare ca în Turcia, ca în Arabia. 

- E diferență mare, partea financiară s-o lăsăm deoparte! Nu m-au interesat banii, nu ei m-au atras aici. Am discutat cu oamenii din stafful meu și parcă aveam nevoie de un restart, mă atrăgea ideea de a lupta pentru trofee, de a juca în cupele europene. CFR e campioana țării și e clar că nu poate fi refuzată. Cred că discuțiile au durat o oră înainte să mă convingă conducerea clubului. Nu am avut dubii, am zis că merită să încerc.

- Ce ați putea realiza, realist? Grupele Champions sunt accesibile? 

- Va fi destul de greu să ajungem în Champions League, trebuie să fim realiști. Eu voi face tot ceea ce voi putea ca să avem succes, dar nu pot să promit că vom fi în grupele Ligii Campionilor. Am avut sâmbătă un joc cu Ludogoreț, o echipă pe care am putea-o întâlni în preliminarii, și mi-am dat seama că ne putem bate cu șanse reale ca să fim în grupele Europa League. În fotbal, norocul are de multe ori un cuvânt de spus. Cu noroc, ar fi posibil să prindem și grupele Champions. Dacă nu, ca premii nu ar fi o diferență mare între Europa League și Conference, doar că e clar că sună altfel Europa!

- Ați urmărit-o pe Banja Luka, prima adversară din preliminarii? Știți ceva despre bosniaci? 

- Da, am văzut-o de când am fost sortiți să întâlnim această echipă. Am adunat informații și continuăm să lucrăm la analizarea adversarului. Nu va fi ușor, e o echipă care a câștigat campionatul în Bosnia. Nu e ușor să fii campion în fața lui FK Sarajevo dacă nu ai valoare. Important este ca noi să fim bine pregătiți pe data de 6 iulie, când vom avea primul meci cu Banja Luka, echipa să aibă prospețime, tonus. Ca relații de joc nu cred să fie probleme, fiindcă jucătorii aceștia evoluează de multă vreme împreună, se știu între ei foarte bine. Eu trebuie doar să închid un puzzle deja existent sau să-l reconstruiesc, să le ofer fotbaliștilor șansa de a continua performanțele și aventura pe care au început-o în anii trecuți.

- Cum joacă bosniacii? 

- O formație incomodă ca agresivitate, ca mod de abordare a jocurilor. Sunt "sârbi", au sângele fierbinte și ne așteptăm la o organizare riguroasă a lor.

Marius Șumudică: „Ne batem cu FCSB, cu Craiova lui Rotaru și cu Sepsi”

- CFR era criticată și atunci când învingea, din cauza stilului defensiv, nespectaculos. Veți modifica planul sau metoda veche rămâne cea mai bună? 

- Eu sunt adeptul unui fotbal eficient, pentru mine contează punctele. Bine, asta nu înseamnă c-o să jucăm "focu' la ei", să degajăm toate mingile prin tribune doar ca să câștigăm! Multe echipe din campionat vor încerca să se apere atunci când o vor întâlni pe CFR, deci va trebui ca noi să avem soluții ca să le deschidem. Dacă ne ajută Dumnezeu să avansăm în cupele europene o să întâlnim adversari puternici, în fața cărora va trebui să ne închidem noi, să ne retragem și să jucăm contraatacul, având jucători cu viteză. Trebuie să putem schimba filosofia de la un meci la altul. Uneori să subordonăm adversarul, așa cum îi place lui Ilie Dumitrescu să spună, alteori să ne retragem și să așteptăm. Mie nu îmi place să câștig cu 5-4, prefer să câștig cu 1-0.

- Mai aveți nevoie de achiziții? 

- Doi sau maximum trei fotbaliști ne-ar mai trebui ca să avem concurență în fiecare zonă. O să mai facem schimbări de la o partidă la alta, că vin călduri, vor fi meciuri în care jucătorii vor pierde săruri, electroliți, refacerea o să fie grea. Noi nu folosim metode cu care să refacem fotbaliștii în 24 de ore și să-i folosim din nou imediat. CFR are jucători trecuți de 30 de ani... Ceea ce, ca să fac o paranteză, mie îmi place, fiindcă toate performanțele din carieră le-am reușit cu acest gen de fotbaliști, oameni cu experiență foarte mare.

- Care ar fi rivalele principale din lupta pentru titlu? 

- Am fost un pic rupt de realitatea fotbalului românesc, deși am urmărit campionatul, în limita timpului pe care l-am avut. Uneori se suprapuneau etapele din Liga 1 cu competițiile din străinătate în care lucram eu. Mi-am luat toate datele, am urmărit constant presa. FCSB e, clar, o contracandidată. Craiova lui Rotaru cred că va fi și ea o concurentă... Nici nu știu care este Universitatea Craiova și nu vreau să jignesc pe nimeni, de aceea spun "Craiova lui Rotaru", o formație pe care o vom întâlni în curând în Supercupă. Sepsi e o echipă tot mai puternică, poate pune probleme. Pe celelalte nu le cunosc foarte bine, așa că mă opresc aici cu lista rivalelor din lupta pentru titlu.

Marius Șumudică: „Iubesc Rapidul, îl voi iubi întotdeauna”

- Apropo de FCSB, discuțiile cu Becali au fost serioase? Sau era doar o glumă între doi prieteni? 

- Nu, au fost serioase!

- Și vă atrăgea oferta lui Gigi? 

- Am fost așa... Jumate-jumate. Ți-am zis, foamea de trofee mă atrăgea înapoi în România, dar îmi era foarte greu să mă văd acolo. Îi respect pe oamenii din club, sunt profesioniști, dar aveam o strângere de inimă în momentul respectiv. Cred că e mai bine așa, nici nu vreau să dezvolt subiectul FCSB, că nici nu mai contează ce a fost. În momentul de față suntem adversari și ne vom întâlni în campionat. Ca să lămuresc răspunsul pentru întrebarea ta, discuțiile cu Becali au fost serioase, da.

- E posibil ca rivalitatea din campionat să vă strice amiciția cu Gigi? 

- N-am nicio treabă! Păi așa, o să-mi pierd o grămadă de prieteni când voi bate Rapidul? Dacă se va întâmpla să câștig. Sunt profesionist, am ales să vin la CFR și voi da totul pentru club, care e problema? Mai ales contra FCSB! Dacă voi câștiga voi fi foarte fericit. Eu am o relație foarte bună și cu Mihai Rotaru, cu toată lumea din fotbal cred că am relații bune, însă numai până la meciuri. Se termină partida, îmi revin imediat. În acele 90 de minute îmi doresc să înving, indifent de cine e în echipa adversă.

- Va fi o situație specială să apăreți ca adversar al Rapidului, pe terenul giuleștenilor, cu galeria lor în tribune? 

- E o situație stranie pentru mine... Am mai fost adversar cu Bistrița, cu Vaslui, dar e straniu. Îi am în suflet pe rapidiști, e ceva ce nu pot să neg. E clubul pe care-l iubesc, l-am iubit de mic copil. Profesional, pentru mine există doar CFR Cluj. Mi-aș dori ca Rapidul să devină o echipă puternică și să le pună probleme formațiilor cu care o să ne batem noi pentru primele locuri, mi-ar plăcea să fie așa. Eu o să încerc să câștig și în Giulești, nu există loc de interpretări.

Marius Sumudica e unul dintre cei mai importanți antrenori din ultimii ani în România, foto: Imago

Marius Șumudică: „Eu nu înjur jucătorii”

- Ați anunțat după ce ați semnat cu CFR că "veți vedea un alt Șumudică, mai relaxat, mai discret". Veți reuși să rezistați așa, fără conflicte? 

- E primul interviu pe care-l dau de când am semnat cu CFR. Nu am intrat în direct nici la televiziuni, nu am mai vorbit cu nimeni, fiindcă încerc să stau departe de scandaluri. Sigur, în momentul în care voi fi atacat voi răspunde. Eu nu fac niciodată pasul înapoi! Încerc să fiu echilibrat, să mă focusez pe antrenamente, pe meciuri, pe pregătirea echipei. Când intri în vestiarul unei campioane nu poți să te faci de rușine! N-ai cum să apari nepregătit, neapdatat. Am păstrat în staff câțiva oameni în care clubul avea încredere foarte mare, mi-am dat seama că sunt oameni bine pregătiți și împreună cu staff-ul meu obișnuit vom alcătui o echipă foarte bună.

- E o echipă care poate fi condusă cu biciul sau mai degrabă cu o atitudine împăciuitoare din partea antrenorului? 

- Trebuie să fiu undeva la mijloc. Eu nu prea am avut foarte mari conflicte, nu i-am distrus viața vreunui jucător. Trebuie să existe un respect reciproc. Eu n-o să-i jignesc niciodată pe fotbaliști, cum am înțeles că au mai avut probleme, deși nu vreau să dezvolt subiectul. Nu se pune problema să-i insult, nu va exista așa ceva!, dar nici să creadă că sunt un antrenor care îți dă un deget și tu-i iei toată mâna. Am avut, de-a lungul carierei, jucători cu personalitate și am avut relații bune cu ei.

Încă mai strângem date despre Banja Luka, până pe 6 iulie, când va fi meciul tur, o să avem toate informațiile despre bosniaci. Va fi un duel pe care o să-l tratăm cu toată seriozitatea.

- Marius Șumudică, antrenor CFR

2e numărul trofeelor pe care le-a câștigat Șumudică în carieră, un titlu de campion și o Supercupă a României, ambele cucerite ca tehnician al Astrei, în 2016

4 echipea condus Marius după 2017, de când a plecat de la Astra: Kayseri, Gaziantep și Rize, din Turcia, plus Al Shabab, din Arabia Saudită

Marius Șumudică continuă să aibă încredere Mirel Rădoi

Șumi tot mai crede că Rădoi va deveni un tehnician foarte bun, deși nu e de acord cu strategia superofensivă a selecționerului.

- Când erați la Gaziantep am vorbit și spuneați că „Rădoi va deveni un antrenor foarte bun!”. Mai aveți aceeași impresie despre Mirel sau v-ați răzgândit? 

- Nu, eu consider că este un tip care își dorește foarte mult. OK, de la a-ți dori până la a reuși e o distanță foarte lungă. E ca și cum un cetățean ar juca în fiecare duminică la loto și ar spune că va câștiga în următorul weekend. Ar însemna să se îmbogățească toată lumea. El e adeptul unui fotbal spectaculos, avântat, cu presing. E filosofia lui, pe care eu n-o împărtășesc. Fiecare își alege drumul în viață și trebuie să-i respect alegerile. Cred că poate deveni un antrenor foarte bun. A mai acumulat experiență de când a devenit selecționer. Am spus că va fi foarte bun pentru că așa îl simțisem eu în meciurile directe, îl simțeam ca pe un ghiocel d-ăla care se deschide. Vedeam că avea personalitate, autoritate și că putea ajunge bun. Fiecare face greșeli, și eu, și cei mai mari antrenori ai lumii fac. Dacă el se va mai echilibra, dacă nu va mai fi atât de hazardat să-și dorească să domine fiecare adversar... Simt că de câte ori pregătește un joc el transmite că noi suntem cei mai buni.

- Greșește că transmite așa ceva? 

- E admirabil, dar când ai un adversar de temut trebuie să fii precaut. Eu n-o să fiu niciodată adeptul ideii că e mai bine să pierd cu 3-4 decât să fac un 0-0.

„Nu mai avem mari fotbaliști, e greu să ne mai calificăm”

- Nu e preferabil, nu? 

- Normal că nu e! Păi, matematic, logic nu e convenabil așa! Eu am văzut campionate pe care le-au decis egaluri. Un punct a stabilit campioane, echipe retrogradate.

- Cu fondul actual de fotbaliști, ar trebui să mai avem pretenții de calificare la Campionate Europene, Mondiale? 

- E foarte greu. Foarte, foarte greu! Noi nu mai avem jucători la un nivel înalt în Europa. Mai toate echipele au fotbaliști la nivel înalt: Ungaria, Turcia, Slovacia. Competiția noastră internă nu e foarte puternică încât să ne dea o arie de selecție foarte mare, așa că e greu pentru națională.

- V-a atras atenția ceva de la Euro? Ca tactică, tendințe? 

- Nu am văzut suficiente meciuri. Mea culpa!, dar nu am avut timp de ajuns, fiindcă trebuie să pregătesc echipa. Fiind foarte cald în Austria, trebuie să facem antrenamente seara, la ore la care sunt și meciurile de la Campionatul European. Am văzut echipe care-mi plac și nu cred că va exista vreo surpriză, în semifinale vor ajunge numai echipe foarte puternice, cele mai bune.

- Ce ați simțit când a fost accidentul lui Eriksen? E fotbalul un sport atât de dur? 

- Organismul uman are resurse nebănuite, dar în același timp poate ceda oricând. Dacă și Eriksen... Gândește-te la ce cluburi a jucat, gândește-te că acum era la Inter, câte controale i-au fost făcute! Ecografii, probe de efort... Și să cazi așa din picioare! Fotbalul a devenit o industrie, e prea mult, nu mai este un sport. Asta e situația...

- Lucescu a povestit într-o emisiune de la TelekomSport că o persoană dintr-un club mare turc îl sunase ca să îl întrebe despre dumneavoastră. Formația aceea și-ar fi pierdut interesul după conflictul pe care l-ați avut cu conducerea de la Gaziantep. Regretați evenimentele acelea? 

- Nu-mi reproșez nimic de la Gaziantep. Și pe mine m-a sunat nea Mircea, mi-a zis că-l sunaseră persoane din două cluburi mari din Istanbul, își doreau să colaboreze cu mine. A existat o glumă la momentul respectiv, una pe care conducerea nu a gustat-o și a ales să ne despărțim într-un moment în care eram pe locul al treilea, pe o poziție extraordinară pentru Gaziantep. Într-un final, echipa a terminat pe locul 9.

- Dacă v-ați retrage mâine v-ar rămâne bani suficienți ca să trăiți până la sfârșitul vieții? 

- Da, am avea o viață decentă, fără probleme, și eu, și familia mea.

Foarte ușor nu cred că ne va fi, că toată lumea vrea să detroneze CFR-ul. Noi am fost o surpriză atunci cu Astra. Știi cum e, buturuga mică răstoarnă carul mare. În fotbal și în viață, în general, nu e cel mai greu să ajungi în top, cel mai greu e să te menții. Eu am venit la o echipă pe care trebuie s-o mențin pe pisc.



Antrenez cât mă țin balamalele. După amicalul cu Ludogoreț cred că eram mai consumat decât erau jucătorii. Pun suflet, mă consum enorm, dar nu mă văd făcând altceva, m-am obișnuit să merg zi de zi la antrenament, să pregătesc meciuri.



- Marius Șumudică, antrenor CFR Cluj

Mai multe știri din cantonamentul CFR-ului în Austria:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.