Stranieri importanți n-au fost lăsați de cluburi la Jocurile Olimpice de la Tokyo, iar FCSB îi oferă selecționerului Mirel Rădoi doar doi dintre cei 9 jucători incluși în lotul lărgit. „Tricolorii” se reunesc miercuri, iar pe 15 iulie pleacă în Japonia.
Mirel Rădoi se confruntă cu mari probleme în alcătuirea lotului de 18 jucători în vederea participării reprezentativei U23 a României la Jocurile Olimpice 2020 de la Tokyo, de unde speră să revină cu o medalie.
Selecționerul nu poate conta pe cel puțin 15 fotbaliști importanți la turneul care va avea loc în perioada 21 iulie-7 august 2021. Printre marii absenți se numără Vlad Chiricheș, Nicolae Stanciu sau Ianis Hagi.
Cu cine merge Rădoi la Tokyo?
Rădoi va anunța componența lotului luni sau marți, iar "tricolorii" vor intra de miercuri în cantonament la Mogoșoaia, sub un regim închis total, impus de regulile olimpice în contextul pandemiei.
Până acum sunt cel puțin 15 refuzuri ferme, șapte doar de la FCSB: Andrei Vlad, Denis Haruț, Răzvan Oaidă, Darius Olaru, Fl. Coman, Moruțan și Octavian Popescu. Din lotul extins n-au primit acceptul cluburilor nici Radu Drăgușin (Juventus Torino), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Ionuț Nedelcearu (AEK Atena), Răzvan Marin (Cagliari), Dennis Man, Mihăilă (Parma), George Pușcaș (Reading).
Trei „tricolori” sub semnul întrebării
Alți trei jucători sunt încă sub semnul întrebării. E vorba despre portarul Ionuț Radu (Inter Milano), căpitanul care a condus selecționata de tineret a României spre calificarea la Olimpiadă după 57 de ani de absență, Ianis Hagi (Glasgow Rangers) și Cristian Ganea (Aris Salonic).
În cazul lui Ionuț Radu, șansele de a fi convocat sunt reduse. Indiferent dacă rămâne la Inter sau pleacă, Real Sociedad și Verona fiind interesate de el, Ionuț Radu nu este în postura de a-și permite să piardă pregătirea de vară cu echipa de club.
De asemenea, Tudor Băluță, un alt jucător care impresionat la Euro 2019 de tineret, nu se va regăsi în lot. Problema mijlocașului care a cochetat, la un moment dat, și cu prima reprezentativă este că nu mai are echipă și nici nu a mai jucat de mult.
Rădoi și oficialii FRF au purtat discuții cu cluburile din Liga 1 pentru a găsi soluții, astfel încât România să prezinte o echipă cât mai competitivă la JO 2020, dar pregătirea de vară a grupărilor să nu fie drastic perturbată. Spre exemplu, FCSB a anunțat că-i poate pune la dispoziție doar pe Dragoș Nedelcu și Perianu.
Căbuz și alți doi seniori
În lotul de 18 jucători care va face deplasare în Japonia, pe 15 iulie, trebuie să fie cel puțin 15 jucători născuți începând cu 1 ianuarie 1997 și maximum trei peste limita de vârstă. Adică trecuți de 24 de ani.
În absența lui Ionuț Radu și Andrei Vlad, portarul Cătălin Căbuz (Farul) ar fi unul dintre seniori, iar ceilați doi vor fi aleși, cel mai probabil, dintre Alibec (Kayserispor), Budescu (FC Damac/Arabia Saudită), Chipciu (CFR Cluj) sau Bancu (CSU Craiova).
În lotul lărgit se mai află patru seniori disponibili: Adrian Rus, Florin Ștefan, Silviu Balaure, Cristian Ganea. În afara lotului de 18 vor fi patru jucători pe lista suplimentară, la care se va apela în cazul unor indisponibilități.
"Am încredere că vom reuși o performanță importantă. Am spus și înainte de Euro 2019 că mergem la turneul final să facem viața grea oricărui adversar și să ne calificăm la Jocurile Olimpice. O spun și acum: îmi doresc o medalie olimpică!
- Mirel Rădoi, selecționer
Cum ar putea arăta România U23 la JO 2020: Aioani - Manea, Pașcanu, Ciobotariu, Boboc - M. Marin, Dulca - Cîmpanu, Ciobanu, Mățan - Ganea
Programul României la Jocurile Olimpice
- 22 iulie: Noua Zeelanda - Coreea de Sud, Honduras - România (ora 14:00, ora României)
- 25 iulie: Noua Zeelanda - Honduras, România - Coreea de Sud (ora 14:00, ora României)
- 28 iulie; România - Noua Zeelandă (ora 11:30, ora României), Coreea de Sud - Honduras
{{text}}