Țările de Jos, în ultimii cinci ani. Nu s-a calificat la Euro 2016, a ratat și CM 2018, iar acum e eliminată în „optimi” de Cehia. De la Johan Cruyff și „îmi rănesc ochii privind naționala” la dezastrul din 2021, cu un selecționer care se gândește tot mai mult la demisie. Dacă nu, va fi concediat.
În 2015, când olandezii ratau calificarea la Euro 2016, după o campanie-dezastru, locul 4, depășiți de Cehia, Islanda și Turcia, cu un singur punct și golaveraj 4-12 în fața lor, Johan Cruyff a fost cel mai înverșunat contestatar. „Nu mai știm să atacăm, nu mai știm să ne apărăm.
Echipa noastră joacă de-a latul în loc să caute profunzimea. Nimeni nu face ce trebuie. Îi lăsăm pe cei lipsiți de creativitate să conducă jocul, ceea ce e de neiertat. Suntem o rușine, îmi rănesc ochii privind naționala”, scria marele Johan în editorialul său pentru De Telegraaf. Cât adevăr! În 2018, n-au fost la Mondial. Și acum, au fost degeaba la turneul final continental. Duminică, la 0-2 cu Cehia, n-au tras niciun șut pe poartă! Zero!
„Suntem la fel de slabi precum galezii”
Șase ani mai târziu, Țările de Jos sunt tot Jos. După ce au câștigat ușor o grupă modestă, cu Austria, Ucraina și Macedonia de Nord, portocaliii au fost eliminați de Cehia. Și batavii, legende, jurnaliști, fani, i-au criticat pe jucători și selecționer așa cum au făcut întotdeauna la înfrângeri. Usturător!
Peter Wekking, de la Voetbal International, vedea „o duminică atât de frumoasă după victoriile lui Verstappen în Formula 1 și Van der Poel în Turul Franței". Seara, la Euro, totul s-a întunecat. "Am reușit ceva imposibil: să ne bată cehii, care nici nu sunt atât de buni la fotbal. Ne-au trimis acasă în «optimi». Suntem la fel de slabi precum Țara Galilor, care nici măcar țară nu e”.
La rândul său, Willem Vissers (de Volkskrant) crede că „Oranje e la ani lumină de filosofia care a făcut această țară faimoasă în fotbal. Suntem în afara turneului fără ca măcar să fi jucat împotriva unei forțe. Da, Dumfries a crescut ca un Superman, dar să ne lăudăm cu Dumfries înseamnă că am ajuns foarte jos. Toți au eșuat, inclusiv așa numitele staruri. Trebuie să uităm acest Euro în zece minute”.
Frank de Boer, atacat de Gullit și Van der Vaart
Pentru Ruud Gullit, campionul continental din 1988, „e o imensă dezamăgire. Chiar și înaintea cartonașului roșu al lui De Ligt, nu i-am văzut pe Wijnaldum, Depay și De Jong. Jucătorii de bază au trădat”. Are o mare îndoială și asupra lui Frank de Boer: „Încă mă întreb de ce a schimbat selecționerul sistemul”. Nimeni nu înțelege de ce a mutat astfel, renunțând la 4-3-3 clasic olandez pentru un 3-5-2 atipic printre „lalele” și netestat suficient.
Rafael van der Vaart, finalist la CM 2010, a contestat și schimbările lui De Boer. Mai ales pe prima, la 0-0, imediat după eliminarea lui De Ligt. L-a substituit pe Malen cu Promes. „În primul rând, cum să renunți la cel care fusese cel mai bun până atunci? Apoi, când rămâi în zece, cum să înlocuiești un atacant cu un atacant? Sau sunt eu nebun?”, a întrebat Van der Vaart.
„E ușor să vorbești pe margine. Malen nu rezistă mai mult de o oră”, a răspuns selecționerul. „Nu cred, Malen mi-a dat impresia că mai poate, și încă mult”, a reacționat Van der Vaart.
De Boer i-a lăsat pe toți cu gura căscată când a zis, ca o concluzie, că „noi am fost echipa care a dominat meciul”. Johan Derksen, fost fotbalist, actual analist, a replicat prompt: „N-am dominat nimic la acest Euro. Starurile s-au predat, iar pentru Frank de Boer este al patrulea proiect la rând în care a eșuat total”.
Frank de Boer: demis, demis, demis. Și acum?
De când a plecat de la Ajax, unde cucerise patru titluri la rând, De Boer a fost o calamitate pe bancă.
- Dat afară de Inter după trei luni, în toamna lui 2016.
- Un an mai târziu, a rezistat doar 10 săptămâni la Crystal Palace. Concediat! „E cel mai slab manager din istoria Premier League”, l-a descris Jose Mourinho.
- Nici în SUA nu a făcut nimic. Demis într-un an și jumătate la Atlanta United.
- Și acum, Oranje.
Duminică seară, a fost întrebat de reporterul televiziunii naționale NOS dacă își dă demisia. "Nu știu ce să răspund acum. Trebuie să mă gândesc", a declarat FdB. Pe site-ul cotidianului Algemeen Dagblad, peste 50.000 de cititori au votat la sondajul AD legat de soarta selecționerului. 49% vor ca De Boer să renunțe el, imediat, 42% le cer șefilor federației să-l demită! Numai 9% îl mai vor la națională.
Soarta lui e aproape decisă. Foarte probabil, își va lua adio de la națională. A fost numit pe 23 septembrie 2020. Nici măcar un an nu va rămâne.
3 milioane de euroeste salariul anual net al lui Frank de Boer la naționala Țărilor de Jos (are contract până la sfârșitul lui 2022)
15 meciuriare De Boer ca selecționer al olandezilor: 8 victorii, 4 egaluri, trei înfrângeri, golaveraj 31-15
0 șuturi pe poartăau avut portocaliii duminică, la 0-2 cu Cehia, ca niciodată la batavi în ultimii 40 de ani într-un meci de CE sau CM
{{text}}