Eliminarea Olandei, permiteți-mi să-i zic așa, de către Cehia trebuie considerată marea surpriză de la Euro 2020. Cine n-a văzut meciul se poate mira. Nu și cel care a urmărit confruntarea de duminică de la Budapesta, încheiată cu 2-0 pentru outsider.
Pentru că selecționata pregătită de Jaroslav Silhavy, 59 de ani, chiar a meritat victoria. Ea a practicat un fotbal viu și dăruit, sănătos. În stilul Ungariei, dar cu, să nu se supere vecinii noști de la vest, ceva mai mult talent. Părerea mea.
Antrenorul care a făcut posibil acest surprinzător succes a fost un jucător oarecare. Și-a petrecut cea mai mare parte a carierei, 10 stagiuni, la Hvezda Cheb, formație prezentă azi în Liga 4!
Silhavy n-a evoluat niciodată în naționala Cehoslovaciei, are un meci pentru Cehoslovacia B, dar a cucerit ca tehnician campionatul Cehiei cu Slovan Liberec (dinamoviști, vă amintiți "minunea"?) în 2012 și cu Slavia Praga în 2017. Asta pe post de răspuns, fie și sugerat, adresat susținătorilor ideii că "tricolorii" ar trebui antrenați de un străin. Silhavy se dovedește, iată, profet în țara lui.
Într-un fel, dezamăgind, Olanda a ajutat-o pe Cehia să se califice. Frank de Boer, înlocuitorul lui Ronald Koeman, plecat în august 2020 la Barcelona (unde n-a rupt gura lumii), n-a găsit un limbaj comun cu starurile De Ligt, Wijnaldum și Depay. Pe primul l-a eliminat VAR pentru henț în minutul 53, pe când ceilalți parcă au cărat apă cu ciurul. Randament minimal.
Greu de înțeles de ce Koeman s-a zbătut să-i ia pe Wijnaldum de la Liverpool și pe Depay de la Lyon și să-i îmbrace în tricouri blaugrana! Cum ambii mai degrabă au făcut figurație contra Cehiei, s-ar cuveni ca Barca să se bucure că l-a ratat pe Wijnaldum, ajuns la PSG.
Întâlnirea de duminică seara, Belgia-Portugalia, s-a anunțat a fi de 1, X, 2 și s-a încheiat 1, izbânda belgienilor consfințind părăsirea competiției de către deținătoarea titlului continental. Rezultatul a stat permanent în cumpănă, dar frații Hazard et Comp. au părut mai uniți și mai lucizi. Mai echipă. Deși a jucat mai mult și câteodată mai bine, Portugalia n-a mai etalat farmecul și eficiența de altădată.
S-a observat că piesele de bază ale mecanismului pus în mișcare de Fernando Santos, adică Pepe (38 de ani) și Cr. Ronaldo (36), s-au mai uzat. Din păcate, primul s-a transformat într-un paznic cotonogar și cusurgiu, în vreme ce unicul CR7, inconfundabilul, nu mai e capabil să câștige de unul singur un meci. Când îl lasă și norocul, se întoarce și el printre pământeni. În rândul muritorilor. Mai bate recorduri, dar nu mai strălucește.
Belgia a jucat inteligent, organizat și metodic, jos pălăria! A știut să pândească și să exploateze ezitările adversarului. În cazul în care va reuși să-i recupereze pe accidentații De Bruyne și Eden Hazard (irezistibil în majoritatea acțiunilor, mult peste cel de la Real), Belgia se va lupta parte-n parte cu Italia în "sferturi". Dacă nu, teamă mi-e că-i va călca pe urme Portugaliei.
{{text}}