La ultimele 10 turnee finale, 5 Europene și 5 Mondiale, România nu a atins niciodată fazele eliminatorii, în timp ce nu mai puțin de 25 de țări europene au reușit această performanță, iar printre ele se regăsesc Irlanda de Nord, Islanda, Slovacia, Ungaria, Polonia, Irlanda, Cehia sau Țara Galilor
Nu suntem la European, dar Răzvan Burleanu ne spune că dacă am fi fost, nu doar că nu ne-am fi făcut de râs, dar am fi depășit și faza grupelor. Declarația a fost făcută duminică, după ședința Comitetului Executiv.
Realitatea e una singură: nu suntem la acest European! Iar istoria ultimilor 20 de ani ne arată că, de fapt, aceasta e regula care a dominat fotbalul nostru după anii '90. Și anume, ieșirea din scena importantă a turneelor finale.
Am mai fost prezenți, cu o ritmicitate de 8 ani, la două Europene, însă niciodată n-am reușit, în 2 decenii, să depășim faza grupelor.
Analiza de azi are în vedere chiar această perioadă. În care intră 5 Mondiale, începând cu cel din 2002, dar și 5 Europene, primul fiind cel din 2004. Și apar întrebările:
- Unde ne plasăm noi, România, față de restul Europei, în elita fotbalului la nivel de naționale?
- Cine mai e în aceeași situație ca noi, să nu mai treacă niciodată de grupe?
- Suntem mai degrabă în față sau suntem în zona retrogradării de pe continent?
Din acest calcul au fost excluse cele 8 mari naționale ale Europei, care sunt la cu totul alt nivel și pentru care o calificare dincolo de faza grupelor echivalează cu un succes al României în fața unor țări precum Malta sau Insulele Feroe.
Cei 8 granzi sunt: Germania, Spania, Anglia, Italia, Franța, Portugalia, Belgia și Olanda. Toate cu măcar o semifinală de turneu final între 2002 și 2021! Mai mult, 5 dintre acestea au câștigat cel puțin un trofeu în ultimii 20 de ani!
În afara acestora însă, Europa a propus alte aproape 20 de țări care s-au calificat din grupe. România niciodată! Iar printre aceste naționale sunt unele care la nivelul anilor '90 erau ce sunt azi San Marino, Cipru și Moldova. Exemple: Islanda, Irlanda de Nord, Țara Galilor.
La cum au arătat meciurile din grupa care s-a jucat și la București există un regret și mai mare că n-am fost prezenți la acest turneu final fiindcă România ar fi putut să ajungă în «optimi»
- Răzvan Burleanu, președinte FRF
România ar fi făcut față la acest Euro și ar fi jucat de la egal la egal cu multe dintre echipe. Cred că vreo 6-7 naționale sunt sub România.
- Anghel Iordănescu, fost selecționer România
Suntem peste 6-7 naționale? Peste Macedonia, Finlanda, Scoția. Suntem și peste Danemarca, Cehia, Țara Galilor, băteam și Belgia din prima repriză cu Danemarca, practic îi nenoroceam pe toți dacă eram la Euro. În realitate, de fapt, pe noi ne-a bătut Albania la Euro.
- Basarab Panduru, la Telekom Sport
Echipele care au trecut de faza grupelor la Mondialele și Europenele din ultimii 20 de ani! România nu e printre ele!
Elveția și Suedia, de câte 5 ori în fazele eliminatorii
La cele 10 turnee finale luate în calcul în această analiză, două naționale au reușit să treacă de grupe de nu mai puțin de 5 ori! Elveția și Suedia se află în această situație.
Altele n-au avut această constanță, dar au atins niște performanțe uluitoare. Croația a fost finalistă în 2018, Țara Galilor a șocat la Euro 2016, când a jucat semifinală, fază în care s-a aflat și Turcia la întrecerea continentală din 2008.
Cea mai mare surpriză a furnizat-o însă Grecia, care a luat trofeul la Europeanul disputat în Portugalia în 2004.
Cine e cu noi la retrogradare!
România e acum pe locul 43 în clasamentul FIFA. Dintre statele din fața noastră și care să nu fi trecut niciodată de grupe la un CM sau CE se regăsește Serbia.
Totuși, naționala de la Belgrad are în CV nu mai puțin de 3 participări la Mondiale în ultimii 20 de ani (2006, 2010, 2018), spre deosebire de „tricolori”, care n-au fost niciodată!
Chiar și Slovenia și Bosnia, care sunt în spatele nostru, dar nu foarte departe, au fost și ele la Mondiale, slovenii chiar de două ori (2002, 2010), iar bosniacii au mers în Brazilia 2014!
În afara acestora, din Top 100 ierarhie FIFA, fără acces în fazele eliminatorii mai sunt Scoția, Norvegia, Finlanda, Macedonia, Albania, Muntenegru, Bulgaria, Israel, Belarus, Armenia, Georgia, Luxemburg și Cipru. Dintre acestea, Scoția și Finlanda au fost la actuala competiție însă au fost eliminate înainte de „optimi”!
Ce am făcut la singurele două Europene la care am fost prezenți
2008
- am avut o grupă infernală, cu campioana mondială en-titre, Italia, cu vicecampioana mondială, Franța, și cu Olanda
- se calificau doar primele două clasate
- ne-am descurcat bine, am remizat cu primele două, dar ne-a învins Olanda și am ratat accesul mai departe
2016
- am avut o grupă accesibilă, cu Franța, Elveția și Albania
- se calificau și 4 cele mai bune locuri 3, același sistem ca acum
- ne-a bătut Franța, am remizat cu Elveția, iar Albania ne-a produs o umilință imensă, poate cea mai mare din istoria naționalei
Ce selecționeri am avut în ultimii 20 de ani
Între 1990 și 2000 am fost de top!
Ultimul deceniu înaintea celor 20 de ani analizați în aceste pagini au însemnat o perioadă de top pentru naționala noastră. Între 1990 și 2000 au avut loc 6 turnee finale: 3 de Mondial și 3 de European.
2era locul pe care România se clasa în clasamentul FIFA în septembrie 1997, la egalitate cu Germania, primul loc fiind ocupat de Brazilia
România a lipsit la unul singur, CE din 1992, iar la celelalte a reușit să depășească faza grupelor de nu mai puțin de 4 ori, în condițiile în care la European au participat doar 16 echipe și după grupe se ajunge direct în sferturile de finală.
Nici o altă națională de pe continent, în afara celor 8 granzi, nu a atins acest nivel!
43e locul actual al României în ierarhia mondială, sub Australia, SUA, Tunisia și Iran și la limită peste Jamaica
Șanse minime și pentru Qatar 2022
Nici ceea ce va urma, pe termen scurt, nu e optimist pentru România. Suntem în plină campanie pentru accederea la Campionatul Mondial din Qatar, care va avea loc în noiembrie și decembrie 2022, adică peste un an și jumătate.
Singura variantă prin intermediul căreia am putea să ne calificăm sunt preliminariile, dar am ratat startul în grupa din care facem parte. Ne-a bătut Armenia și după 3 etape suntem doar pe locul 4. Doar prima poziție merge direct la Mondial, în vreme ce ocupantele locurilor secunde vor fi la baraj.
Tot la baraj mai au acces încă două echipe grație Ligii Națiunilor, însă România nu are nicio șansă fiindcă nu a câștigat grupa din care a făcut parte. De exemplu, Ungaria, care s-a impus într-o serie complicată, cu Serbia, Turcia și Rusia, poate prinde barajul pentru Qatar datorită Nations League.
Dacă nu vom fi nici anul viitor la CM, atunci vom bifa nu mai puțin de 6 ediții consecutive la care nu luăm parte. Ultima a fost în 1998, în Franța, când am ieșit și din grupă.
{{text}}