Opinii

Cum a câștigat Shevchenko

Editorial Răzvan Luțac

Articol de Răzvan Luțac  —  miercuri, 30 iunie 2021

Andriy Shevchenko s-a redresat după un final groaznic de grupă. Criticat pentru mișcările tactice neînțelese în Ucraina, fostul star de la Milan a permutat fericit contra Suediei. Iar victoria, după prelungiri, are un substrat decisiv în schimbările sale.

1. 4-3-3-ul a devenit 5-3-2

Un 4-3-3 falimentar, care a făcut Ucraina să pară cea mai slabă echipă de la Euro contra Austriei, a devenit un 5-3-2 mult mai fluid. Paradoxal, deși în 4-3-3 folosea mai mulți jucători ofensivi, echipa părea tăiată de la mijlocul terenului în sus, iar elanul era inexistent.

2. Spatele lui Zabarnyi

Golul Austriei s-a luat pe greșeala celui mai tânăr ucrainean de la turneele finale, Illya Zabarnyi. Stoperul de doar 18 ani, cu reale calități, nu s-a pliat pe sistemul cu doi fundași centrali. Prin intrarea lui Kryvtsov, cei doi rivali ai săi de la Șahtior (împreună cu Matviyenko) i-au asigurat "spatele" talentului de la Dinamo Kiev.

3. Zinchenko, înapoi unde trebuie

Să joci inter dreapta cu Zinchenko a părut o mutare de geniu care a devenit una deficitară. S-a vorbit că Zinchenko a jucat acolo și ca să-i facă loc tânărului Mykolenko. Totuși, Mykolenko a fost ezitant în grupe, așa că revenirea omului de la Manchester City în banda stângă era previzibilă. Și a fost de bun augur. Gol și pasă de gol!

4. Malinovskyi scos din primul 11

Printre puținii jucători ai Atalantei care n-au impresionat la acest Euro, deși a avut un final de sezon excelent în Serie A, Malinovskyi a părut mereu că înoată după pauză. Acum, Shevchenko l-a "alergat" pe Shaparenko, decarul Kievului, care a făcut o risipă de efort formidabilă aseară, venind inclusiv în apărare să ia mingi. Și l-a schimbat cu un Malinovskyi proaspăt abia în repriza secundă.

5. Puține schimbări în timpul regulamentar

Shevchenko a intuit că se va ajunge la prelungiri, așa că Malinovskyi a fost singurul fotbalist introdus în primele 90 de minute. De bun augur, mai ales că Besyedin avea să fie accidentat în prelungiri.

6. N-a vrut penalty-uri!

După ce a rămas fără Biesiedin, Shevchenko urma să joace fără vârf finalul. Însă n-a vrut penalty-uri, ci să forțeze victoria în 120 de minute. De-asta l-a scos pe Yarmolenko, executant bun de penalty-uri, și l-a introdus pe Dovbyk, om de gura porții. Și i-a ieșit.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.