Pe 30 iunie, Internazionale Milano, campioana Italiei, a anunțat promovarea lui Cristi Chivu ("fundaș tare ca stânca și cu o tehnică impecabilă") ca antrenor al formației de tineret. Așa-zisa Primavera, care nu-i de neglijat deoarece e evaluată la 6,5 milioane de euro. Pe banca ei a stat, între alții, Andrea Stramaccioni, "principal" la Inter în 2012-2013.
Scriind despre numirea lui Chivu, "Un exemplu de curaj, de luptă și de sacrificiu", site-ul clubului milanez, inter.it, a ținut să precizeze că noul tehnician al Primaverei se numără printre "eroii care au reușit tripla istorică în 2010". Când Inter n-a cucerit însă doar lo scudetto, Cupa Italiei și Supercupa, ci și UEFA Champions League și FIFA Club World Cup. Atât, că mai mult nu se putea.
Același site adăuga că ex-căpitanul "tricolorilor" a urcat după ce a obținut, în octombrie 2020, licența PRO, absolvind la Coverciano într-o promoție cu Pirlo, Luca Toni sau Thiago Motta. Dar și după ce-a pregătit, din 2018 încoace, echipele nerazzurre de 14, 17 și 18 ani. Pe ultima a calificat-o în 2020 în semifinalele campionatului, cedând în fața viitoarei laureate, Genoa.
Clar că lui Chivu, în ciuda celor 13 trofee câștigate în tricoul lui Inter și a 75 de prezențe în naționala României, a cărei banderolă a purtat-o de 50 de ori, nu i-a căzut rangul și a acceptat să lucreze cu copiii și juniorii.
Modest, fără să se afișeze cu mașini bengoase sau tatuaje țipătoare, CC a luat lucrurile în serios, metodic. Convins că, pentru a deveni antrenor de top, trebuie să pornească de jos. Să capete experiență în timp, pas cu pas. Nu să se mintă că le știe el pe toate și că, fiind celebrul Cristi Chivu, poate sări treptele. Arde etapele.
De spus că în iarna lui 2020, el a primit, conform lui Ioan Becali, o ofertă tentantă din partea "unui club important din România". A refuzat-o însă ferm, argumentând că e prea devreme. Că mai are de învățat, de acumulat.
O atitudine pe care iubitorii fotbalului nostru au găsit de cuviință s-o remarce și s-o laude pe GSP.RO. Unde i-au urat lui Chivu mult succes cu Inter Primavera. Folosindu-se de prilej, unii dintre fani nu s-au abținut să-l ironizeze pe Mirel Rădoi, să-l critice pe actualul selecționer că n-a avut luciditatea și răbdarea lui Cristi Chivu. Măsura și înțelepciunea acestuia.
Deși apropiați ca vârstă, Cristi e cu 6 luni mai mare, cei doi au gândit și au abordat antrenoratul de pe poziții diferite. Chiar opuse, antagonice. Ca atare, în 2018, când Chivu a început munca la Inter 14, Rădoi n-a ezitat să preia naționala U21 și, un an mai târziu, în noiembrie 2019, prima reprezentativă.
Ce experiență de antrenor îl recomanda în acel moment? Practic, niciuna! Venea după 6 luni și doar 29 de meciuri la FCSB, dintre care 12 victorii și 9 eșecuri. S-a confirmat în cazul său că graba strică treaba. Dar nu le-a păsat nici lui și nici celor, în frunte cu Burleanu, care l-au împins de la spate și l-au încurajat. Pe unul care n-avea licență PRO și nici diplomă de bacalaureat la instalare!
Cum priceperea și inspirația lui Rădoi s-au exprimat prin ratarea tuturor obiectivelor, nu mai insist. Din păcate, Rădoi nu e Chivu. Și nici nu va fi vreodată.
{{text}}