Liga 1

LPF renunță la o regulă valabilă în ultimii ani » FCSB, cea mai dezavantajată!

Florin Tănase

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  vineri, 02 iulie 2021

Vicecampioana e singura formație dintre cele care se înscriu în lupta pentru titlu și cupele europene în sezonul următor care va avea de jucat în iulie și în august cu toate rivalele, meciuri care se intercalează printre „dublele” din Conference League.

LPF a decis să renunțe la o regulă care a existat în anii precedenți: echipele participante în cupele europene să nu se întâlnească în meci direct pe parcursul verii, atât cât durează tururile preliminare pe continent. 

Ideea a avut la bază tocmai demersul de a oferi un calendar mai ușor cluburilor care au ca obicetiv ajungerea în grupele europene. Din actualul sezon însă, Liga n-a mai ținut cont de acest aspect, iar țintarul realizat zilele trecute a produs pentru una dintre cele 4 reprezentante ale României în Europa un program criminal. 

Program infernal

Până la finalul lunii august, atunci când se vor termina fazele preliminare în Europa și se va și întrerupe Liga 1 pentru fereastra jocurilor naționalei în campanie de Mondial, în campionat sunt programate 7 runde. 

În mai mult de jumătate dintre ele, FCSB întâlnește fix rivalele la titlu, dar și pe cele care au ca obiectiv participarea europeană în 2022. FCSB va avea 2 deplasări, inclusiv pe terenul campioanei en-titre, CFR Cluj. 

Nicio altă echipă, dintre cele cu pretenții și care să fie și în cupele europene, nu va avea un astfel de traseu dificil. De exemplu, clujenii vor da doar peste FCSB, pe care o vor întâlni acasă, tocmai în 29 august, după ce se vor termina toate tururile preliminare. În rest, dispute cu echipe la îndemână: FCU Craiova, Mioveni, Chindia, Clinceni, FC Argeș, Farul!

 Joi, aproape de Mongolia, duminică, tocmai la Arad 

Nu doar că programul o dezavantajează, dar cel puțin în primele două săptămâni ale sezonului, când va susține 3 runde în Liga 1 și "dubla" din turul 2 în Conference League, FCSB va fi nevoită să facă peste 11.000 de kilometri.

În prima etapă va merge la Botoșani, după care în final de iulie are de jucat în decurs de numai 72 de ore în Kazahstan, la Karagandî, un oraș aflat destul de aproape de Mongolia și China, după care va avea etapă de campioant tocmai la Arad, cu UTA. 

Foarte probabil, echipa va merge la Arad direct din Kazahstan! Ceea ce înseamnă un zbor de peste 4.500 de kilometri, cu o durată de circa 5 ore!

Cu cine joacă FCSB până la final de august dintre echipele candidate la titlu și Europa

Data Meciul
15 iulieBotoșani(d)
25 iulieCSU Craiova (a)
22 augustSepsi (a)
29 augustCFR (d)

Cu cine joacă CFR din lista acelorași adversare

DataMeciul
29 augustFCSB (a)

Cu cine joacă CSU Craiova

DataMeciul
25 iulieFCSB (d)
1 augustBotoșani (a)

Cu cine joacă Sepsi

DataMeciul
22 augustFCSB (d)
29 augustBotoșani (a)

13meciuri ar putea avea FCSB în perioada 15 iulie - 30 august, dacă va disputa inclusiv "dubla" din Conference League, în vreme ce campioana CFR ar putea ajunge la 16 partide între 6 iulie și 30 august, având un tur în plus în Europa, dar și Supercupa

N-a mai fost în grupe de 4 ani...

FCSB a început să lege eșecurile în cupele europene. Este cea mai proastă perioadă din istoria clubului patronat de Gigi Becali. Niciodată nu s-a întâmplat să fie 3 ani consecutivi fără prezență într-o grupă. 

Ultima calificare pentru FCSB datează tocmai din vara lui 2017, atunci când, cu Dică antrenor, s-a reușit să se dispute play-off-ul de Champions League, pierdut cu Sporting Lisabona, după care echipa a accesat Europa League. S-a bifat chiar primăvara UEL. Apoi, în 2018, FCSB a fost eliminată în barajul Europa League de Rapid Viena, același lucru s-a petrecut în 2019, în fața portughezilor de la Guimaraes, după care, anul trecut, obstacolul s-a numit Slovan Liberec.

 Acum, adversarul din turul 2 preliminar va fi Șahtior Karagandi, după care, deși e cap de serie, în turul 3 ar putea da peste nume ca Trabzonspor, Rubin Kazan, Vitesse Arnhem, Hajduk Split, iar în play-off în lista out-siderelor se află cluburi ca Union Berlin, Austria Viena, Rosenborg, Pacos de Ferreira.

... iar titlul nu l-a mai luat de 6 ani

În privința trofeelor în campionat, FCSB stă chiar și mai rău. N-a mai câștigat campionatul din sezonul 2014-2015, când antrenor principal a fost Costel Gâlcă. A fost și ultimul sezon desfășurat în sistem clasic, tur-retur, la care au luat parte 18 formații. De atunci, a bifat 6 sezoane la rând în care a ratat titlul, trofeu care a ajuns la CFR, de 4 ori, la Astra și la Viitorul. Ultima dată când roș-albaștrii au mai legat 6 ani fără primul loc în Liga 1 s-a întâmplat între 2006 și 2012

Citește și alte știri din Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.