Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   ÎNOT/InTERVIU

Preparatorul fizic al lui David Popovici explică cum se pregătește înotătorul de 16 ani pentru Jocurile Olimpice: „Ținta e un sportiv puternic, dar și suplu”

David Popovici în bazin FOTO Raed Krishan

Articol de Roxana Fleşeru   —  marți, 06 iulie 2021

Dragoș Luscan a explicat ce înseamnă să lucrezi cu un adolescent și care sunt obiectivele pe care le are cu tânărul sportiv

A lucrat cu mulți sportivi de top din România printre care Simona Halep, Cristina Neagu sau Horia Tecău, dar este alături și de sportivi aflați la început de drum, așa cum este cazul lui David Popovici. 

Dacă la Jocurile Olimpice de la Rio i-a avut sub observație de la fața locului pe Tecău și Mergea, acum Dragoș Luscan va privi de acasă cu emoții evoluția înotătorului în vârstă de 16 ani.

VIDEO Dragoș Luscan, preparatorul fizic al lui David Popovici: „Ținta e un sportiv puternic, dar și suplu”


- Dragoș, ce presupune pregătirea fizică pentru un sportiv care face înot?

- Ținând cont că este vorba despre David, colaborarea noastră a început în urmă cu trei ani în urma unor probleme pe care le-a avut la genunchi, ne-am apucat să construim o fundație, în prima fază el s-a recuperat, iar apoi, când lucrurile au început să devină și mai serioase pentru el, am început să lucrăm la o fundație a corpului, concentrându-ne pe lucruri specifice pentru înot.

- Ai studiat această parte?


- Nu l-am studiat în școală și nu prea se găsește în literatura de specialitate din țară, am avut norocul să lucrez cu profesori din SUA și în urma discuțiilor cu ei, pot spune că la început nu am fost atât de interesat, dar apoi lucrurile s-au legat destul de bine și am început să învăț să lucrez chestii legate de pregătirea pe uscat sau dryland, cum i se spune în engleză. Ca obiective avem să creăm o bază cât mai solidă, un sportiv cât mai puternic, cu o forță cât mai mare, dar în același timp un sportiv care să fie cât mai suplu și această îmbunătățire a calităților motrice să ne ajute să creștem performanțele lui în apă.

Trei ședințe pe săptămână

- Cât contează faptul că el este adolescent, este în creștere, trebuie să ții cont și de chestia asta?

- Da, bineînțeles, este într-o perioadă de dezvoltare și pe lângă faptul că trebuie să-l facem cât mai rapid în apă trebuie să cunoască anumite exerciții care o să-l ajute mai târziu. Este și într-o perioadă în care va trebui să acumuleze chiar și masă musculară încât să fie mai solid, iar această masă musculară să susțină eforturile pe care să le depună mai târziu.

- De câte ori vă întâlniți pe săptămână?

- Trei sesiuni de antrenamente, iar una dintre ele, în funcție și de programul competițional, presupune o refacere completă a organismului după o săptămână epuizantă de antrenamente. Practic, avem două sesiuni mai tari și o sesiune în care lucrăm și la partea de refacere.

- Ce înseamnă aceste sesiuni tari?

- Sunt câteva exerciții din diverse ramuri sportive și exercițiile acestea nu fac decât să-l facă mai puternic și să devină mai mobil. Sunt exerciții pe care sportivii le fac în toate ramurile sportive, dar suntem destul de focusați astfel încât sportul pe care îl practică el să fie foarte bine reprezentat în aceste exerciții.

- Concret...

- O sesiune "tare" implică ridicare de greutăți, sărituri foarte multe, mișcări funcționale, întărirea corpului, a abdomenului, a lombarului, a fesierilor, a oblicilor, întărire a musculaturii umerilor, care sunt una dintre cele mai afectate articulații în înot, implică foarte multe mișcări care ar putea să dea o replică la ceea ce ei fac în apă, și exerciții de mobilitate astfel încât corpul să se mențină cât mai suplu să se deplaseze cât mai bine în apă.

Armonie în echipă

- Cum decurge colaborarea cu antrenorul de înot Adrian Rădulescu?

- E din ce în ce mai strânsă, legăturile s-au sudat din ce în ce mai bine, și faptul că David a confirmat prin rezultatele pe care le-a obținut me-a ajutat să închegăm această echipă și împreună cu toți care sunt în staff-ul lui David am reușit să facem un plan comun, iar sesiunile de pregătire fizică pe uscat se îmbină foarte bine cu ce se întâmpla în apă, astfel încât noi să nu venim cu ceva și să stricăm, și invers fiind valabil. Mă întâlnesc cu Adrian periodic și ne uităm la ce face David, pe plan, pe competițiile la care el trebuie să participe și în funcție de asta stabilim planul, când trebuie să facem mai tare, când mai încet, care e intensitatea, care este volumul etc.

ntrenorul Adrian Rădulescu, David Popovici, preparatorul fizic Dragoș Luscan în 2020, la o gală în care înotătorul a fost premiat

- E o linie atât de fină între a antrena un sportiv și a-l supraantrena, aveți în vedere și asta?

- Da, este și o vorbă, oricine poate să facă un sportiv să transpire, dar nu oricine poate să-l antreneze. Dar aici vine măiestria antrenorilor și modul în care reușim să înțelegem și nevoile sportivului. Suntem conștienți de faptul că fiecare dintre noi poate greși și un plan bun, fie că e pe trei luni, pe șase sau un an, poate fi ajustat la fața locului, în funcție de cum se simte sportivul în ziua respectivă. 

48,08 este timpulpe care l-a realizat David Popovici în finala europeană de la 100 m liber, record național, proba câștigată de rusul Kliment Kolesnikov cu 47,37

Citește mai multe știri despre Jocurie Olimpice:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.