Euro 2020

Moștenirea Schmeichel, în joc la Euro 2020 » Ar fi primul duet tată-fiu campioni ai Europei!

Articol de Theodor Jumătate  —  marţi, 06 iulie 2021

Kasper Schmeichel visează la titlul continental, la aproape 3 decenii după ce Peter Schmeichel a cucerit Europa, în 1992. Îi unește naționala Danemarcei. Penultimul obstacol, mâine, semifinala cu Anglia, pe ”Wembley”

26 iunie 1992. În acea zi, în Suedia, pe „Ullevi" din Göteborg, se împlinea minunea. Danezii erau campionii Europei, deși nici nu se calificaseră la turneul final. Chemați de urgență, cu zece zile înaintea competiției, după ce iugoslavii fuseseră suspendați din cauza războiului din Bosnia, nordicii au răsturnat toate calculele specialiștilor.

Peter Schmeichel, mai tare decât Cantona, Van Basten și Klinsmann

În grupe, 0-0 cu Anglia, 0-1 cu Suedia și 2-1 cu Franța, au învins Franța lui Cantona și Papin, antrenată de Michel Platini, apoi 2-2 și 5-4 la 11 metri în semifinale cu Olanda celor trei „milanezi", Van Basten - Gullit - Rijkaard. Și 2-0 în ultimul act contra Germaniei.

În finală, în fața campionilor mondiali, Peter Schmeichel purta acel tricou ca o plasă sau gard, pe fond albastru, galben și roz. Și „gardul" lui a oprit tot. Blondul goalkeeper, care-i apărase penalty-ul lui Van Basten în semifinale, l-a exasperat și pe Klinsmann, respingându-i ireal două mingi de gol la 1-0. 

O dată cu vârfurile degetelor, în prima repriză, a doua oară după un salt fantastic. Nimeni nu-l putea bate pe Schmeichel. Nici Klinsmann, nici Riedle, nici Hässler, nici Effenberg. Nimeni. Era "regele" continentului. A sărutat trofeul, cea mai de preț cupă a carierei.

Peter Schmeichel, portarul Danemarcei, foto: Imago

Kasper Schmeichel se îmbrăca în portar și se poza cu trofeele tatălui

Peter avea 28 de ani și de-abia jucase primul sezon în Premier League, la Manchester United. Avea să rămână opt ani pe „Old Trafford", încheiați în triumf, cu Liga Campionilor, în 1999. Kasper, fiul său, a fost vrăjit de performanța tatălui. Avea 5 ani când Danemarca a cucerit Euro. Se îmbrăca în echipament de portar și se poza cu trofeele părintelui. O imagine care sugera totul. Peter și Kasper, fotografiați din spate, pe arena din Manchester. Portarul și viitorul portar.

În 1996, la 9 ani, micul Kasper aducea trofeul pe „Wembley" împreună cu Nicolai, băiatul lui Brian Laudrup. Începea un alt turneu, cel găzduit de Anglia și câștigat de Germania.

Kasper Schmeichel: „Niciodată nu am vorbit despre experiența din 1992"

Astăzi, când au mai trecut 25 de ani, Kasper se întoarce la Londra, pe „Wembley". Să lupte împotriva Angliei, sperând să repete ascensiunea fulminantă a tatălui de la Euro '92. Are 34 de ani, joacă de un deceniu la Leicester și pare copia lui Peter. La fel de blond, aproape la fel de înalt (doar doi centimetri în minus fiul: 1,89 m) și la fel de bun.

De curând, Kasper a mărturisit într-un interviu pentru Sky Sports că nu a discutat cu Peter despre acea mare performanță. „Niciodată nu am vorbit cu el despre experiența din 1992. Cred că orice puști danez știe totul despre 1992 și legenda care a fost transmisă de la o echipă la alta, de la o generație la alta, până astăzi".

Povestea actualei generații e la fel de impresionantă. După 0-1 cu Finlanda și 1-2 cu Belgia, a fost purtată spre victorie de spiritul lui Christian Eriksen, readus la viață după stopul cardiac suferit în timpul jocului, pe 12 iunie: 4-1 cu Rusia (ultima partidă din grupe), 4-0 cu Țara Galilor (”optimi”) și 2-1 cu Cehia (”sferturi”).

Dacă Danemarca învinge Anglia pe "Wembley" și dacă, pe 11 iulie, câștigă și finala, cei doi vor realiza ceva nemaivăzut. În premieră, tatăl și fiul campioni europeni. Peter Schmeichel, în 1992. Kasper Schmeichel, în 2021. La trei decenii distanță.

129 de meciuri (record)a jucat Peter Schmeichel pentru țara sa; a marcat un gol, în 2000, la 2-2 în amicalul cu Belgia

70 de selecțiiare Kasper Schmeichel la naționala Danemarcei; a debutat la un 0-3 cu Macedonia într-un joc-test

>

Citește și alte știri despre Euro 2020: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.