Fotbal   •   Liga 2   •   CSA STEAUA - OFK BELGRAD

CSA Steaua - OFK Belgrad 6-0 » Spectacol făcut de roș-albaștri în meciul de inaugurare a noului stadion din Ghencea

+44 Foto
CSA Steaua - OFK Belgrad

Articol de Marius Mărgărit, Raed Krishan (foto), Vlad Nedelea   —  miercuri, 07 iulie 2021

Noua arenă din Ghencea a găzduit primul ei meci. CSA Steaua a câștigat fără emoții amicalul cu OFK Belgrad, scor 6-0.

A fost sărbătoare în Ghencea. Steaua și-a inaugurat noua arenă, una modernă, plină de culoare, căreia fanii i-au dat viață rapid. Au cântat non-stop, au uimit audiența cu scenografiile și și-au celebrat gloriile

Erau primele ore ale dimineții când fanii Stelei și-au făcut apariția în Ghencea. Urma o zi plină. Una care trebuia să fie perfectă, fără greșeală, filă de istorie. Fanii roș-albaștrilor au muncit zile în șir, și câteva ore în ziua meciului pentru a pune la punct sceneta spectaculoasă, plină de culoare, care a dat din nou viață și glas cartierului Ghencea.

Sărbătoare în tribune, show pe teren


47 de ani a supraviețuit vechiul "Templu". 2.300 de zile au trecut de la ultimul joc aici, pe terenul mare. O așteptare lungă, suficientă cât să le dea poftă de spectacol fanilor din Peluza Sud. Și-a fost din plin. Două scenografii, fulare, steaguri, bannere de gard, torțe, mesaje, fumigene, tot ce trebuie pentru o zi de sărbătoare în Ghencea. Tot arsenalul! 

Mulți dintre suporterii de la Peluza Sud au intrat în stadion când mai erau ore bune până la primul fluier. Au aranjat cu atenție fiecare steag, au "ancorat" scenografiile, au fost atenți ca totul să fie fără greșeală. Și a fost.

Show marca Peluza Sud

Prima reprezentație, în prima repriză. Sub mesajul "Citius, Altius, Fortius", din peluză au răsărit în 3 părți distincte pânzele scenografiei: anul înfințării Stelei și vulturul ce-a fost reprezentat pe sigla clubului în două rânduri: din '91 până în '98, apoi din '98 până în 2002. Pe lângă, sute de steaguri roș-albastre au acoperit un peisaj ce-a adus aminte de vremurile bune din vechiul stadion, când Steaua era aproape invincibilă în fața propriilor fani.


Istorie în jurul numărului 7

A urmat și a doua reprezentație, cea din partea secundă, cu o temă clară: Marius Lăcătuș, idolul Stelei, cel pentru care Ilie Dumitrescu cere statuie în fața stadionului, iar Steaua i-a dedicat un moment special înaintea meciului. Din nou stadionul s-a aprins de torțe roșii, iar fanii au schimbat repertoriul, au mutat caseta, de la cântecele pentru echipă au trecut la cele dedicate numărului 7. 

"Istorie, dăruire, glorie / Jackpotul istoriei steliste", a sunat unul dintre mesaje, ilustrat cu ecranul unui "aparat", cu trei "șeptari", 7 iunie, ziua înființări clubului, 7 numărul lui Lăcătuș și celebrul 7 mai". A fost sărbătoare ca pe vremuri în Ghencea, iar suporterii au trăit din plin ziua pe care au așteptat-o atâția ani, încununată și cu un succes categoric. OFK Belgrad n-a mai reușit un egal, ca în '74, a fost răpusă categoric, 6-0.

După amicalul din Ghencea, legendele Stelei care au cucerit Cupa Campionilor Europeni în 1986 au urcat pe o scenă amenajată pe gazon și au fost premiați de către oficialii Stelei. A avut loc și un tur de onoare cu replica trofeului cucerit de roș-albaștrii în 1986, la Sevilla.

Spectacolul lui Bogdan Chipirliu

Pe 7.07, în ziua retragerii tricoului cu numărul 7, primele goluri ale roș-albaștrilor pe noul Ghencea, în meciul cu OFK Belgrad au fost marcate de purtătorul tricoului cu numărul 77, Bogdan Chipirliu. 

La fel ca în urmă cu 47 de ani, la inaugurarea vechii arene, cu ocazia deschiderii oficiale a noului stadion din Ghencea, Steaua a jucat tot cu OFK Belgrad. Acum, cele două echipe sunt în liga a 2-a, respectiv a 3-a. Atunci a fost 2-2 (1-0). Astăzi, roș-albaștrii s-au impus cu 6-0, prin golurile lui Chipiriu, Huiban, Gherghiceanu și Neacșu. 

Primul a devenit astfel cel dintâi marcator al Stelei pe noua arenă. Răsdan, fostul purtător al tricoului cu numărul 7, a intrat după pauză și a avut numărul 20.

O atmosferă extraordinară, mă bucur că am avut privilegiul de a inaugura un asemenea stadion într-o asemenea atmosferă. Nu mulți se pot mândri cu acest lucru, le-am spus și jucătorilor că mulți ar fi vrut să fie în locul lor. Îi felicit, ei au dus echipa în Liga 2. 



Este un stadion extraordinar, suporterii sunt minunați, sperăm să îi facem bucuroși în continuare, să avem rezultate bune în Liga 2. Tradiția ne obligă. 



Sperăm ca prin muncă să mulțumim publicul spectator, care își va dori foarte mult. Nu o să fie ușor.



Din ce s-a spus, nu avem drept de promovare. Nu știu ce va fi, eu trebuie să vorbesc doar de echipă.



- Daniel Oprița, antrenor CSA Steaua

Echipele de start

  • CSA Steaua: Bălbărău - Călințaru, Walace, Bactăr, Oroian - Bărbulescu, Enceanu - Pacionel, Zaharia, Chipirliu, Buhăescu

    Rezerve: Iancu, Răsdan, Neacșu, Morariu, Huiban, Băjenaru, Ilie, Mihăescu și Gherghiceanu
  • OFK Belgrad: Jevtic - Jankovic, Zlatkovic, Pantic, Maksic - Nedelkovic, Bozic - Kilibarda, Retrovic, Ugrica - Mikan

Arbitru de centru: Andrei Oancea; 

Asistenți: Răzvan Marin & Sergiu Oancea.

UPDATE ora 19:20. Coregrafie impresionantă în Ghencea

Fanii Stelei din Peluza Sud s-au ridicat la înălțimea evenimentului și au realizat o coregrafie impresionantă. În Peluză a fost afișat anul înființării Stelei, 1947.

În plus, fanii Stelei au afișat bannere cu mesaje speciale:

  • „Inaugurând Templul așa cum se cuvine / Noi toți ne mândrim și suntem lângă tine” 
  • „Prezenți în locul în care s-a scris istorie / Cântăm pentru Steaua cu gândul la glorie”

UPDATE ora 19:10. Moment special pentru Marius Lăcătuș 

În timp ce imagini cu legendarul Marius Lăcătuș rulau pe ecranul uriaș din stadion, „Fiara” a pășit pe gazon și a salutat suporterii. Lăcătuș a primit un tricou cu numărul 7 înrămat și o diplomă specială.

UPDATE ora 18:55. Anghel Iordănescu, intervenție emoționantă 

Este o mare sărbătoare, sărbătoarea fotbalului românesc, una în templul fotbalului românesc. 35 de ani de la Sevilla, 47 de la inaugurarea fostului stadion și - de ce să nu spunem - 74 de ani de când există CSA Steaua. Este o mare sărbătoare, i-ați văzut pe toți jucătorii din generația fotbalului românesc care a adus cea mai mare performanță. 



Din păcate - spun cu tristețe - lipsește cel mai important personaj, Emeric Ienei, prietenul, colegul, apropiatul, fratele nostru, al jucătorilor și al meu personal. Este cel care a făcut posibil acest mare succes. Nea Imi, îți mulțumim. Stadionul este o bijuterie, trebuie să mulțumim tuturor celor care au făcut posibil să avem un asemenea stadion, care ar trebui să poarte numele lui Emeric Ienei. Va rămâne în memoria tuturor drept templul fotbalului românesc. 



Acele timpuri nu se mai repetă. Când am tăiat acea panglică (n.r. - de la Sala Sevilla 1986), mă gândeam dacă eu personal voi mai reuși să văd o echipă românească să joace o finală de Champions League. Probabil că nu, dar trebuie să fim optimiști, să sperăm în continuare și să credem în echipa noastră națională și în antrenorul ei.

UPDATE ora 18:45. Ce a declarat Marius Lăcătuș

UPDATE ora 18:35. Ilie Dumitrescu: „E cel mai frumos stadion din țară”

Lăcătuș este simbolul acestui club. Eu cred că ar trebui să i se facă și o statuie în fața stadionului. Dacă are Henry la Arsenal, atunci și Lăcătuș trebuie să aibă în fața acestui stadion. E un jucător care mi-a marcat copilăria înainte să debutez. Îi scandam numele, apoi am avut șansa să joc cu el. E ceva incredibil.

UPDATE ora 18:30. Victor Pițurcă, la stadion. Ce a spus:

Totul este nou, îmi lipsește totuși vechiul stadion, așa cum era el. Mi se pare normal, este altceva. Este extrem de important ca Steaua să revină unde îi este locul, sunt foarte mulți steliști care își doresc asta. Poate este bine că Steaua nu poate reveni din primul an de Liga 2 în Liga 1. Poate e nevoie de 2 ani să creeze un lot competitiv, mă refer aici și la Academie, care este cel mai important lucru acum pentru Steaua.

UPDATE ora 18:20. Ce a declarat Edi Iordănescu

Am venit pentru eveniment în mod special. Aici am petrecut o parte importantă a copilăriei și adolescenței. Sunt multe fețe cunoscute, chiar dacă au trecut anii peste noi toți. Este un moment emoționant, plăcut. Cu toți am avut o relație bună, îmi aduc aminte în special de Marius Lăcătuș, de Tudorel Stoica, Bumbescu, Iovan, în general mă simțeam foarte alintat. Dacă analizez mai bine, probabil conta foarte mult faptul că eram fiul antrenorului secund.

UPDATE 18:06. Ce a declarat Emeric Ienei

Absent de la stadion din cauza stării sale de sănătate, Emeric Ienei a comentat evenimentul din Ghencea într-o intervenție la „DigiSport Special”:

„Vreau să spun că mă impresionează cuvintele pe care le adresați vizavi de oamenii care vin la stadion. Eu sunt convins că o să vină mulți spectatori la stadion, dar pentru asta trebuie ca echipa să fie una precum cea care a câștigat Cupa Campionilor.

Îmi pare foarte rău că nu pot fi acolo, să ne bucurăm cu acei jucători care au câștigat Cupa Campionilor, că există un stadion nou, pe care joacă jucători tineri, care pot ajunge la nivelul jucătorilor care sunt oamenii stadionului Steaua”. 

UPDATE 18:03. Imagini de la stadionul Steaua

UPDATE 18:00. Sala Sevilla 1986 a fost inagurată

Sala Sevilla 1986 din incinta stadionului a fost inaugurată prin tăierea panglicii. În prim-plan s-a aflat Anghel Iordănescu, „secund” al Stelei în 1986. 

UPDATE 17:57. Gabi Balint, ironic cu Belodedici 

Moment savuros între Boloni, Balint și Belodedici. Balint a glumit cu Miodrag, căruia i-a înmânat microfonul DigiSport: „Vorbește, mă, că oricum nu știi să vorbești”.

UPDATE 17:55. Ladislau Boloni, declarații din Ghencea

Revederea e splendidă, ieri m-am văzut cu 5-6 dintre foștii colegi, era programat și Belo, dar a avut o altă obligație. Astăzi m-am întâlnit cu domnul Valentin, splendid, cu căpitanul nostru Tudorel Stoica, splendid. Și cu Weissenbacher. Am avut două zile pline, fantastic am petrecut.



Pot să fiu sincer? Mie nu îmi place deloc retragerea numărului 7. Lăcă rămâne un băiat cu suflet imens, mai mult decât un prieten pentru mine, iubeam curajul și obrăznicia lui, dar i-am și spus că nu simpatizez cu retragerea tricoului. Asta este părerea mea, alții au altă părere. Este important ca suporterii să păstreze o imagine pozitivă despre Lăcă, care a fost un erou al Stelei. 



Stadionul mi se pare foarte frumos, dar un stadion devine cu adevărat frumos când pui mobilă în el, sentimente și istorie. Pentru mine există două stadioane pe care nu le pot uita: fostul Ghencea, pe care am trăit momente extraordinare, și fostul stadion 23 August. Atunci când făcliile ardeau... n-am văzut așa ceva nicăieri în lume.

UPDATE 17:35. Declarații Miodrag Belodedici de la stadionul Steaua

Bumbescu mi-a spus deja 2-3 cuvinte. El s-a mai îngrășat puțin. Stadionul mi se pare extraordinar de frumos, acum așteptăm echipa. Dacă aveam noi stadionul acesta pe timpurile noastre, la meciurile pe care le-am avut, ce ar fi fost... o frumusețe, cu spectatori, ceva extraordinar.



De ce să i se retragă numărul lui Lăcătuș? Eu dacă aș fi luat numărul 7 al lui, aș fi avut o responsabilitate foarte mare și grea, mi-ar fi plăcut foarte mult să joc cu numărul pe care l-a purtat ei. Nu știu, dacă așa au hotărât... numărul 7 trebuie să se vadă pe teren, galeria când vede numărul 7 să își aducă aminte de Lăcătuș.

UPDATE 17:30. Legendele Stelei au venit la inaugurarea stadionului Ghencea

UPDATE 17:20. Ce a declarat Helmut Duckadam

Pentru faptul că reușim să ne vedem mă bucur cel mai mult, chiar dacă fiecare are câte o preocupare, astăzi am reușit cu toții să ne vedem. Am vorbit cu Lăcătuș, nu știu dacă retragerea numărului 7 este cea mai bună idee. Sunt de părere că mai bine s-ar vedea la o tribună numele lui Marius Lăcătuș, dar dacă asta a fost dorința suporterilor și a clubului, foarte bine. Marius merită acest lucru.

UPDATE 17:15. Programul de astăzi de la stadionul din Ghencea

George Ogăraru, team managerul secției de fotbal de la CSA Steaua, a explicat în detaliu, la DigiSport, care va fi programul serii în Ghencea:

„Vom începe cu un cocktail în zona Lounge de Sevilla, vom inaugura Sala Sevilla 1986, ulterior va fi prezentarea lotului echipei Steaua, apoi retragerea numărului 7 în semn de apreciere pentru Marius Lăcătuș, iar la finalul meciului va fi un eveniment dedicat generației 1986, unde îi vom avea la firul ierbii și le vom arăta acea apreciere de care ei poate nu au avut parte în 86, în fața publicului stelist”.

UPDATE 15.00: Primii fani ai celor de la CSA Steaua și-au făcut apariția în jurul stadionului. 

Mai multe știri despre CSA Steaua:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.