Thomas Juel-Nielsen (31 de ani), unul dintre cei trei danezi trecuți de-a lungul timpului prin Liga 1, prefațează pentru Gazeta Sporturilor semifinala Anglia - Danemarca, oferind perspective interesante despre parcursul nebănuit reușit de nordici la EURO 2020.
- Anglia - Danemarca, cea de-a doua semifinală de la EURO 2020, se joacă astăzi, de la ora 22:00, liveTEXT pe GSP.ro și în direct la Pro TV. Italia e prima finalistă, Squadra Azzurra învingând Spania la penalty-uri.
- Nielsen, 1,90 metri înălțime, a terminat junioratul la Lyngby, apoi și-a trecut în CV Hvidovre, Akademiks, Sandevjord, Falkenberg, Aarhus, Maccabi Nethanya, Orange County, Sonderjyske și Gaz Metan Mediaș.
Fundașul central care ultima oară a evoluat pentru Gaz Metan Mediaș i-a făcut o caracterizare amplă selecționerului Kasper Hjulmand, cel care l-a antrenat pe Nielsen în perioda junioratului. Fotbalistul danez vorbește despre cheia succesului Danemarcei, analizează duelul cu Anglia din această seară și spune că UEFA a greșit că nu a oprit definitiv meciul cu Finlanda, când Christian Eriksen a fost la un pas de tragedie.
Thomas Juel-Nielsen: „Echipa a început să lupte pentru Eriksen”
- Salut, Thomas! Sună ca o întrebare-clișeu, dar care e secretul acestei echipe?
- Consider că secretul e unitatea echipei. Fotbalul e o competiție între jucători, dar echipa națională a Danemarcei funcționează unitar, toți se sprijină reciproc, indiferent de jucătorii care intră în teren. Rezultatele din ultimii ani au fost impresionante, iar convingerea lor e că pot bate pe oricine acum.
- Cred că putem vorbi de un „moment Eriksen”. În opinia ta, ce s-a întâmplat cu echipa după acel episod înspăimântător?
- În primul rand, cred că decizia UEFA de a-i pune pe jucători să aleagă între a continua meciul în acea seară sau a doua zi nu a fost una corectă. Cred că, în acest caz, meciul trebuia să se încheie 0-0. Dar după acel meci și după ce Eriksen a fost stabil din nou, am văzut cum echipa a răspuns cu un meci mare împotriva Belgiei, în special în prima repriză.
Din păcate, nu am obținut un rezultat pozitiv contra lor, dar echipa a arătat extrem de solidă de atunci. Plecarea lui Eriksen i-a făcut pe ceilalți să lupte pentru el pe teren, e un om foarte apreciat printre jucători și, totodată, figura principală a echipei.
Thomas Juel-Nielsen a fost antrenat de Kasper Hjulmand: „Îți dorești să lupți pentru el!”
- Kasper Hjulmand. Ce părere ai despre el și despre parcursul său la națională? E adevăratul erou al acestei echipe?
- Åge Hareide, fostul nostru selecționer, merită mult credit pentru locul unde a dus echipa. În Danemarca, a fost o dezbatere majoră când l-au lăsat să plece, deoarece rezultatele lui au fost remarcabile, dar Kasper Hjulmand e cel mai bun antrenor din Danemarca!
Când el și asistentul său au fost disponibili, au decis să semneze pentru un proiect de viitor. Va avea un succes major, nu am îndoială. Îl cunosc pe Kasper Hjulmand din perioada junioratului petrecută de mine în Lyngby, unde l-am avut ca antrenor. Încă de atunci, știam că acest om va ajunge un antrenor de top. Metodele sale moderne și interesul lui real pentru fiecare persoană și jucător din echipă sunt remarcabile! Ca jucător, dorești să lupți pentru el! E foarte inteligent, un om cu care te simți confortabil în preajmă, cu o mulțime de cunoștințe legate de fotbal.
- Mă întorc puțin la Eriksen. Ce sfat i-ai da? Să continue să joace sau să-și încheie imediat cariera?
- Acest lucru depinde de Eriksen și de experții care îl ajută la recuperare. Nu sunt specialist în domeniu. Vreau doar să-i urez să aibă parte de o recuperare cât mai rapidă și de o viață bună, indiferent care va fi viitorul lui.
Thomas Juel-Nielsen: „Danemarca are un spirit mai puternic ca niciodată!”
- Care sunt gândurile tale pentru meciul de azi cu Danemarca? Sincer, ce șanse crezi că aveți?
- Cred că Danemarca are șanse decente. Am câștigat împotriva lor pe Wembley, 1-0, nu cu mult timp în urmă (n.a - 1-0 în Nations League, în octombrie 2020) , plus că unitatea noastră de echipă e puternică. Anglia are puțin mai multă calitate la nivel individual, dar diferența e mult mai mică astăzi decât era în urmă cu cinci, zece ani. Întreaga noastră formație de start reunește jucători de la echipe din Anglia, Germania, Italia și Spania. Avem, de asemenea, și o bancă puternică, cu fotbaliști care pot schimba jocul.
- Spune-mi două argumente pentru o victorie a Danemarcei diseară, pe Wembley.
- Avem o echipă care joacă extraordinar sub presiune și un spirit mai puternic ca niciodată!
7 turnee finalea bifat Danemarca în ultimii 21 de ani: 3 Mondiale și 4 Europene, ajungând o dată în semifinale, o dată în sferturi și de două ori în optimi
- Ești născut în 1990, cu doi ani înainte de acea performanță uluitoare reușită de Danemarca la European. N-o să te întreb ce-ți mai amintești de atunci, dar ce ți-au spus părinții sau prietenii mai mari despre acel moment?
- A fost o senzație remarcabilă atunci și toată lumea din Danemarca își amintește și acum triumful din 1992. Partea amuzantă e că echipa nici nu se calificase pentru acel European, am mers acolo doar datorită descalificării Iugoslaviei. Așteptările erau zero, dar s-a dovedit a fi un triumf ce simbolizează că totul e posibil. Mai consider echipa de azi e mai puternică decât cea din 1992!
Thomas Juel-Nielsen, legături cu vedetele din naționala Danemarcei
- Ai niște selecții în naționala U17 a Danemarcei. Ai jucat în aceeași echipă cu jucători care sunt acum la naționala mare?
- Da, așa este. Am amintiri frumoase, dar și goluri la naționala U17. Am jucat fundaș central alături de Mathias «Zanka» Jorgensen în câteva meciuri. Anders Christiansen de la Malmo e prieten cu mine, am jucat mulți ani împreună la Lyngby, la juniori. Am jucat împotriva multor jucători din națională în campionatele U17 și U19 din Danemarca. Îmi amintesc că am jucat împotriva lui Kjaer, Daniel Wass, Stryger, Thomas Delaney sau Martin Braitwhaite.
10e locul ocupat de Danemarca în clasamentul FIFA, unde e devansată doar de 6 naționale europene, Belgia, Franța, Anglia, Portugalia, Spania și Italia
- Thomas, ce faci acum? Ești liber de contract de ceva vreme. De ce?
- Da, așa este, sunt liber de contract de când am plecat de la Gaz Metan. Principalele motive? Faptul că nu am jucat foarte mult la Gaz Metan, dar și situația cu COVID-ul, cred. Acum există un interes concret din partea unei echipe, sper că lucrurile se vor finaliza în curând și voi reveni la treabă pentru a-mi pune din nou cariera în mișcare.
2 goluriîn 7 meciuri a reușit Thomas Juel-Nielsen pentru naționala U17 a Danemarcei
Thomas Juel-Nielsen, în perioada petrecută la Gaz MetanAndreas Christensen, mesaj războinic înaintea semifinalei de pe Wembley
Andreas Christensen (25 de ani), fundașul naționalei Danemarcei, nu se teme de atmosfera de pe Wembley, de la semifinala cu Anglia.
Anglia va avea un mare avantaj în disputa cu Danemarca. Semifinala Euro 2020 se joacă pe Wembley, iar autoritățile britanice au relaxat restricțiile. La meci vor putea asista 60.000 de spectatori. Cei mai mulți vor fi de partea naționalei pregătite de Gareth Southagate.
Atmosfera de pe Wembley nu îl sperie pe Andreas Christensen. Fundașul danez a oferit o declarație războinică: „Stadionul Wembley este conceput pentru astfel de meciuri. Nu vor fi foarte mulți danezi la meci, vom fi depășiți numeric, dar trebuie să ne descurcăm și cu asta. Așteptăm cu nerbădare meciul. Avem un întreg stadion pe care să îl reducem la tăcere”.
Kasper Schmeichel: „It's coming home? Ați câștigat vreodată trofeul? Îmi pasă prea puțin”
Kasper Schmeichel (34 de ani), portarul naționalei Danemarcei, a fost protagonistul unui moment savuros la conferința de presă dinaintea semifinalei EURO cu Anglia.
Întrebat ce ar însemna pentru el să împiedice „venirea acasă” a trofeului EURO, prin eliminarea Angliei, portarul lui Leicester a oferit un răspuns ce s-a viralizat rapid.
„A fost vreodată acasă? Nu știu, l-ați câștigat vreodată?”, a întrebat Kasper. Când reporterul a spus „în 1966”, referire la Cupa Mondială cucerită de englezi atunci, Schmeichel nu a dat înapoi: „Nu a fost Cupa Mondială?”.
„Să fiu sincer, nu m-am gândit ce ar însemna să oprim Anglia. Mai mult m-am gândit ce ar însemna victoria pentru Danemarca. Mă concentrez foarte puțin pe naționala Angliei, îmi pasă foarte puțin de ea.
{{text}}