Liga 1

FARUL CONSTANȚA. Cum fentează Hagi și Marica regulamentele FRF » Tertip pentru locul din Liga 2!

Gică Hagi și Ciprian Marica Foto: Arhiva Gsp

Articol de Viorel Tudorache  —  joi, 08 iulie 2021

VIITORUL a preluat marca Farul, iar pentru a păstra și locul din Liga 2, fosta echipă a lui Marica apelează la un tertip la “limita regulamentului”, schimbarea denumirii în FC Marina, spun surse din FRF și LPF

UPDATE: Farul a oferit un comunicat de presă prin care neagă orice asociere cu un alt club 

În urma speculațiilor apărute în ultima vreme și care pot crea confuzie, Farul Constanța precizează următoarele:  Clubul nostru care participă în Liga 1 se numeste Farul Constanța și deține în mod legal toate mărcile "Farul", "Farul Constanta", "Farul Constanta 1920", precum și palmaresul. Orice asociere de orice natură cu un alt club este eronată și nu are absolut nicio legătură cu noua echipă din Liga 1.
-comunicat Farul Constanța

Știrea inițială:

Viitorul Constanța va începe noul sezon din Liga 1 sub titulatura Farul Constanța 1920. Gruparea lui Gică Hagi a solicitat FRF schimbarea denumirii clubului, iar Comitetul de Urgență urmează să aprobe în zilele următoare. 

Din informațiile Gazetei Sporturilor, Viitorul și Farul Constanța nu au fuzionat, așa cum au dat de înțeles reprezentanții celor două grupări, pe 21 iunie, clubul lui Hagi doar a preluat marca Farul.

“Farul și Viitorul nu aveau cum să facă o fuziune, deoarece Farul lui Marica era ONG, iar Viitorul este societate pe acțiuni, legea interzice fuziuni între o societate comercială și o asociație”, au explicat juriștii consultați de GSP.

“Viitorul a luat doar marca Farul, iar Marica a devenit acționar la noul club Farul Constanța”, au dezvăluit surse din administrația fotbalului românesc. Ceilalți acționari sunt Gică Hagi și Zoltan Iașko. 

Unire, nu fuziune

 De altfel, pe site-ul noului club Farul Constanța 1920 nu apare cuvântul fuziune. Este folosit sinonimul unire. “Începând din 21 iunie 2021, în urma unirii cluburilor FC Viitorul Constanța și FC Farul Constanța 1920, noua echipă care reprezintă Dobrogea la cel mai înalt nivel fotbalistic al țării este Farul Constanța”, se arată în deschiderea secțiunii “Despre club”.

 Tranzacția prin care Viitorul lui Gică Hagi a luat marca Farul nu este considerată neregulamentară, susțin specialiști din FRF și LPF, atât timp cât Viitorul nu a câștigat un loc în competiție. “Viitorul era în Liga 1, iar Farul în Liga 2, astfel că nu s-a încălcat principiul promovării/retrogradării. Nu se poate spune că Farul a înghițit pe Viitorul”.

Farul are cea mai bună academie din România, are palmaresului Farului și al Viitorului. Devine un club foarte puternic și bine organizat. Îi mulțumesc lui Ciprian pentru că a înțeles că acesta este singurul drum”
 -GICĂ HAGI, manager tehnic Farul

“FC Marina, în Liga 2, la limita regulamentului”

 Controversa care se naște în urma acestei tranzacții vizează locul Farului Constanța din Liga 2. Ciprian Marica a anunțat că Fotbal Club Marina Mangalia va înlocui Farul, fără să ofere prea multe detalii. 

“Echipa din Liga 2 nu se mai poate numi Farul. Trebuie să-și schimbe denumirea, asociații și probabil sediul social. Ideea e să nu tranzacționezi locul în competiție, dar, de fapt, cam asta este. A tranzacționat locul în competiție cu o entitate din același județ. Se poate, dar e la limita regulamentului”, explică surse din FRF.

 Fiind acționar la noul Farul Constanța, Marica nu mai poate activa în acte și la FC Marina. Deocamdată, FC Marina nu a făcut niciun demers la FRF, deși astfel de modificări ar fi trebuit anunțate la Federație până la 30 iunie. Înscrierile pentru Liga 2 se fac până pe 15 iulie. 

Cu toate acestea, Altay Nuredin, noul președinte anunțat de Ciprian Marica, a declarat pentru GSP că lucrează la organigrama clubului, că Ianis Zicu a fost numit antrenor și că lotul va cuprinde o parte din jucători de la fosta echipă Farul.

Cum a cumpărat Marica marca Farul

 Ciprian Marica a cumpărat în vara anului 2018 semnele identitare ale FC Farul (marcă - culori, siglă și palmares) cu 49.150 de euro (în jur de 228.892 lei), în urma unei licitații. 

Clubul Farul a intrat în faliment în octombrie 2015, după ce intrase în insolvență în 2012. Palmaresul noului FC Farul va cuprinde și trofeele câștigate de Viitorul, titlul de campioană (2017), Cupa României (2019) și Supercupa României (2019)

Citește și alte știri depsre Liga 1:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.