Euro 2020

Porumboiu și Crăciunescu, atac dur la arbitrajul din Anglia - Danemarca: „Penalty-ul ca penalty-ul, dar pe-asta cum să n-o vezi? Niște mormoloci!”

Articol de Theodor Jumătate  —  joi, 08 iulie 2021

Anglia - Danemarca. Adrian Porumboiu și Ion Crăciunescu, foștii mari arbitri internaționali, l-au pus la zid pe Danny Makkelie. Și pentru penalty, și pentru că a lăsat jocul să continue cu două mingi pe teren: „Nici la Dolhasca nu vezi așa ceva. Cei de la VAR? Niște mormoloci”.

Cei doi mari arbitri din fotbalul nostru, Ion Crăciunescu și Adrian Porumboiu, l-au atacat dur pe Danny Makkelie. Și nu i-au reproșat doar penalty-ul. Porumboiu a fost stupefiat că arbitrul olandez a lăsat jocul să continue, deși erau două mingi pe teren, Sterling trecând în sprint la doar un metru de al doilea balon.

Adrian Porumboiu: „A doua minge e corp străin. Era ca o vacă în mijlocul jocului"

„Nici nu ar mai fi trebuit să se ajungă la discuția despre 11 metri. A doua minge pe teren, Doamne, așa ceva vezi doar la echipe sătești! De fapt, nu vezi nici la Dolhasca. A doua minge e corp străin, era ca o vacă în mijlocul jocului, nu poți să joci cu un corp străin. Automat, oprești faza, oprești jocul!".

Nu s-a oprit: „Penalty-ul ca penalty-ul, poți să te păcălești. Dar asta cu a doua minge e de cascadorii râsului. Cum să n-o observi, e în fața ta? Poate doar dacă ai fumat cânepă! La câtă pregătire fac arbitrii... Sunt lucruri pe care nu le accepți. Nu poți. E ridicol, de râsul lumii! Și cu VAR, și cu tot. Păcat!".

Adrian Porumboiu: „Sterling cade dinainte. Simte piciorul și se aruncă"

Cât despre lovitura de pedeapsă, Porumboiu nu a avut nicio ezitare: „Nu e penalty! Sterling cade dinainte. Simte piciorul adversarului și se aruncă în față. Uită-te atent, fundașul danez cu numărul 5 pune piciorul în pământ, nu are nicio clipă intenția să-l faulteze. Nu a fost o barieră. Englezul s-a prăvălit peste el. Nu poți da 11 metri, e sport de contact. Ca să dictezi penalty, trebuie să-l lovească. Și nu-l lovește".

Îi ceartă și pe asistenții video: „Cei de la VAR au fost niște mormoloci". Dar spune: „Dacă arbitrii VAR sunt sub cota centralului, n-au vrut să-l contrazică".

E o regulă nescrisă în arbitraj. Când dai un asemenea penalty, trebuie să fie cert. Acum, această certitudine nu a existat - Adrian Porumboiu, fost arbitru FIFA

Ion Crăciunescu: „E contact ușor, dar piciorul danezului nu e un obstacol"

La rândul său, Crăciunescu este convins că „nu a fost penalty. E contact ușor, piciorul danezului nu e un obstacol. Arbitrul a fost păcălit de contact. Nu a avut nicio clipă de ezitare, dar a greșit. Nu a fost o împiedicare, și căderea ar fi fost alta dacă era împiedicare".

Cel care a arbitrat finala Ligii Campionilor din 1995, Ajax - Milan 1-0, spune că „la un asemenea nivel, când se decide finalista unui Campionat European, lucrurile trebuie să fie clare, fără interpretare. Nu poți căuta un fragment dintr-un tablou întreg ca să-ți explici decizia".

Ion Crăciunescu: „Nu dați penalty! O să iasă un scandal cât casa. Și a ieșit"

Concluzia sa: „Niciodată, acesta nu poate fi un penalty. La astfel de faze, le-aș spune arbitrilor foarte clar. Nu dați penalty! O să iasă un scandal cât casa. Și a ieșit acum, normal că a ieșit. Pentru un arbitru, golurile, eliminările și loviturile de pedeapsă sunt cele mai importante momente. Cu ele nu te poți juca. Nu ai voie".

Makkelie a fost atât de sigur de ce a văzut încât nu a mai simțit nevoia să revadă faza. Sau poate cei de la VAR i-au dat dreptate. A greșit. Toți au greșit - Ion Crăciunescu, fost arbitru FIFA

Citește și alte știri de la Euro 2020:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.