Opinii

Messi și ofranda unei echipe

Editorial Răzvan Luțac

Articol de Răzvan Luțac  —  duminică, 11 iulie 2021

Messi, la primul trofeu cu Argentina. Copa America 2021. Era și păcat să se retragă fără - avea doar un aur la JO cu selecționata olimpică și un Mondial U20. 

A fost 1-0 în finala cu Brazilia jucată chiar pe Maracana, la Rio. Meciul a început la 3 dimineața și nu s-a dat în România, dar streamurile sudamericane au bubuit în minutul 21.

Când, la prima mare ocazie a meciului, minunatul De Paul (excepțional jucător, cine îl ia vara asta de la Udinese face superafacere) l-a găsit de departe, departe de tot pe Di Maria. Care l-a lobat pe Ederson și a dat drumul fiarelor de comentatori.

„Angelitooooooooooooooo!”. 

Di Maria a decis Copa America

Angelito de 1-0. Primul semn că Messi nu e singur. 

Și singurul șut pe poartă al Argentinei din toată finala!

S-a intrat așa la pauză, iar Tite l-a sacrificat pe Fred. Avea deja galben. A trecut din 4-2-3-1 în 4-1-4-1 cu Bobby Firmino nou-intrat, iar Brazilia a respirat. Întâi gol anulat Richarlison de la Everton, apoi reflex de la Emi Martinez, om de nădejde la Villa și în poarta Argentinei.

Apărarea, partea (mai) slabă a oaspeților, scârțâia prima oară. 

Apropo de Richarlison de la Everton. Am căutat 20 de minute de unde obsesia brazilienilor cu numele ăsta. Everton. Pe lângă Richarlison, care joacă acolo, lotul i-a avut pe Everton Ribeiro, Everton Soares și Weverton. Cam mult, nu?

Neymar, că n-am zis nimic de el, a plecat la drum dezumflat și a rămas așa. Montiel i-a fost scai și ciulin. Frustrat că nu-i iese nimic, s-a lăsat ca salcâmul lui Moromete (nu-i originală, dar vine la fix) la fiecare atingere în careu. A mai dat și câte o palmă peste ochi. Rămasă fără galben.

Fiindcă meciul a avut ritm, intensitate, intrări la limită, ba și peste limită.

28 de ani trecuseră de când Argentina luase ultimul trofeu. De-atunci, Brazilia luase 5, Chile - 2, Uruguay tot 2, chiar și Columbia.

Dar ziua lui Messi, lui Di Maria, lui Lautaro stătea la rând.

Răsfățata Brazilie a aruncat tot pe final. Au intrat și Vinicius, și Gabigol, o ofensivă pe cât de stufoasă și talentată, pe atât de precipitată. 

Iar Messi putea da lovitura. Să închidă el meciul, turneul, cum merita. Tot De Paul l-a găsit minunat în fața portarului, însă, exact când să-l dribleze pe Ederson, Messi s-a împiedicat și a ratat tot. Execuție, gol, liniștea finalului.

Norocul s-a numit iar De Paul. Când părea că oboseala rade tot în albicelest, De Paul a luat mingea de toartă și s-a distrat puțin departe de poarta lui Martinez. A fost aperitivul perfect pentru un fluier de final memorabil.

Cu lacrimi în ochi, toți argentinienii au fugit la Messi. Având fiecare o bucățică de ofrandă, au lăsat-o pe tabelă și l-au strâns în brațe cu risc de sufocare.

Și, deși Messi n-a fost omul meciului (așa cum a fost până în finală), colegii săi i-au înapoiat cadoul.

În noaptea de sâmbătă spre duminică, 10-11 iulie, legenda Messi a bătut, în sfârșit, o altă legendă. Nu Neymar. Nu Brazilia.

Legenda care spunea că nu va lua niciun trofeu la echipa națională. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.