GSP special   •   Media   •   drepturi tv

Surpriză de proporții pe piața drepturilor TV! Cupele europene, ÎN AER » Premieră în România

Champions League rămâne în continuare pe Digi, Look și Telekom

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu   —  duminică, 11 iulie 2021

UCL, adjudecat, dar unde se vor vedea Europa și Conference League? 

O firmă care nu e din țară a câștigat Europa League și Conference League, unde sunt cele mai mari șanse să activeze, în grupe, echipele din România. Champions League va fi difuzat în continuare de Digi, Telekom și Look. 

Surpriză de proporții pe piața drepturilor TV a cupelor europene pentru următorii 3 ani!

După ce meciurile echipei naționale au fost câștigate, ca transmisiuni sportive, începând din 2022, de Antena 1 și Prima TV, care vor înlocui ProTV, stația care le-a avut în ultimii ani, și în privința drepturilor TV pentru cupele europene au apărut surprize mari pe piața media din România. 


UEFA a scos la vânzare următorii 3 ani, 2021-2024, doar că de această dată nu a mai vândut în același calup și Champions League, și Europa League, cum s-a întâmplat în anii precedenți, ci a organizat o licitație separată pentru fiecare dintre cele 3 competiții: UCL, Europa League, Conference League.

Champions League rămâne la aceleași televiziuni

În privința competiției-regină, Liga Campionilor, nu există nicio schimbare. Aceleași 3 posturi TV care au oferit meciurile și până acum vor continua să le difuzeze. E vorba despre DigiSport, Look Sport și Telekom Sport. Marea noutate constă în faptul că pentru Europa League și Conference League, câștigător a fost desemnat un "jucător" care nu e din România. 

Nu doar că aceste drepturi n-au fost atribuite niciunei televiziuni din țară, dar firma care le are în posesie nu deține niciun post TV în România. E vorba despre Saran Holding Group, o societate din Turcia, extrem de bine poziționată în industria drepturilor de retransmisie, mai ales în competițiile sportive, dar nu numai.


UEFA Champions League FOTO Imago

ProTV vrea Europa și Conference League

Odată adjudecate, respectiva firmă are dreptul să le ofere mai departe, oricui e interesat. Iar surse din piața media din România susțin că ProTV a intrat deja în negocieri cu acest consorțiu. 

Postul din Pache Protopopescu vede achiziționarea acestor drepturi ca pe ultima șansă de a rămâne în joc, cu competiții din fotbal, pentru anii următori, având în vedere că din 2022 pierde echipa națională, cel puțin până în 2026. 

În plus, miza e una extrem de mare, mai ales cu noul format propus de UEFA pentru întrecerile intercluburi. În afara ProTV-ului, mai există și alte televiziuni care și-ar dori respectivul pachet, în principal trioul Digi-Look-Telekom.

Echipele noastre, șanse doar la Europa și Conference League

În afara de campioana din Liga 1, România nu trimite în acest an, dar nici în următorul sezon și aproape sigur nici în 2023-2024, nicio altă echipă cu șanse de a prinde UCL sau Europa League.

Cum și campioana, cum e cazul CFR-ului în acest sezon, are o misiune aproape imposibilă pentru a prinde grupele Ligii, ci mai degrabă UEL, atunci competițiile numărul 2 și 3 devin tentația principală pentru televiziunile și publicul din România.

FCSB și-a prezentat noul echipament / Sursă foto: Instagram.com/fcsbofficial/

În acest moment însă, firma din Turcia nu a încheiat niciun contract de sublicențiere pentru teritoriul României, dar e de așteptat ca acest lucru să se petreacă în zilele sau săptămânile care urmează. 

Ce șanse au echipele noastre să atingă grupele europene în acest sezon

CFR CLUJ

1. Champions League 5-10%

Are șanse mici în C1. Dacă în turul 2 misiunea va fi facilă, în turul 3 adversara se va alege dintre echipe precum Slavia Praga, Dinamo Zagreb, Olympiakos, Young Boys, Steaua Roșie și Rangers. Apoi, dacă ar accesa play-off-ul, cei 4 potențiali oponenți s-ar numi Salzburg, Slavia Praga, Dinamo Zagreb, Olympiakos. Play-off-ul de Champions League e considerat de UEFA deja startul competiției și face parte din pachetul de drepturi TV, astfel că jocurile de aici vor fi transmise de Digi, Look și Telekom.

2. Europa League 75%-80%

Dacă va fi eliminată în turul 3 din UCL, așa cum spune calculul hârtiei, atunci va disputa play-off-ul Europa League, unde are nevoie și de ceva șansă pentru a da peste echipe accesibile precum: Skendija, Zalgiris, Alașkert, Dinamo Tbilisi, Slovan Bratislava, Șeriff Tiraspol. Dar în urna posibililor adversari sunt și nume ca Ludogoreț, Legia, Ferencvaros sau Malmo.

3. Conference League 99,9%

Practic, antamarea grupelor din C3 depinde de returul cu Borac Banja Luka, în care CFR e mega-favorită după 3-1 în Gruia. În turul 2 din Ligă adversara va fi de duzină: campioana din Gibraltar sau cea din Luxemburg. Iar turul 3 din UCL înseamnă automat prezența sigură cel puțin în grupele Conference League.

FCSB

Conference League 60-65%

În turul 2, în care va intra la final de iulie, va da peste Șahtior Karagandy, echipă care se bate în acest campionat la evitarea retrogradării. În turul 3 sunt câteva pericole reale: Trabzonspor, Rubin Kazan, Vitese, Osijek, Sivasspor, însă marea majoritate sunt formații slabe, din campionate modeste. În play-off, raportul echipe accesibile versus echipe complicate e de 9 la 6. Printre cele de evitat clar: Galatasaray, Union Berlin, Rapid și Austria Viena, dar și fosta campioană a Danemarcei, Midtjylland.

UNIVERSITATEA CRAIOVA

Conference League 5%

În turul 2 va fi ușor, învingătoarea dintre Podgorica și Laci (Albania), 1-0 în tur pentru muntenegreni, dar din turul 3, oltenii nu vor mai fi cap de serie și deja se anunță adversare extrem de grele, precum Basel, Copenhaga, AEK Atena, Anderlecht, Gent. În play-off ar fi un nivel total inaccesibil: AS Roma, Tottenham, Rennes, PAOK se află printre posibile adversare.

SEPSI

Conference League 1%

În turul 2 va fi OK, fie Spartak Trnava, fie Mosta, o grupare malteză care a câștigat cu 3-2 în fața celor din Trnava, dar din turul 3 lista oponentelor ar fi aceeași cu cea a Universității Craiova, iar Sepsi n-are nici lotul oltenilor și nici experiență internațională, e la prima apariție în cupele europene.

Europa și Conference League se joacă joia

În privința Champions League, nu există nicio modificare în modul de desfășurare a competiției. În schimb, nou-înființata Conference se va disputa tot joia, ca Europa League. Apare o mică schimbare. 

Meciurile de la primul interval orar vor începe la 19:45, în loc de 19:55 cum a fost în anii trecuți. Apoi, cele de mai târziu vor lua startul tot la 22:00. Pentru anumite regiuni, mai ales din Estul îndepărtat al Europei, partidele vor avea ca oră de start 16:30, ora Europei Centrale. 

8ani au trecut de când România a avut ultima dată echipă în grupele Champions League, în 2013-2014, FCSB s-a calificat după un baraj cu Legia Varșovia: 1-1 acasă și 2-2 în Polonia

Cine e Saran Group

Firma care a câștigat drepturile Europa și Conference League 2021-2024 pentru România e un gigant în Turcia, dar nu numai. Operează în principal în sectorul internațional de marketing al produselor media și de difuzare și e între cele mai mari 5 din lume în acest domeniu. Are drepturile de difuzare a peste 60% din conținutul sportiv oferit pe canalele de televiziune naționale, prin cablu și locale din Turcia, o țară în care consumul de televiziune, în general, și cel de sport, în special, e unul foarte mare.

Ce competiții are în portofoliu Saran Media*

  • Cupa Italiei
  • Supercupa Italiei
  • Premier League
  • LaLiga
  • Bundesliga
  • Liga portugheză
  • Liga Campionilor Asiei
  • competiții UEFA pentru anumite țări
  • meciurile naționalei Turciei
  • Formula 1
  • Moto GP
  • turnee ATP
  • Wimbledon
  • NBA
  • MLS
  • Diamond League
  • UFC
  • Super Bowl

* disponibile în anumite țări

Contracte cu:

- 250 de cluburi de fotbal europene

- 40 de federații naționale

- 12 cluburi de fotbal din Turcia

Altă mare surpriză: Eurosport a pierdut Premier League

Sunt multe mutări importante pe piața drepturilor TV, iar una dintre ele va viza și cel mai puternic și atractiv campionat din Europa, cel al Angliei. 

În ultimii ani, Eurosport a difuzat în exclusivitate meciurile din Premier League, însă va pierde în 2022 monopolul deținut pe partidele din insulă. Mai rămâne o șansă pentru Eurosport de a oferi unu-două jocuri pe etapă, dar nu principalele dispute, care, din informațiile GSP, vor ajunge la un alt post de televiziune din România. 

7,8milioane de abonați de televiziune există în România, conform unui raport ANCOM, dintre care 5,8 milioane au conexiune prin cablu

43%dintre românii chestionați în 2019 într-un studiu realizat de SES ASTRA România au spus că urmăresc sport atunci când se uită la TV, fiind între primele 4-5 preferințe, după știri (82%), filme (71%), documentare (57%) și emisiunile de entertainment (57%)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.