Liga 1

Fără Steaua, FCSB a devenit de pluton! De la echipa care domina România, trupa lui Becali a ajuns egala lui ASA Tg. Mureș

+61 Foto
Fără Steaua, FCSB a devenit de pluton!

Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu  —  luni, 12 iulie 2021

Cu Supercupa câștigată sâmbătă, Universitatea Craiova are de 3 ori mai multe trofee cucerite decât clubul lui Gigi Becali.

  • O comparație între ce a însemnat FCSB în ultimii 6 ani, de când a pierdut marca Steaua, și ultimii 6 ani în care a folosit brandul istoric e devastatoare: din numărul 1 în România a devenit submediocră, depășită și de grupări precum Voluntari, Astra și Viitorul.

S-au schimbat polii de putere în fotbalul românesc. Și FCSB nu doar că pierde teren, dar devine de laA sezon la sezon un club tot mai departe de top. Sâmbătă seara, pe Arena Națională, Universitatea Craiova s-a impus în Supercupa României și și-a pus în vitrină al 3-lea trofeu. 

De 3 ori peste FCSB, raportat la ultimii 6 ani. Adică din vara lui 2015, atunci când a început primul sezon în care societatea lui Gigi Becali pierduse dreptul să mai folosească marca Steaua. Decizia fusese dată de Înalta Curte de Casație și Justiție în decembrie 2014, hotărâre definitivă!

De atunci, FCSB e într-o cădere aproape fără oprire și, cel puțin pe plan intern, raportul de forțe s-a răsturnat total. În acest interval de timp, Becali a mai reușit un singur trofeu în România, Cupa din sezonul 2019-2020, 1-0 în finala cu Sepsi. 

În rest, zero absolut! Și, cu această zestre umilitoare, roș-albaștrii au ajuns un club de pluton. Peste care se află formații precum Viitorul, Voluntari și Astra, ultimul de Liga 2.

FCSB, în sezoanele pline de după pierderea mărcii: începând din 2015-2016

  • niciun titlu
  • 1 Cupă
  • nicio Supercupă

Clasament trofee* între 2015 și 2021

  1. CFR Cluj: 7
  2. CSU Craiova: 3
  3. Viitorul: 3
  4. Astra: 2
  5. Voluntari: 2
  6. ASA Tg. Mureș: 1
  7. FCSB: 1
    * în cele 3 competiții: Liga 1, Cupa, Supercupa

FCSB privește de jos la Universitatea Craiova, un club care în primăvara lui 2014, cu o jumătate de an înainte ca Becali să piardă brandul Steaua, evolua încă în liga secundă.

Oltenii, patronați de Mihai Rotaru, au promovat în acea vară și au ars repede etapele, ajungând în momentul de față să aibă un palmares superior în ultimii 6 într-o dispută cu FCSB. 

Și Craiova e departe și ea de liderul absolut. CFR aproape că a pus monopol pe competițiile din țară. Are câștigate peste 35% în ultimii 6 ani și jumătate dintre cele puse în joc începând din 2017-2018!

+61 Foto
FOTO: Vlad Nedelea

În schimb, până la pierderea mărcii, în cei 6 ani de dinaintea acestui moment, adică de la startul sezonului 2009-2010, FCSB a fost clar numărul 1 în România. În ciuda faptului că existau mult mai multe cluburi cu pretenții și patroni care investeau la acel moment, trupa lui Becali subordona competițiile interne.

Cu excepția primului sezon, în care CFR a făcut tripla, din restul de trofee puse în joc, FCSB a bifat aproape 50% dintre ele. De 3 ori mai mult decât Dinamo, marea rivală.

FCSB, în ultimii 6 ani în care a folosit marca Steaua: din 2009 până în sezonul 2014-2015

  • 3 titluri
  • 2 Cupe
  • 1 Supercupă

Clasament trofee* între 2009 și 2015

  1. FCSB: 6
  2. CFR: 4
  3. Dinamo: 2
  4. Astra: 2
  5. Petrolul: 2
    *în cele 3 competiții: Liga 1, Cupa, Supercupa

Și în Europa s-a prăbușit FCSB! 

Ultimii 6 ani cu marca Steaua

  • 6 ani în grupe
  • 1 an a fost în grupele Champions League
  • 2 calificări în primăvară
  • 1 calificare în "optimile" Europa League

Ultimii 6 ani, fără marca Steaua

  • a fost doar 2 ani în grupe
  • a lipsit 4 sezoane din faza grupelor, dintre care de 3 ori la rând chiar în ultimii ani
  • niciodată în grupele Champions League
  •  o singură dată în primăvară

Au plecat peste 40% dintre suporteri

Pierderea mărcii a însemnat și diminuarea masivă a bazinului de fani care au venit pe stadion pentru a susține echipa. Între 2009 și 2015, media celor 6 sezoane a fost una excelentă, de aproape 15.000 de spectatori. 

De atunci, tribunele s-au depopulat, iar media ultimilor 6 ani a coborât dramatic, aproape la jumătate, sub 8.500. Recordul de asistență pentru un sezon a fost stabilit în 2012-2013, când s-a câștigat titlul și echipa a ajuns până în optimile de finală ale Europa League: nu mai puțin de 24.700 de spectatori.

VIDEO Dan Petrescu intervine în războiul FCSB - CSA: „Nu mai înțeleg nimic nici eu! Trebuie să se unească, să fie o singură Steaua”

>

Citește mai multe știri despre FCSB: 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.