Roberto Rosetti, șeful arbitrilor de la UEFA, ne explică lucrurile altfel decât le-am văzut cu toții, în prelungirile semifinalei Anglia-Danemarca.
Euro 2020 din 2021 s-a încheiat, comentariile continuă. Concomitent cu ele continuă și mascarada prin care ocârmuitorii fotbalului și-ai Planetei continuă să ne îndese pe gât niște chestii pe care noi n-avem încotro și trebuie să le înghițim pe nemestecate.
Ei ne zic când e rasism, când e ofsaid, când trebuie să tragem acoperișul și când trebuie să aplaudăm șansele egale pe care Marii Maeștri ai Propagandei pretind că le oferă tuturor, deși unii joacă mai mereu acasă, în buricul Londrei, iar alții trebuie să se trambaleze din Azerbaidjan în Andaluzia.
Contabilul lăudăros
"Nu am primit niciodată atâtea felicitări", spune șeful arbitrilor europeni. După care înșiră contabilicește situațiile în care a intervenit VAR-ul și a schimbat deciziile.
Că s-au analizat 276 de situații în 51 de meciuri, adică, în medie, 2,83 situații pe partidă. Cam cât media golurilor per meci, aflată tot pe-acolo. 2
Că s-a intervenit decisiv în 18 situații. Asta înseamnă că fără VAR am fi avut 18 decizii majore eronate. Așa, am rămas cu una singură. Cea din prelungirile semifinalei Anglia-Danemarca. Dacă ar fi recunoscut imensa eroare, Rosetti, fost mare arbitru la viața lui, ar fi devenit demn de respect, mai ales că beneficiara Anglia a pierdut finala și oricum nu prea contează.
"Între picioare"
Diriguitorul fluierelor europene a avut însă un amplu discurs în care, la o săptămână și ceva de la evenimente (probabil că i-a luat ceva timp să confecționeze niște argumente cât de cât plauzibile), încearcă să ne spună că, de fapt, o planetă întreagă a văzut altceva decât trebuia să vadă.
"Nu a fost scandal, este ceva de care putem vorbi", zice Rosetti. Cum să nu fie scandal când voi scoateți din joben un penalty pentru gazde, la 1-1, în minutul o sută și ceva, ca la Piatra Neamț pe vremuri?
Și apoi conferențiază doct despre cum arbitrul Makkelie a văzut "un contact clar între picioare". Poate Rosetti nu știe cât de multe nuanțe are limba română și cam cum se poate interpreta la noi "contactul între picioare"!
Faza la care doar Rosetti și Makkelie au văzut penalty (foto: Imago)Aberații și vorbe goale
Vorbește apoi don Roberto de nuanțele de gri, nenumărate în fotbal. Despre situațiile limită. Despre beneficiile dezbaterii, despre confuziile care se pot crea cu VAR. Bla, bla, bla. Și conchide că "a fost o acțiune clară, un contact între genunchi și genunchi".
După care bate câmpii cu valorile umane și alte tâmpenii care n-au ce să caute în jurul unui penalty la 1-1, în prelungiri. Unde totul trebuie să fie extrem de limpede și de clar. Clarissim, cum s-ar zice în limba maternă a dumisale.
Când noaptea devine zi
Dacă Rosetti nu se apuca să vorbească despre ceea ce oricum trecuse, aproape că uitaserăm de contactul de bâlci dintre Maehle și Sterling. Rămânea "ca-n tren" și gata.
Șeful arbitrilor de la UEFA a ținut însă să ne lămurească despre cum la ei nu se greșește, despre cum deciziile pe care le iau ei sunt excelente, chiar și atunci când sunt ridicol de proaste, precum cea în cauză. Când se vede clar că Sterling își înmoaie picioarele înainte de orice fel de contact "genunchi în genunchi".
Dar dacă asta e linia, așa procedăm! Ne conformăm, că n-avem ce face. Ne îndreptăm către o lume și către o vreme când ni se va spune că noaptea e zi și că ziua e noapte, "pentru că așa trebuie să fie". Am înțeles, să trăiți!
{{text}}