Sporturi   •   Gimnastica   •   ANIVERSARE

Salt în timp » Cum s-a filmat Nadia Comăneci la 45 de ani de la primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice

Nadia Comăneci, alături de medalia olimpică // foto: Twitter @ nadiacomaneci10

Articol de Gazeta Sporturilor   —  duminică, 18 iulie 2021

Nadia Comăneci (59 de ani) a sărbătorit astăzi aniversarea a 45 de ani de la momentul în care a devenit prima gimnastă din lume de nota 10 la Jocurile Olimpice.

Pe 18 iulie 1976, la Montreal, Nadia Comăneci lua prima notă de 10 din istoria olimpică a gimnasticii artistice, plutind ireal și grațios la paralele inegale. A fost doar prima din cele 7 note maxime luate de Nadia în Canada și neprevăzute nici măcar de programatori!

Astăzi, la 45 de ani de la acel moment, Nadia și-a bucurat fanii cu un videoclip aniversar, în care efectuează o săritură, fiind îmbrăcată într-un costum care amintește de cel purtat la Montreal. Ulterior, s-a fotografiat alături de medalia olimpică.

VIDEO. Nadia Comăneci sărbătorește 45 de ani de la momentul Montreal


„Un gust de istorie, la 45 de ani de la prima mea medalie olimpică, la Montreal 1976. Adaug la colecție această mașină istorică, un GMP pick-up în ediție limitată, cu logoul Montreal, care a sosit din Canada pentru celebrarea aniversării a primului 10 perfect”, a scris Nadia pe Instagram.

9 medalii olimpiceare în palmares Nadia Comăneci, dintre care cinci de aur, trei de argint şi una de bronz, cucerite în 1976 la Montreal şi în 1980 la Moscova

4 distincții mondialea adunat Nadia Comăneci în carieră, două de aur și două de argint. La Campionatele Europene ea strâns 12 medalii


Primul 10 din istoria Jocurilor Olimpic

Momentul în care o fetiță de 14 ani din Onești dă tehnica peste cap este și acum unul de referință în sportul mondial. Pe 18 iulie 1976, în sala Forum din Montreal, Nadia Comăneci primea pentru exercițiul de la paralele nota 1.00 pentru că nimeni nu credea că o asemenea notă este posibilă într-un concurs olimpic. 

„Exercițiul n-a fost perfect, l-am făcut mai bine la antrenament. Mă gândeam uneori că arbitrii voiau doar să mă facă să mă simt bine", a spus Nadia pentru „The Times”.

Dacă acela n-a fost exercițiul perfect, ce trebuia să mai existe în plus pentru ca însăşi Nadia să aibă sentimentul perfecțiunii?

„Nu cred că putem atinge perfecțiunea, dar putem să încercăm să ne apropiem de ea. Când s-a spus despre un lucru că e perfect, într-un timp mai lung sau mai scurt, s-a realizat un lucru şi mai bun, despre acesta nu putem spune că e mai mult decât perfect, nu? Știam că puteam să fac acel exercițiu mult mai bine”, a spus fosta gimnastă într-un interviu pentru Gazetă.

A fost prima notă de zece dintr-o serie de șapte, românca adunând cinci medalii la JO 1976. Nu a fost prima notă maximă din cariera ei și nici din istoria gimnasticii, însă a rămas un reper pentru Jocurile Olimpice și pentru istoria acestui sport.

Citește și:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.