O medalie = un apartament mobilat la cheie. Aceasta este promisiunea făcută de Răzvan Pîrcălabu, președintele federației române de lupte, pentru un sport de tradiție în România, care așteaptă de 33 de ani un nou titlu olimpic.
- Corespondență din Japonia
- Informații-cheie: Jocurile Olimpice de la Tokyo vor avea festivitatea de deschidere pe 23 iulie, dar întrecerile vor debuta pe 21, cu fotbal și softball, primele medalii urmând a fi decernate pe 24;
- Gazeta va relata în direct din Japonia despre tot ce se întâmplă la Jocurile Olimpice. GSP onorează tradiţia unei redacţii cu o istorie de 97 de ani şi e prezentă la cea mai mare competiţie a lumii prin 3 ziarişti cu o experienţă însumată de 72 de ani care vor ţine publicul la curent.
România merge la Tokyo cu cinci luptători și speră la medalii. Acum mai mult și mai îndreptățit decât la edițiile anterioare, spune Pîrcălabu, care aduce drept argument saltul de maturitate făcut de câțiva dintre sportivii calificați la ediția actuală a întrecerii planetare.
De la Alina Vuc, dublă vicecampioană mondială în acest ciclu olimpic, până la Albert Saritov, medaliat cu bronz la Rio de Janeiro 2016, și Alin Alexuc, campion european în 2020, entuziasmul și dorința luptătorilor sunt aprige pentru o reprezentare cât mai valoroasă în Japonia.
Cu atât mai mult cu cât un titlu olimpic se lasă așteptat de 33 de ani, din 1988, de la Vasile Pușcașu. Și cu atât mai mult cu cât, pe lângă premiul oferit de COSR pentru medalie, FR Lupte plusează cu o răsplată suplimentară consistentă: un apartament pentru fiecare clasare pe podium.
- Domnule Pîrcălabu, cresc emoțiile cu apropierea Jocurilor Olimpice?
- M-am educat, acum câțiva ani eram foarte pătimaș, aveam dureri mari de cap, mă consumam, așa că acum mă concentrez strict pe obiectivul propus.
- Cum ați trăit ultimele competiții? A fost turneul mondial de calificare și nu s-a calificat niciun român, sigur, era Alina Vuc, viceampioană mondială, dar așteptările erau altele. Cum a fost această perioadă recentă?
- Important este că ne-am îndeplinit obiectivul, avem cinci sportivi la Jocurile Olimpice. Este adevărat că mi-am dorit mai mult, minimum șase, dar consider că e un număr corect în condițiile actuale. Am luat o serie de măsuri după turneul de calificare mondial de la Budapesta, unde nu am reușit să calificăm pe nimeni, dar înaintea acestui concurs am avut o serie de probleme, de ghinioane, COVID, accidentări, niște discuții acolo între sportiv și antrenor care nu fac bine la psihicul sportivului și acest lucru s-a văzut, dar important e că le-am depășit. Acum suntem într-o linie dreaptă, toți sportivii sunt sănătoși și pregătiți pentru marea competiție.
Răzvan Pîrcălabu: „Toți au șanse la podium”
- Este o realizare că România are cinci luptători calificați la Jocuri?
- Eu aș răspunde altfel: am avut cinci și la Rio, dar acolo doar Albert Saritov era cotat cu șanse reale la medalie și s-a și adeverit pronosticul meu. Acum toți au șanse pentru podiumul olimpic.
- Realist vorbind, la câte medalii vă așteptați?
- Am crescut din punct de vedere valoric, avem sportivi deja consacrați, Saritov, medaliatul cu bronz la ultima ediție, a confirmat practic la toate turneele internaționale la care a fost prezent, este în top, Alina Vuc, dublă vicecampioană mondială în acest ciclu olimpic de după Rio, o sportivă de la care sperăm să intre în istorie cu prima medalie olimpică la lupte feminin pentru România, îl avem pe Alin Alexuc la greco-romane, e campion european, deja consacrat, nu mai este o speranță...
- A fost aproape și la Rio, a luat locul 5, a fost la un pas de medalie.
- Da, a fost foarte aproape, dar încă era crud, acum este un sportiv matur, care s-a educat din punct de vedere mental foarte, foarte mult în ultimii ani și am mare încredere în el. Alin Alexuc dacă prinde o zi bună, poate să bată pe oricine.
Un arbitru român la Tokyo
- Și pentru dumneavoastră s-au schimbat multe în ultimul ciclu olimpic, ați devenit membru COSR, mai nou și vicepreședinte al federației europene, spuneați că sunt pașii pe care vreți să-i urmați în perioada aceasta.
- Da, mă bucur că tot ce am anticipat s-a îndeplinit. Le mulțumesc și colegilor mei, cu care formez o echipă minunată. Pe plan internațional suntem mult mai vizibili, contăm, avem și patru arbitri de categorie olimpică – sunt doar șase țări în lume care au acest număr de arbitri olimpici.
- Câți vor merge la Tokyo?
- Unul singur, pentru că și arbitrii de califică, chiar dacă au cel mai mare grad. A lipsit puțin să avem doi, dar mergem cu Feri Gyarmati, cel mai bun arbitru al nostru, și sper să fie bine.
- În Japonia s-au luat măsuri stricte, nu vor fi spectatori, dar sportivii își doresc să participe la Jocurile Olimpice pentru că muncesc deja de cinci ani.
- Și eu am făcut și fac mari eforturi pentru a fi prezent la Tokyo, să fiu alături de sportivi. Le-am promis că voi fi lângă ei până la capăt și așa se va întâmpla întotdeauna. Sunt multe necunoscute pe care le avem, dar trebuie să facem sacrificii și din acest punct de vedere, ca să ne îndeplinim obiectivele. Tot ce contează în aceste momente sunt medalia sau medaliile olimpice.
- Sportivii s-au vaccinat?
- O mare parte din ei s-au vaccinat, alții nu, nu au dorit, e alegerea fiecăruia, nu putem să-i constrângem, fiecare face cum consideră că e mai bine pentru viața lui.
- Ați promis la un moment dat un premiu special pentru luptători la fiecare medalie.
- Da, comunitatea luptătorilor din România s-a unit, și-a dat mâna, suntem un grup frumos, cu oameni care au reușit în viață pentru că luptele formează caractere și oameni puternici, businessmeni de succes și așa cum am promis în urmă cu puțin timp, fiecare medaliat de la lupte va primi un apartament în funcție de culoarea medaliei. Pentru aur trei camere mobilat la cheie, pentru argint două camere, pentru bronz garsonieră. Îmi doresc din tot sufletul să oferim cât mai multe apartamente.
Pauza a lăsat urme
- Cum a fost ultima perioadă? Cu mai mare bătaie de cap, nu au mai fost turneele pe care le-ați fi dorit, s-a stat în carantină, fără să se dispute vreun meci...
- Sportivii au avut o perioadă de pauză, s-au antrenat pe unde au putut, prin parcuri, și abia anul trecut în septembrie am putut intra în sălile de lupte. Șase luni au fost închise. Ne-am descurcat cum am putut.
Dau un exemplu, am pus la mine în curte saltele ca să facem antrenamente. S-a cunoscut, nu am avut competiții și probabil că acesta a fost un impediment la primul turneu de calificare mondial, unde sportivii noștri își cam pierduseră din rutină, un an de pauză...
- Lucrurile s-au îndreptat însă.
- Da, e bine că ne-am revenit, nu mai căutăm scuze, mergem înainte și, până la urmă, totul s-a repoziționat. A trebuit să regândim tot, stagii de pregătire internaționale, turnee care s-au anulat în ultimul moment. Un exemplu recent: trebuia să fi mers în Turcia, cu fetele, să ne pregătim într-un cantonament puternic, veneau 7-8 țări, și s-a închis în ultima zi în care puteam să plecăm.
S-a descoperit un caz de Covid, s-a izolat și s-a anulat stagiul. În 24 de ore a trebuit să găsim alte soluții, să trimitem fetele în altă parte și tot așa... Nu e ușor, dar asta e viața, trebuie să răzbim.
9.000este numărul aproximativ al sportivilor legitimați la secțiile de lupte din România, triplu față de cei 3.500 de acum câțiva ani
Încă o disciplină olimpică?
"Se pare că din 2028 luptele pe plajă vor deveni disciplină olimpică, un lucru foarte important pentru că noi suntem pioneri în acest sport, avem deja multiple titluri mondiale și în urma implicării noastre în această disciplină am obținut la Constanța organizarea Campionatului Mondial de cadeți, juniori și seniori", a dezvăluit Pîrcălabu.
"În urma discuțiilor cu primarul și cu viceprimarul din oraș, ei au devenit parteneri pentru acest campionat, iar cei de la Neversea ne vor pune plaja la dispoziție, acolo vom amplasa arena și se anticipează o participare record pentru o astfel de competiție, undeva la 700-800 de participanți minimum", a detaliat președintele FRL.
{{text}}