Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   CANOTAJ

Antrenoarea care a descoperit 16 din cei 36 de canotori prezenți la Jocurile Olimpice de la Tokyo: „Fetele astea sunt extraterestre. Îl au pe Dumnezeu în ele!”

Simona Radiș și Ancuța Bodnar, altfel decât în echipamentul de sport FOTO Raed Krishan

Articol de Marian Ursescu   —  vineri, 23 iulie 2021

Mariana Lupou, antrenoarea care le-a descoperit, printre alți sportivi, pe Ancuța Bodnar, Mădălina Bereș sau Denisa Tîlvescu, își descrie elevele

Cuvinte de laudă, de încurajare, cuvinte venite din suflet. Cuvinte care vin de la antrenoarea care i-a descoperit în fundul Moldovei sau în inima Olteniei pe 16 din cei 36 de canotori prezenți la Jocurile Olimpice de la Tokyo. I-a dus la Orșova și acum speră să-i vadă pe podium la Tokyo. Pe toți! Toți îi sunt dragi. "Sunt ca și copiii mei. Îi iubesc", spune Mariana Lupou, fostă Maliș.

"Am mers cu «Ia-mă, nene» sau cu autobuzul 900 de kilometri să-i descopăr pe acești copii. Aveau 12, 13, 14 ani. Dar acum simt o bucurie în suflet când îi văd". Se simt emoția și mândria, totodată, în vocea antrenoarei de canotaj.

Apoi vin povești. Scurte, lungi, despre eroi. "Eu am crezut că orice cocoșat se îndreaptă. Că atunci când se va îndrepta, va avea de două ori mai multă putere. Copiii ăștia sunt speciali, e o generație de excepție", spune doamna Mariana.


Mariana Lupou alături de Mădălina Moroșanu (dreapta), Ancuța Bodnar și Simona Radiș (în apă)

Sportivi descoperiți și o scurtă povestioară

Ancuța Bodnar

"Fetele astea, Ancuța Bodnar și Simona Radiș, sunt extraterestre. Simona nu e descoperită de mine, dar și ea e o fată senzațională. Se completează extraordinar. Sunt două fete de-ale noastre , dar nu am cuvinte să le descriu. Ancuța Bodnar nu avea parametri de canotaj, dar are voință, are putere, are istețime. Fetele astea două Îl au pe Dumnezeu în ele. Au în suflet foc, sunt adevărate", le descrie Mariana Lupou pe favoritele probei de dublu vâsle, feminin.


Mădălina Bereș

"Fetița asta avea 51 de kilograme când am descoperit-o. Râdeau colegii de mine când m-am prezentat cu ea la selecție. Știți de ce am adus-o? Eu i-am văzut privirea. Și sufletul. Pentru că acolo e puterea ei, în suflet", o descrie Mariana Lupou pe componenta bărcii de 8 plus 1.

Și adaugă. "Știu că atunci când am ajuns la ea în sat, nu găsisem niciun copil. Eram dezamăgită. A apărut ea. M-am uitat la părinți. Că și asta urmăream, constituție, dezvoltare fizică sau cât de gospodari sunt. Și mai e ceva. În fundul curții am văzut-o pe sora ei, pe Amalia. Structural, e net superioară Mădălinei. Tot timpul am căutat să o atrag și pe ea, Mădălina să-i fie model. I-am făcut capul mare, pe românește. Dar acum sunt amândouă în barca de 8 plus 1", spune mândră antrenoarea.

Denisa Tîlvescu

"Am avut norocul să fiu la locul potrivit și la momentul potrivit. Este genială Denisa! Când toți s-au dus în Moldova, la selecție, eu m-am dus în Oltenia. Și am găsit două oltence, pe Denisa Tîlvescu și Cristina Popescu. Au ieșit campioane olimpice de tineret. Nu am înțeles de ce fetele astea au fost despărțite. Dar acum, vorbim de lucruri frumoase. Denisa e liderul, asta e calitatea ei cu care s-a născut" e caracterizarea făcută de fosta sa antrenoare strocului bărcii de 8 plus 1 feminin.

"Sunt liniștită, foarte liniștită. Doar mă rog pentru acești sportivi. Nimeni nu trebuie să se agite acum. Copiii ăștia au strâns în sufletele lor atâta dorință în toți acești ani din urmă, că acum trebuie doar să culeagă fericirea"

Mariana Lupou, antrenoare canotaj

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.