Claudia Nechita, 27 ani, intră azi în ring la categoria 52 kg și o va înfrunta, de la 14:12, în prima partidă pe Ramla Ali, o sportivă din Somalia cu un pedigree spectaculos. Musceleanca promite însă că va avea un drum lung la Tokyo.
Reporterul Gazetei Sporturilor, Justin Gafiuc, se află la Tokyo, de unde transmite cele mai importante știri de la Jocurile Olimpice. El a stat de vorbă cu sportiva care intră azi în ring, Claudia Nechita, și cu antrenorul acesteia, Adrian Lăcătuș.
Ea și antrenorul Adrian Lăcătuș povestesc drumul dur parcurs de la Claudia de la spart lemne și cosit în copilărie la escaladarea cu tupeu a Olimpiadei.
În arena Ryōgoku Kokugikan, românii vor intra pe lângă luminile reflectoarelor. Boxul a rupt-o de mulți ani cu lumea bună, iar vremurile când medaliile curgeau la Olimpiadă par pierdute în timpuri imemoriale.
Linca, Monea, Cuțov, Năstac, Dafinoiu sau, mai înspre noi, frații Simion și Doroftei au rămas doar niște etichete, de care nimeni nu se mai agață pentru a duce mai departe arta pugilatului în sferele înalte.
La Tokyo, ringul ne așteaptă pentru două nume Cosmin Gârleanu (52 kg) și Claudia Nechita (57 kg). Un hunedorean și o musceleancă. Dar, dintre cei doi, fata în vârstă de 27 de ani e cel mai aproape de un parcurs onest la Jocuri.
Asta chiar dacă a nimerit în primul tur cu cea mai celebră somaleză, Ramla Ali, o figură iconică în plan internațional, refugiată din cauza războiului în Marea Britanie, captată la nivel înalt în modelling și intrată pe linie de box sub managementul companiei lui Anthony Joshua.
Claudia Nechita: „Mai important e să devii om, apoi contează rezultatele"
Claudia stă pe o imensă minge de cauciuc și, sfidând prejudecățile că în ring urcă doar sportivi cu mintea șchioapă, vorbește așezat și aplicat, cum chiar nu te-ai aștepta în această castă complicată a mănușilor.
„Sunt mândră de ceea ce am realizat până acum și sunt convinsă că vor urma lucruri și mai frumoase. Dar, pentru mine, înainte de rezultate, e mai important să devii un om de caracter, să progresezi, să fii mai bun de la zi la zi", spune Nechita.
Nu vrea să dea importanță propriilor defecte: „Ca fiecare, am și părți mai slabe, dar mă focusez numai pe cele puternice pentru a le dezvolta și a încerca astfel să cresc. Iar timpul m-a ajutat să am suficientă experiență încât să nu-mi fie teamă de absolut nimeni în ring.
Mi se face pielea de găină numai când mă gândesc cum ar fi să urc pe podium la Tokyo. Ar fi istorie. Dar am încredere că nu e deloc imposibil".
VIDEO Adrian Lăcăuș: „A câștigat trei meciuri cu ochii închiși la Mondiale"
„Mi-a povestit că, pe la 12-13 ani, a început să-și caute de lucru ca să aibă din ce trăi. Se ducea la câmp, la cosit, la spart lemne. Mama ei a plecat să-și trăiască viața, iar pe Claudia a crescut-o bunica, la Câmpulung Muscel, unde a și descoperit boxul", povestește antrenorul ei, Adrian Lăcătuș.
Își amintește ce l-a frapat la fată și care a fost declicul către performanță: „În 2011, am luat-o la Mondiale în Antalya, unde a câștigat trei meciuri cu ochii închiși, fără să aibă o pregătire specială, fără o viață sportivă adecvată. A venit practic de niciunde și a arătat un potențial care m-a impresionat. I-am zis atunci «Claudia, vrei să te fac om?». «Da!». «Atunci ascultă de mine și vom avea împreună o călătorie lungă și frumoasă»".
„La fotbal pentru o cameră și o farfurie de mâncare"
Iar călătoria a ajuns acum în Japonia. Biletele le-a obținut în turneul de calificare de la Paris, unde a trecut inclusiv de nemțoaica Ornella Wahner, fostă campioană mondială în 2018. Până aici, drumul a șerpuit printre numeroase obstacole.
Prin 2013, când boxul intrase în vârtejul finanțărilor tăiate și măcinat de lupte interne, Claudia se lăsase de pugilat. Se apucase de fotbal, la Suceava, împreună cu Lăcrămioara Perijoc, ex-campioană europeană 2019.
„Se duseseră acolo pentru o cameră și o farfurie de mâncare. Dar le-am atras înapoi spre ring pentru Europenele din 2014 de la București. După aceea, pur și simplu le-am adoptat, le-am luat la mine acasă, eu și Miki (n.r. Mihaela Lăcătuș, prima sportivă din România participantă la Olimpiadă la box feminin, 2012, Londra) avem doi copii, iar ele au intrat în familia noastră. Am făcut și vacanțe împreună, au terminat și școala de șoferi, sunt ambele studente la Sport, astfel că și-au asigurat și ziua de mâine", mărturisește Adrian Lăcătuș.
Claudia Nechita: „Voi fi ofensivă"
Iar ziua cea mare trece și prin Japonia. Ce ai în minte, Claudia, înaintea unui turneu așa important?
„Simt o dorință enormă, îmi curge sângele altfel prin vene. Au fost luni întregi de pregătire, de suferință, de transpirație și Olimpiada, în sfârșit, a venit. Voi fi ofensivă din secunda unu, asta e ceea ce-mi cere din colț și antrenorul.
Prima repriză e vitală, fiindcă e greu să revii dacă pleci cu handicap. Și arbitrii își fac deja o impresie după primele schimburi de pumni. Sincer, sunt luni întregi de când, înainte să mă pun la somn, văd efectiv cu ochii minții cum se desfășoară partidele mele de la Tokyo. Iar în vis am câștigat o medalie cel puțin o dată!".
Tatuajele olimpice pentru Claudia Nechita
Focusarea ei către Olimpiadă e vizibilă și pe cele două brațe, pe care și-a tatuat diferite modele.
Pe stânga sunt patru ași lângă două mănuși. „Semnificația e că de fiecare dată e bine să ai câte un atuu pe mânecă". Iar pe dreapta apare o fată care lovește un sac de box, lângă cercurile olimpice.
„Desenul l-am făcut anul trecut, în pandemie, când m-am antrenat cu gândul doar la Tokyo".
Ultimul tatuaj e un model de yin/yang, un echilibru între două elemente opuse. „M-am gândit la mare/munte, îmi place să călătoresc, să cunosc oameni, să înțeleg alte culturi și mentalități. După Olimpiadă sper să-mi fac un pic de timp liber. Mi-ar plăcea să ajung pe o insulă exotică".
Deocamdată, exotică e doar prima adversară din Japonia. Adrian Lăcătuș n-are însă nicio emoție.
„Rivalele cele mai periculoase sunt europencele, în frunte cu italianca Irma Testa. Claudia a pierdut în fața ei la turneul de calificare, dar nu a fost un meci relevant, fiindcă aveam deja biletele pentru Tokyo în buzunar și n-avea sens să mai forțăm. O veți vedea pe adevărata Claudia la Olimpiadă. Fiți alături de noi! Fiți alături de ea!".
Claudia primește un salariu de pregătire sportivă de la Steaua, a beneficiat și de o indemnizație de la COSR, unde secretarul general George Boroi, care ne-a sprijinit mult încă de la club, mi-a zis «OK, vă ajutăm, dar aduceți la schimb o medalie!». Aducem!
-, Adrian Lăcătuș, antrenor Claudia Nechita
A face performanță nu înseamnă doar două ore de antrenament și una de refacere. Înseamnă și o alimentație corectă, și o recuperare judicioasă, și odihnă, factor pe care mulți sportivi îl ignoră, din păcate
- Claudia Nechita
Are și un sponsor
Chiar înainte de Olimpiadă, Nechita a intrat într-un parteneriat comercial cu o companie producătoare de carne de pasăre, La Provincia, care a devenit sponsor al muscelencei. În baza contractului, ea primește 1.000 de euro pe lună.
{{text}}