Într-un interviu acordat Gazetei Sporturilor înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, Ion Țiriac (82 de ani), fost președinte al COSR între 1998 și 2004, a vorbit despre modul în care se făceau selecțiile la canotaj în perioada comunistă.
- De-a lungul anilor, România a obținut nu mai puțin de 37 de medalii la canotaj în întrecerile de la Jocurile Olimpice (19 de aur, 10 de argint și 8 de bronz), țara noastră fiind pe locul 5 într-un clasament all-time.
- Legendara Elisabeta Lipă (56 de ani) a adus României opt medalii la canotaj, cinci de aur, două de argint și una de bronz. Cvintuplă campioană olimpică, Lipă este cea mai valoroasă canotoare a secolului XX.
Ion Țiriac, despre cum se făceau selecțiile la canotaj în perioada comunistă
„Ce faci cu acest tineret al nostru, care nu știe să meargă, nu că nu știe să fugă?! Vorbesc de sportul de masă, care la noi nu mai există. Am spus întotdeauna, nu absolut tot din perioada comunistă a fost rău. În perioada aia, tânărul făcea sport pe gratis, era obligat să facă sport.
Sportul la sate ne-a dat nouă zeci și zeci de campioni olimpici. Mergea cineva să facă selecție pentru canotaj în Deltă și se întorcea, nene, cu 20 de fete la 1.80 m, zdravene ca florile, care ajungeau campioane olimpice în 3-4-5 ani. E adevărat, cu opt ore de muncă pe zi”, a rememorat Țiriac, în exclusivitate pentru GSP.ro.
De câte ori trebuie să o repet? În 2000, i-am spus domnului președinte Constantinescu, care stătea lângă mine la Sydney (n.a - la Jocurile Olimpice): «Domnule președinte, noi suntem astăzi între primele 10 națiuni din lume. Pentru asta, n-aveți un merit nici dumneavoastră, nici eu, președintele COSR. Sunt moșteniri din era comunistă. Dacă nu semănăm, la următoarele trei Olimpiade noi nu mai intrăm în primele 30 de țări!».
Am greșit! Noi am ajuns pe locul 61 la Rio sau am dispărut cu totul! (...) Cine suntem noi? Oare nu ne uităm în oglindă, oare nu ne e rușine când vedem ce vedem? Asta e din nepăsare! - Ion Țiriac, pentru GSP.ro
{{text}}