Sporturi   •   Jocurile Olimpice   •   CANOTAJ

Ziua când barca s-a spart » Explicațiile unui eșec neașteptat în finala de 8+1 de la Jocurile Olimpice

+19 Foto
România a terminat pe locul 6 finala de la 8 plus 1 feminin, la Tokyo // FOTO: Raed Krishan

Articol de Raed Krishan (foto), Marian Ursescu   —  vineri, 30 iulie 2021

România a terminat pe locul 6 finala de la 8 plus 1 feminin, la Tokyo. E a doua ediție în ultimii 41 de ani când nu urcăm pe podium după Londra 2012 în această probă.

  • Marian Ursescu, șeful departamentului sporturi de la Gazeta Sporturilor și unul dintre reporterii GSP prezenți la Jocurile Olimpice, a fost la finală și a explicat ce s-a întâmplat cu barca de 8+1 a României

Nori negri deasupra Tokyo-ului, în dimineața ultimei zile de canotaj la Jocurile Olimpice. România mai are o singură barcă în finală, dar ce barcă!

E cea a fetelor de la 8 plus 1, cea mai medaliată ambarcațiune din istoria canotajului românesc. Fetele s-au trezit cu noaptea în cap, au plecat din Satul Olimpic la 6:30 pentru a ajunge la bază. S-au încălzit, au mai aranjat barca. Adrenalina e la cote maxime.


Din cele 9 fete, doar două au mai fost la o ediție a Jocurilor Olimpice: Mădălina Bereș și cârmaciul Dana Druncea. Ele au luat bronzul la Rio de Janeiro. Vor reuși fetele celelalte să treacă peste emoții, peste trac? În serii s-au bătut cu barca SUA de la egal la egal. Și americancele sunt campioanele olimpice de la ultimele trei ediții!

 În recalificări au zburdat pur și simplu și au scos cel mai bun timp din istoria probei! Woow, asta de performanță! Dacă acum s-ar apropia de acel timp, ar fi medalie sigură!

FOTO Barca de 8+1 a României a terminat pe 6 finala de la Jocurile Olimpice


Dana Druncea și săculețul de nisip

Trei din cele șase bărci aflate la start au cârmaci un băiat: China, Noua Zeelandă, Australia. Noi, americancele și Canada avem fete. Dana Druncea are ștate vechi. A participat la toate marile succese din ultimii ani. 

Cârmaciul României nu are însă 55 de kilograme, minimul impus de regulamentul World Rowing. Dana adaugă însă cele 3 kilograme de nisip în barcă, pe care le adună la cele 52 ale ei.

Start bun, dar s-au gripat motoarele

Pe culoarul 5 va porni România. Magdalena Rusu, Viviana Bejinariu, Georgiana Dedu, Maria Tivodariu, Ioana Vrînceanu, Amalia Bereş, Mădălina Bereş, Denisa Tîlvescu, cârmaciul Daniela Druncea. Tot lângă americance. Nu scăpăm de IU-ES-EI. Și ce stroc au fetele! 48, cel mai mare dintre toate.

E clar, dorința e cât toată Japonia! După vreo 300 de metri însă, începe declinul. Româncele rămân în urmă vizibil. Oare ce se întâmplă?

Pe ecrane apar canadiencele, cele care conduc detașat deja. Pe canadience le-au bătut ale noastre în recalificări. Acum? Peste patru secunde de recuperat față de canadience la mie. E enorm în proba asta. Nu-i a bună.

Și avansul crește, crește. Australia e pe 2, apoi Noua Zeelandă și China. Incredibil, România și SUA sunt ultimele! Canadiencele și dacă stau nu mai pot fi ajunse. Și micșorează ritmul vizibil.

 Probabil că nu mai pot nici ele. Au luat cursa pe cont propriu. Româncele încep să urce, bărcile se strâng, dar pe ultimii 500 de metri toată lumea trage cu ultimele eforturi. E clar, România nu mai poate prinde podiumul. E a doua oară, după Londra 2012, când barca de 8 plus 1 ratează medalia. Și tocmai această generație care a doborât acel „record" mondial. A stabilit cel mai bun timp!

I s-a făcut rău pe ponton

SUA a pierdut supremația, canadiencele chiuie de fericire. La fel și chinezoaicele. Ies la interviuri. Româncele stau toate cu capetele plecate, respiră adânc, privesc spre tabelă. Ies la ponton.

Scot barca. Denisei Tîlvescu, strocul bărcii, i se face însă rău. Se prăbușește pur și simplu, cade din picioare. Doctorul Vasile Oșean a intervenit. I se pune un prosop alb, pe cap, plin cu gheață. E și foarte cald afară. Iar efortul depus în cursă se simte.

Apare acolo și un cărucior cu rotile. Dar după câteva minute, Denisa se ridică. Merge ajutată spre hangar. Dezamăgirea e imensă. Fetele sunt dezamăgite. Ce să le spui? Ce să le reproșezi acum?

Chinezoaicele s-au adunat la zona mixtă în jurul cârmaciului Zhang Dechang. Acesta are 43 de ani. Sunt aliniate ca niște militari, în fața camerei de la CCTV. Zhang Dechan vorbește. Apoi se mai aude câte una-două fete. La final, un strigăt de luptă, de bucurie.

Româncele mai zăbovesc în hangar. A intrat acolo și antrenorul Colamonici și președintele Elisabeta Lipă.

5:52.99este cel mai bun timp mondial setat de barca România la Tokyo, în recalificările probei. În finală însă, fetele au tras cu 12 secunde mai slab

„A fost dorință, a fost putință, dar barca a mers înfrânată!"

Le vorbesc fetelor. Nu există reproșuri „Nu ne-a reproșat nimeni nimic", spune Magdalena Rusu. 

Președinta Lipă trage însă o concluzie pentru Gazetă. 

„Îți spun eu care e diferența între cursa din calificări și finală. La prima îți alunecă barca, ai dat totul și ai trecut linia de sosire,. Acum, când te-ai zbătut într-o finală, ai obosit, ai dat totul, dar ai venit ultimul! 

Azi am văzut un 8 care nu a avut alunecare, un 8 care a avut dorință, a avut și putință, dar barca a mers înfrânată! Nu am văzut lovituri aerisite! Atunci când barca fuge, să nu simți că tragi!", spune Elisabeta Lipă.

E final de sesiune, final de Jocuri Olimpice pentru canotaj la Sea Water Forest. A fost și ultima cursă, barca băieților de 8 plus 1. Germania a pierdut și ea supremația. Campioni olimpici sunt neo-zeelandezii. Statul din sudul Pacificului are tradiție în canotaj. Ca și la rugby.

Pe marginea canalului se desfac bărci, se fac bagaje. Undeva însă, într-un hangar, câteva fete plâng. Au muncit atât, au suferit, stau de cinci ani de zile în cantonament cu gândul la această zi, la o zi de fericire. Aceasta nu a mai venit însă. Mai au de așteptat alți trei ani, de muncit pe rupte, de stat cu palmele crăpate, cu gândul tot la o zi de fericire. Dar ce grea e să faci acea zi fericită!

Clasament cursă

  1. Canada: 5:59.13
  2. Noua Zeelandă: 6:00.04
  3. China: 6:01.21
  4. SUA: 6:02.78
  5. Australia: 6:03.92
  6. ROMÂNIA: 6:04.06

Rezultatele bărcii de 8 plus 1 a României la JO

 

  • 1980: bronz
  • 1984: argint
  • 1988: argint
  • 1992: argint
  • 1996: aur
  • 2000: aur
  • 2004: aur
  • 2008: bronz
  • 2012: locul 4
  • 2016: bronz
  • 2020: locul 6

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.