Horia Tecău (21 ATP la dublu) trage tare înainte finalului de sezon, care se anunță unul încărcat, cu turnee în întreaga lume.
Campion la Halle, alături de Kevin Krawietz, Tecău se declară dezamăgit că nu a reușit calificarea la Jocurile Olimpice, dar a văzut partea plină a paharului. A avut timp pentru o binemeritată vacanță.
Participarea la Jocurile Olimpice era un obiectiv. Am tras tare, dar când am aflat că nu m-am calificat m-am uitat la ce mi-a adus situația asta. Mi-a adus două săptămâni de vacanță. Când mă uitam, aveam un mic regret că nu sunt acolo. Dar m-am bucurat de pauza care altfel nu ar fi fost
- Horia Tecău
Horia Tecău: „Cel mai greu a fost să joci fără fani și să stai în bulă”
Tecău a descris cum se simte pandemia din perspectiva unui jucător, ce dificultăți a avut la turneele la care a participat și cum a rezistat în momentele grele.
„Cel mai greu a fost să stai în acea bulă. Nu puteai să ieși în oraș. Simțeai nevoie să te ieși la cină, să te plimbi, să te relaxezi. La început, stăteai doar la hotel și la teren.
Și a fost greu și din cauza absenței fanilor. Nu e ușor să joci cu tribuna goală. Eram noi, adversarii și antrenorii. Era ca un antrenament cu miză. Așa, o săptămână sau două e ok, dar să joci luni întregi așa... Dar acum s-au mai relaxat. La presiunea jucătorilor, care și-au asumat că vor avea grijă, s-a primit acceptul de a se respecta doar restricțiile din acea țară. La început aveai voie să ieși doar o oră, dar au văzut că nu au apărut cazuri de COVID și s-au mai relaxat regulile.
Horia TecăuDar pandemia a venit într-un moment bun pentru mine, când eram accidentat. După o asemenea pauză mi-au trecut toate. Și mi-a arăta plecarea de a sta acasă, de a avea timp liber și de a juca tenis”, a spus Horia în cadrul evenimentului organizat de compania Oppo, unul dintre partenerii săi.
Schimbare în modul de antrenament
Tecău dezvăluie cum și-a schimbat antrenamentele pentru a se adapta vârstei și cum a implicat tehnologia pentru a progresa constant.
„Acum, în această perioadă a carierei, am redus antrenamentele ca să fiu măi sănătos și proaspăt. Dar stau mai mult la pregătire și la recuperare. Până la 33 de ani mă antrenam 4-5 ore pe zi, acum mă antrenez două ore. Dar stau o oră la încălzire și o oră și jumătate la recuperare. S-a schimbat programul.
Acum mă antrenez mai mult pe ceea ce am nevoie. Iar recuperarea și odihna sunt foarte importante. Starea corpului trebuie verificată mereu, trebuie să vezi cât te odihnești și ce puls ai.
Am diferite aplicații care îmi arată ce puls am, cât mai odihnit. Eu am două aplicații. Una e pentru recuperare, care îmi arată cum mă odihnesc și una pentru puls. Antrenorul are un telefon întreg cu aplicații care îmi verifică viteza, explozia și monitorizează tot. Așa știe ce antrenamente să-mi dea. Mi-am dat seama cât de mult îmi folosește tehnologia în antrenamente”, a adăugat Tecău.
1000 de caloriipe oră spune Tecău că arde, la un antrenament intens.
Surprins de Federer, impresionat de Nadal
Horia vorbește și despre jucătorii care au dominat tenisul în ultimii ani, Roger Federer, Rafael Nadal și Novak Djokovic. I-a caracterizat pe toți trei și a povestit cum l-a uimit elvețianul.
„Îi apreciez pe fiecare. I-am cunosc pe toți. Îl apreciez pe Federer pentru caracterul lui, pentru felul lui de a fi, pentru imaginea lui, pentru eleganța și tenisul lui.
Este un tip foarte curios, foarte conștient de ce se întâmplă în lumea tenisului. O dată m-a surprins la un antrenament. M-a întrebat despre situația tenisului din România, dacă s-a rezolvat cu lipsa finanțării de la stat. Mă gândeam «De unde știe Federer ce se întâmplă la noi în Federație? Îl interesează pe el de Federație?».
Pe Nadal îl apreciez pentru modestie, putere de muncă, ambiție, seriozitate și ambiție. Are o modestie ieșită din comun. E genul care intră în vestiar și salută pe toată lumea. La fel face și când se termină turneul, chiar dacă a câștigat sau a pierdut. Îi salută pe toți din vestiar, pe cei care fac curat, pe cei care strâng prosoapele. Am zis «OK, o face o dată sau de două ori». Dar așa face mereu, face parte din educația lui. Dintre ei, e cel mai mai bun model pentru copii.
Djokovic are calitățile lui. Determinare, ambiție și putere mentală fantastice. Are un curaj enorm. Îi place să facă de toate și e foarte talentat. Nu cred că va fi afectat că nu a luat medalia la Jocurile Olimpice. E clar că e dezamăgit, dar, dacă aș paria că un jucător își revine după un așa moment, ar fi Djokovic. Da, e favorit la US Open”, a povestit Tecău.
60 de turnee de Grand Slamau câștigat Federer, Nadal și Djokovic. Fiecare are câte 20.
Pariază pe Felix Auger-Aliassime și Casper Ruud
Întrebat pe cine vede ca urmaș al lui Federer, Nadal și Djokovic, Tecău a dat două nume: norvegianul Casper Ruud (22 de ani, 12 ATP) și canadianul Felix Auger-Aliassime (20 de ani, 15 ATP).
Felix Auger- Alliassime // FOTO: Imago„Sunt mulți care sunt buni. Sinner e bun, Ruud e foarte bun. Felix e foarte bun, la fel. Felix are mentalitate de număr 1 mondial. A avut-o de când l-am văzut în circuit. Asta m-a impresionat foarte mult. Dar până acolo e un drum lung.
Și Ruud m-a impresionat. Am jucat cu el la Wimbledon, la dublu, și m-a impresionat cu viteza și forța loviturilor”, a spus Tecău.
- Născut la Oslo, Ruud este fost lider mondial la juniori, iar în iunie 2021 a fost pe cel mai bun loc din carieră, 14. A câștigat 5 turnee în carieră (Buenos Aires, Geneva, Bastad, Gstaad și Kitzbuhel).
- Auger-Aliassime a intrat în top 25 la 18 ani, în mai 2019, fiind cel mai tânăr jucător care reușește asta de la Lleyton Hewitt (decembrie 1999). În 2019, la doar 19 ani, Felix Auger-Aliassime ajungea până pe locul 17 în lume. Acesta a impresionat în special în perioada junioratului, canadianul reușind în 2016 să câștige titlul în proba de juniori de la US Open. Din aprilie 2021 este antrenat de Toni Nadal, unchiul lui Rafa Nadal.
{{text}}