Jocurile Olimpice

Încă o finală olimpică pentru România! Alexandru Novac luptă pentru o medalie la aruncarea suliței

Sulițașul român Alexandru Novac s-a calificat în finala olimpică de la Tokyo // FOTO: Raed Krishan

Articol de Raed Krishan (foto), Marian Ursescu  —  Wednesday, 04 August 2021

Sulițașul român Alexandru Novac  s-a calificat în finala olimpică de la Tokyo. A aruncat din prima încercare 83,27 metri și la final s-a clasat pe locul 7. Finala probei are loc pe 7 august, de la ora 14:00, ora României.

  • Echipa de jurnaliști GSP din Japonia, formată din Marian Ursescu, Justin Gafiuc și Raed Krishan (foto), transmite știri de ultimă oră.

Alexandru Novac s-a trezit de dimineață. Era deja forfotă în Satul Olimpic, pentru că e săptămâna atleților și toată lumea se pregătește să ajungă la Stadionul Olimpic. E ziua cea mare pentru Alex. 

Intră în competiția olimpică. E concursul cel mai important pentru el, vicecampionul olimpic de tineret de la Nanjing din 2014.

A ajuns la 24 de ani și acum va trebui să-și arate măiestria în aruncarea suliței. Obiectul zburător de 600 de grame, confecționat dintr-un aluminiu special, trebuie să zboare cât mai mult. Să treacă dincolo de granița celor 83.50 metri, atât cât e baremul de calificare în finala de 12.

Din prima, că e mai sigur

Românul e cel care deschide concursul. În prima grupă, la ora 9.05 fix, Alex ia sulița albă, cu vârf argintiu, o mângâie parcă și o lansează. Obiectul îl ascultă, zboară, zboară și se înfige. Din tribună îl asistă Bianca Ghelber, celei căreia îi fusese antrenor de conjunctură în finala de la aruncarea ciocanului, cu o seară înainte. 

Atunci, Bianca și-a doborât recordul personal, Alex fusese un bun motivator.

Antrenoarea lor, Mihaela Melinte a fost lăsată acasă în mod surprinzător de Federația Română de Atletism. Deși avea doi sportivi la Tokyo, fosta campioană mondială nu a avut loc în delegație! În fața televizorului, ea se roagă pentru a doua finală a elevilor ei.

Se măsoară aruncarea și apare mare, pe tabela electronică de pe teren: 83.27 metri. Oooo, e foarte bine, foarte aproape de barem. Sezon best pentru Alex. E sigur de finală. Dar, mai are de așteptat.

VIDEO Alexandru Novac s-a calificat în finală la aruncare suliței! Execuția + bucuria sportivului nostru

Alex se uită în tribună, ridică brațul drept în semn de putere, apoi râde, se distrează, scoate limba. Trimite bezele în fața fotografilor. A început bine treaba.

Ne vedem pe 7 august!

Din seria sa, trei atleți reușesc aruncări de calificare: indianul Neeraj Chopra și finlandezul Lassi Etelatalo, din prima încercare, neamțul Johannes Vetter la a treia. Alex Novac e pe patru, dar mai are de așteptat grupa a doua. El e deja în autobuz, spre Sat, dar va urmări pe internet.

În seria a doua, un alt neamț face baremul de calificare din prima: Julian Weber. Apoi pakistanezul Arshad Nadeem și cehul Jakub Vadlejch fac și ei același lucru, dar din a doua, respectiv a treia aruncare. Concursul se derulează cu repeziciune, dar Novac răsuflă ușurat. E sigur de finală. Are a 7-a performanță din calificări.

Va trebui să mai stea închis încă două zile în Satul Olimpic, program „perturbat" doar de ieșirile la antrenament. Dar ce contează? E calificat în finala olimpică la care a visat din totdeauna.

Cu băiatul descoperit la Adjud de profesoara de sport pentru că arunca bine cu mingea de oină ne vedem pe 7 august!

Rezultatele lui Alex Novac în calificări

  1. 83.27 m
  2. 80.90 m
  3. Nereușită

86.37 metrieste recordul personal al lui Alexandru Novac la aruncarea suliței, performanță care este și recordul României

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.