Jocurile Olimpice

Caz incredibil: a calificat doi sportivi în finale la Tokyo, dar n-a avut loc în delegația României: „Mi s-a făcut o mare nedreptate! Am fost tăiată de pe listă!”

Bianca Ghelber, sportivă antrenată de Mihaela Melinte // FOTO: Raed Krishan

Articol de Marian Ursescu  —  miercuri, 04 august 2021

Mihaela Melinte e antrenoarea ai cărei sportivi, Bianca Ghelber și Alexandru Novac, s-au calificat în finalele olimpice de la atletism, aruncarea greutății, respectiv aruncarea suliței. Fosta campioană mondială nu a avut loc însă în delegația pentru Tokyo.

  • Mihaela Melinte este invitata lui Costin Ștucan la GSP Live, joi, de la ora 9:01

Atletismul românesc a avut 10 sportivi calificați la Jocurile Olimpice. Aceștia au fost însoțiți de 6 antrenori. Deși a avut doi atleți în delegație, la Tokyo, Mihaela Melinte (46 de ani) nu a prins "lotul". Motivația a fost că sportivii ei s-au calificat în baza "rankingului" și nu după ce au îndeplinit baremul.

- Doamnă Melinte, faceți nopți albe în România?
- Chiar că fac nopți albe! E a treia noapte în care mă trezesc la trei să mă uit la atletism. Dar măcar sunt fericită. Am acolo doi copii, un băiat și o fată, ca și în viața de toate zilele. Fata e mai mare, băiatul mai mic.

- Spuneți-mi, cum ați trăit finala Biancăi Ghelber? A aruncat 74,18 metri, cel mai bun rezultat din carieră!
- Woow, tremuram toată! Vorbeam cu soțul Biancăi la telefon. El nu vedea concursul, eu îi povesteam. I-am spus înainte de concurs. "Bianca, tu poți da 73 de metri! Ca să te califici în finala de 8, trebuie să dai 73!". Ea a dat 74. A avut o pregătire foarte bună, iar valoarea concursului, adrenalina, au împins-o să-și depășească limitele.

- Ea a declarat că dacă erați lângă ea, poate altfel ar fi stat lucrurile!
- Și eu cred asta. Că, săraca, nu a avut cu cine să vorbească. În calificări a fost OK, a stat în tribună domnul Teodor Agachi, fostul meu antrenor. Dar în finală, a vrut să se ducă domnul Tirichiță și nu am fost de acord. Așa a stat cu Alex Novac.

Mihaela Melinte: „Sportivii mei s-au calificat în finală la Tokyo”

- Doamnă Mihaela, dar care a fost argumentul de a nu merge la Tokyo? Și cine a luat această decizie?
- Mi s-a spus că sportivii mei nu sunt calificați pe realizarea baremului, ci pe baza rankingului mondial. Au luat antrenorii atleților care și-au realizat baremul. Mi s-a făcut o mare nedreptate, dar asta este. Domnul Augustin Iancu, antrenorul coordonator al lotului olimpic, a întocmit listele. M-au anunțat că nu merg la Tokyo aproape când s-au închis listele. Dar uite că Dumnezeu nu doarme! Sportivii mei s-au calificat în finală.

- Cum au fost trăirile la concursul lui Alex Novac?
- Am plâns, vă spun sincer. Eu am lucrat cu acest copil din 2011 și până în 2018. Și, acum, iar de vreo trei luni. Cu mine a obținut cele mai bune rezultate ale lui. Toată lumea îmi spunea că e terminat, că trăiește din amintiri. Eu am încredere în el, are potențial. I-am spus că o să arunce 80-82 de metri, dar el mi-a depășit previziunea.

Merge mai departe

- Poate face și în finală un rezultat bun, să își egaleze măcar personal best-ul!
- Ar fi extraordinar! Din păcate, nu mai are niciun antrenor să-i dea un sfat, să-l încurajeze. Acum a fost Bianca, s-au încurajat unul pe altul, dar la finală Bianca va fi în România deja. Eu sper însă la o finală de 8, poate chiar 6.

- Doamna Melinte, dar ce facem cu rezultatele? Am ajuns să ne bucurăm că prindem o finală, nu mai vorbim de medalii?
- Așa este. Trebuie să ne bucurăm pentru copiii ăștia. Și să vedem ce facem ca să avem cât mai mulți performeri. Eu mă străduiesc, antrenez, viața mea e atletismul. Mi-a adus cele mai mari bucurii, dar și cele mai mari deziluzii. Cu bune și cu rele însă, mergem mai departe!

76,07 metrie recordul național al României deținut din 1999 de Mihaela Melinte la aruncarea ciocanului

Citește mai multe știri de la Jocurile Olimpice:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.