Shinjuku Station este un fantastic labirint într-unul dintre cartierele de business ale capitalei Japoniei. Peste 4 milioane de oameni tranzitează zilnic acest nod de transport public, un uriaș subteran, orașul de sub oraș.
Dincolo de Olimpiadă, care își trăiește ultimele ore de competiție, Tokyo înseamnă o viață trepidantă în metropola numărul unu a lumii în materie de populație: 37 de milioane de locuitori, aproape dublu față de toată România! Iar capitala Japoniei conține ea însăși alte superlative globale, cazul Shinjuku Station, cea mai mare și cea mai aglomerată stație de metrou de pe planetă.
VIDEO Corespondență GSP din cea mai mare stație de metrou a lumii
Să punem una lângă alta următoarele cifre: 12 linii de tren, private sau de stat, 53 de platforme, 200 de porți de acces, 4 milioane de oameni în trafic zilnic. Sunt doar câteva dintre reperele care definesc orașul de sub oraș, un labirint imens, greu de descifrat chiar și pentru localnici. E o adevărată aventură să navighezi prin culoarele din Shinjuku Station, ale cărui începuturi s-au scris în urmă cu 136 de ani.
Urmează perla: conexiunea cu Shinkansen
Primele trenuri de suprafață au circulat pe aici în 1885, stația s-a extins constant ca un cluster pentru tot mai multe trasee, iar din 1959 au apărut și liniile subterane. Proiectul imediat următor e ca inclusiv Shinkansen, celebrul tren de mare viteză al Japoniei, să traverseze Shinjuku Station, situată într-unul dintre marile cartiere de business din Tokyo.
Deasupra se află inclusiv sediul Prefecturii Metropolitane, într-o clădire înaltă de 202 m, din vârful căreia, de la observatorul amenajat la etajul 45, se deschide o panoramă superbă asupra întregului oraș. Inclusiv miticul Munte Fuji, situat la peste 100 km depărtare, poate fi zărit de aici în zilele senine.
Imaginea progresului Japoniei
În 1995, Shinjuku Station a scăpat miraculos de atacurile concertate cu gaz sarin lansate de secta Aum. Poliția a dejucat planul inițial al radicalilor din cultul apocaliptic, acela de a transforma stația supraaglomerată într-o scenă a morții, dar ofensiva tragică n-a putut fi oprită în alte locații subterane. Efectele au fost dramatice: 15 morți, peste 6.000 de răniți și un întreg oraș căzut pradă panicii.
Ce mai înseamnă Shinjuku Station? Sute de magazine de toate felurile, restaurante, cofetării, farmacii, florării, săli pentru jocuri recreative și pentru karaoke, baruri, rețea extinsă de birouri de informații, spații publicitare spectaculoase. E imaginea perfectă a dezvoltării Japoniei, de la feudalismul mijlocului de sec. XIX la forța industrială și economică de azi.
Harta metroului din Tokyo
{{text}}