Opinii

Barça fără Leo nu mai e „mes que un club”

Articol de Theodor Jumătate  —  duminică, 08 august 2021

Messi a plecat plângând de pe ”Camp Nou”. Nu el trebuia sacrificat. Fără zeul argentinian, Barcelona a recuperat mulți bani, dar și-a pierdut sufletul

E copleșitor să-l vezi pe Leo Messi plângând în hohote! Nu-mi spuneți că erau lacrimi de crocodil, că ne-a păcălit pe toți, că totul era fals. Dragostea nu minte. Și este dragoste între Leo și Barça. Barça lui.

Ce a dăruit argentinianul Catalunyei, Barcelonei, este nemaivăzut în fotbal: 21 de ani din 34 ai săi, 35 de trofee și 977 de goluri create, 672 marcate de el, 305 după pasele lui decisive, și un spectacol infinit. Mai mult. I-a oferit inima.

Lionel Messi a plâns la despărţirea de Barcelona FOTO: Imago

Aici a crescut, aici a învățat fotbal, în casa lui Cruyff și Guardiola, a lui Xavi și Iniesta, și acestui club i s-a dedicat total. Cu inima, cu mintea, cu fiecare fibră a corpului. Iubește acest club, clubul carierei sale, al vieții sale.

În 2020, în plin conflict cu președintele de la acea vreme, simțindu-se atacat, lovit, chiar de cei din club, a vrut să renunțe și să plece, dar Josep Bartomeu l-a forțat să-și respecte contractul.

Acum, el voia să rămână și trebuia să rămână, să se retragă pe "Camp Nou", în mijlocul fanilor care-l adoră. Joan Laporta putea găsi o soluție să-l păstreze, chiar și cu acea datorie de peste un miliard. Fără Messi, Barcelona recuperează mulți bani, însă își pierde sufletul.

A renunțat la jumătate din salariu pentru a continua în tricoul blaugrana. Gratis? De ce gratis? A făcut totul pentru club. A jucat, a cucerit, meciuri, campionate, trofee. Barça este atât de mare mai ales datorită lui.

A câștigat o sumă colosală în carieră? Da! Nemeritat? Nu! Iar Barcelona a câștigat mult mai mult. A devenit primul club care depășește bariera celor 800 de milioane de euro din venituri într-un singur sezon (841, în 2018-2019) și ar fi trecut, probabil, de miliard în 2019-2020 dacă n-ar fi izbucnit pandemia. Totul pentru că Messi era acolo.

Cu el, Barcelona și-ar fi revenit mai repede. Sacrificându-l pe el, nu mai e Barcelona. Nu mai e "mes que un club".

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.