România nu a reușit să ia mai mult de patru medalii la Tokyo. A egalat contraperformanțele din 1952 și 2016. Asta deși federațiile afișau un nivel excesiv de optimism, spunând că obțin între 14 și 19 medalii!
Panta descendentă a sportului românesc continuă. Jocurile Olimpice de la Tokyo au arătat încă o dată, dacă mai era nevoie, că România nu are niciun fel de strategie pentru sport, că banii acordați acestui domeniu sunt cheltuiți prost și fără finalitate.
România este țara în care, chiar dacă nu sunt bani, se cheltuiesc foarte multe resurse pentru obținerea unei medalii. La Tokyo, România a avut calificați 101 sportivi, dintre care 55 de băieți și 46 de fete. 17 discipline au avut cel puțin un reprezentant. S-au obținut doar 4 medalii, venite de la două federații!
Sportul nu a fost prioritate pentru niciun Guvern, iar în 2021 a primit cel mai mic buget. În ultimii ani s-a indus ideea că e bine să calificăm câți mai mulți sportivi, vom vedea apoi ce pot face ei la Jocurile Olimpice.
A zecea țară în Europa, după numărul de locuitori, România este abia a 28-a după performanțele de la Tokyo. Suntem sub țări precum Kosovo, Georgia, Slovenia, Ungaria, Elveția, Croația sau Belgia.
Raportări ca la plenara PCR
În decembrie 2020, Comitetul Olimpic și Sportiv Român a organizat o întâlnire online cu reprezentanții federațiilor naționale. Discuțiile s-au axat pe evaluarea potențialului României la Jocurile Olimpice de la Tokyo.
Reprezentanții federațiilor (președinți, secretari generali sau antrenori federali) și-au expus propria evaluare și și-au asumat un obiectiv de calificare și performanță pentru Tokyo.
Bătea la ușă atunci anul 2021, trebuiau să se acorde bugetele. Și atunci dădea bine să spui că ai șanse reale la medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo, în tentativa de a obţine o sumă cât mai importantă. Așa se face că 18 foruri naționale au spus atunci că vor avea un sportiv în Top 8 la Jocurile Olimpice, iar la estimări s-au avansat cifre halucinante.
Adunând ceea ce-și propuneau federațiile, după obiectivele asumate de fiecare for în parte, reieșea că România va cuceri între 14 și 19 medalii la Tokyo! De asemenea, se contura un lot cu 150 de sportivi calificați.
La nivel de raportări şi promisiuni, România a stat însă dintotdeauna foarte bine, iar sportul nu face excepţie, după cum se vede.
Realitatea este alta
Au fost federații care și-au asumat atunci medalii, dar nu au reușit nici măcar să se califice la Tokyo. Este cazul handbalului condus de unul dintre vicepreședinții COSR, Alexandru Dedu! De haltere, care au fost suspendate pentru desele cazuri de dopaj în rândul sportivilor din ultimii ani. De polo sau de karate.
An de an, peste 60 la sută din premierile acordate în sportul românesc pentru performanțele de la Europene sau Mondiale merg către sporturile de contact. Niciunde în lume nu sunt atâtea federații câte subvenționează Ministerul Tineretului și Sportului.
Când a venit vorba însă de calificați la Jocurile Olimpice, la sporturile olimpice de contact s-a tras linie! Nici la sporturile de echipă nu existăm, nereușind să calificăm vreo echipă la handbal, volei, baschet, polo. A reușit fotbalul să revină după 56 de ani de pauză.
Un președinte prea optimist
Mihai Covaliu, președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român a declarat, în dese rânduri, că potențialul optimist al României ar fi undeva la 7-8 medalii la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Numai că România a obținut doar jumătate! Mult mai realistă a fost Comisia Tehnică a COSR, care a prognozat un număr de 4-6 medalii.
A fost cifra 4, cea mai de jos, până la urmă! Două federații și-au îndeplinit obiectivul Canotajul cu 3 medalii, a fost singurul for care a obținut mai mult decât avea asumat.
Federația condusă de Elisabeta Lipă își propusese în Japonia obținerea a două medalii. Federația de scrimă este și ea în cărți. Ana Maria Popescu, prin argintul cucerit la spadă, ține pe linia de plutire forul condus de Marius Florea, singurul care a bifat medalii la ultimele patru ediții ale JO.
0,05% din PIBeste bugetul pe care România îl acordă sportului
Federațiile care și-au asumat medalie la Tokyo
ATLETISM - obiectiv 1 medalie
Medalia așteptată din 2008
Din cei 10 atleți calificați la Tokyo, doi au reușit să prindă finalele: Bianca Ghelber (locul 6 la aruncarea ciocanului) și Alexandru Novac (locul 12 la suliță). Președintele FR Atletism, Anișoara Cușmir, declara că obiectivul forului pe care-l conduce este obținerea unei medalii și atingerea a încă trei-patru finale.
Au fost trei finale, punând la socoteală și proba de 50 km marș a lui Marius Cocioran (locul 24), dar medalia se lasă așteptată din 2008!
TENIS DE MASĂ - obiectiv 1 medalie
Locul 6 pentru fete
Federația și-a propus un obiectiv foarte îndrăzneț având în vedere concurența și dominația continentului asiatic. Europenii nu au luat nicio medalie la Tokyo în întrecerile fetelor și nici la mixt.
În aceste condiții, medalia visată de președintele Cristinel Romanescu și echipa lui era de domeniul incredibilului. Echipa feminină s-a clasat pe locul 6 din 16 participante, doar Germania terminând din Europa în fața ei.
GIMNASTICĂ - obiectiv 1 medalie
Țară, țară, vrem gimnaști!
La Tokyo, România nu a avut echipe calificate, și s-a bazat doar pe trei gimnaști, dintre care Marian Drăgulescu (40 de ani), Larisa Iordache (25 de ani) și Maria Holbură. Larisa s-a calificat în finala de la bârnă, dar nu a mai putut concura din cauza unei accidentări. În aceste condiții, gimnastica a bifat a doua ediție consecutivă fără podium la JO.
Pentru Paris 2024, speranțele se leagă de proiectul „Țară, țară, vrem campioane”, pornit în 2014 de Mariana Bitang și Octavian Belu, cu scopul de a asigura o bază de selecție pentru viitor, acesta fiind menit să scoată gimnastica românească din moartea clinică în care a intrat de ani buni.
72 de medalii olimpicea adus gimnastica de la Jocurile Olimpice, de-a lungul timpului, între care 25 de aur, 21 de argint și 26 de bronz.
BASCHET 3x3 - obiectiv 1 medalie
O victorie și 6 înfrângeri
Sport nou pe agenda olimpică, baschetul 3x3 din România a reușit calificarea echipei feminine. Numai că de la medalia propusă acasă și până la evoluția la Tokyo a fetelor a fost o distanță uriașă. „Tricolorele” au terminat pe locul 7 din 8 echipe, reușind să învingă doar Mongolia. Încă un obiectiv total nerealist asumat de federație.
BOX - obiectiv 1 medalie
Departe de podium
Claudia Nechita a reușit să treacă un tur la Tokyo, dar a fost învinsă în meciul decisiv pentru medalie de japoneza Sena Irie. Cosmin Gîrleanu a pierdut din primul tur. Federația de box a făcut parte dintre forurile care au supralicitat pentru a obține o finanțare mai mare.
CANOTAJ - obiectiv 2 medalii
Etalonul de la Tokyo
Ce ne-am fi făcut fără rezultatele de la canotaj? Multă lume se întreabă asta. E federația care are cea mai bună strategie de dezvoltare. Președintele Elisabeta Lipă a pus la cale un plan care a dat roade. Cu centre de juniori și tineret care produc, canotajul românesc pare să redevină ce a fost în trecut.
Îmbucurător e faptul că băieții au revenit în prim-plan, nepunându-se accent doar pe fete, ca în trecut. Canotajul a avut obiectiv două medalii la Tokyo, dar a obținut trei. Un bonus!
Canotoarele Ancuța Bodnar și Simona Radiș obțin primul titlu olimpic românesc la canotaj, după 13 ani! foto: Raed Krishan/GSPNATAȚIE - obiectiv 1 medalie
Fenomenul Popovici
Natația românească avea drept obiectiv la Tokyo o medalie, dar nu a obținut-o. Toată lumea spera ca Robert Glință, campionul european de la 100 metri spate, să dea lovitura. Numai că a ieșit în evidență noua stea a înotului românesc, puștiul de în vârstă de 16 ani David Popovici.
Acesta s-a calificat în două finale olimpice (100 metri și 200 metri liber), în cea de-a doua terminând pe 4! Și Robert Glință a prins finala. România a avut trei finale olimpice, dar nu și medalia mult visată.
CANOE - obiectiv 1 medalie
Doi sportivi, o barcă și iluzii
Față de 2016, când Federația Română de Kaiac-Canoe a fost suspendată pentru Rio, Tokyo a însemnat un pas înainte. Dar cu o singură șansă la medalii, e greu să răzbați. Vremurile în care Leon Rotman, Ivan Patzaichin, Toma Simionov, Florin Popescu, Mitică Pricop străluceau în luciul apei au apus de mult.
Acum rezultatele vin din întâmplare. Mihalachi și Chirilă au ocupat poziția a cincea în canoea de dublu pe 1.000 m.
JUDO - obiectiv 1 medalie
Declinul de pe tatami
Judo-ul românesc nu a reușit nimic important nici la Tokyo. Federația condusă de Cozmin Gușă nu mai are de mult rezultate. Cei trei judoka români nici nu au intrat în cărți pentru medalii la Jocurile Olimpice. O federație care a primit finanțări importante în ultimul ciclu olimpic și nu a apărut nici măcar în clasamentul pe puncte!
LUPTE - obiectiv 1-2 medalii
Dezamăgire enormă
Luptele românești erau într-o lumină favorabilă pentru obținerea unei medalii la Tokyo. Alina Vuc, vicecampioana mondială, dar și Albert Saritov, medaliatul cu bronz de la Rio, erau marile speranțe ale forului condus de Răzvan Pîrcălabu.
Numai că la Tokyo, trei din cei cinci români au pierdut meciurile din primul tur. Cel mai aproape de medalie a fost Kriszta Incze.
SCRIMĂ - obiectiv 1 medalie
Cine n-are bătrâni...
Ana Maria Popescu a adus încă o medalie scrimei și sportului românesc. La 36 de ani, campioana olimpică de la Rio, cu echipa, a obținut a doua sa medalie olimpică, la individual. Ana nu a reușit însă nici acum să ajungă la aur în proba de spadă, pierzând, ca și la Beijing, marea finală.
După retragerea Anei însă, ne e teamă că și scrima românească va dispărea de pe tabloul federațiilor medaliate la JO. Nu vine nimic din spate la spadă, într-un sport în care România are, de asemenea, tradiție, însă speranțele sunt legate de sabie, acolo unde România a avut campioni mondiali la juniori.
Spadasina Ana Maria Popescu a ajuns din nou la argintul olimpic individual, după Beijing 2008TENIS - obiectiv 1 medalie
Fără Halep, nimic de făcut
Forfait-urile anunțate de Simona Halep, Sorana Cîrstea, Irina Begu au dat peste cap planurile Federației Române de tenis. Medalia propusă nu a mai avut susținere, în condițiile în care România a avut-o doar pe Miki Buzărnescu, la simplu, pe Olaru și Niculescu, la dublu.
TIR - obiectiv 1 medalie
Pe lângă țintă
Nici tirul nu a reușit să urce pe podium la Tokyo. Avea o singură reprezentantă, Laura Ilie, dar se spera într-o evoluție foarte bună a campioanei europene. Laura nu a prinsă însă finala de 8 și a pierdut șansa podiumului.
{{text}}