Comisia de Combatere a Violenței în Sport din cadrul MTS s-a autosesizat și analizează incidentele petrecute la meciul dintre echipele Steaua București și FK Csikszereda, din prima etapă a Ligii a-2, câștigată de steliști, scor 1-0.
Ministerul Tineretului și Sportului s-a autosesizat după scandările xenofobe ale fanilor Stelei la meciul cu Csikszereda.
„Ministerul Tineretului și Sportului a luat act de incidentele violente, cu note xenofobe, petrecute în data de 4 august 2021, la meciul de Liga 2 dintre echipele Steaua București și FK Csíkszereda. În acest context, la nivelul MTS s-a autosesizat Comisia de Combatere a Violenței în Sport, care va analiza faptele petrecute, considerate a reprezenta un pericol pentru sport și valorile sale perene, pentru a decide măsurile care se impun.
Integritatea sportului este de o importanță capitală pentru promovarea credibilității și atractivității acestuia. Sportul joacă un rol important în viața a milioane de cetățeni și nu se rezumă doar la abilitățile atletice, realizările și competițiile sportive. El are o semnificativă contribuție socială, educativă, culturală și unificatoare.
Este un fenomen social care își aduce contribuția la valori precum toleranța, solidaritatea, respectarea drepturilor omului și înțelegerea între națiuni și culturi și contribuie, de asemenea, la integrarea persoanelor, indiferent de rasă, religie și etnie”, se anunță într-un comunicat oficial al MTS.
Reacția ministrul Eduard Novak: „Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!”
Minsitrul Eduard Novak a vorbit și el despre derapajul xenofob al steliștilor, acesta arătându-se total dezamăgit de comportamentul lor.
Sunt mâhnit și dezamăgit de aceste incidente. Le consider inacceptabile și sunt ferm împotriva oricărei manifestări care derapează atât de grav de la regulile sportive și sociale de conduită. Sportul trebuie să fie un mediu al fairplay-ului, în care rasismul și violența nu au ce să caute. Astfel de acte trebuie sancționate prompt și drastic și aștept ca factorii implicați în analiza faptelor petrecute să aplice sancțiunile care se impun pentru toți cei vinovați. Spectacolul sportiv trebuie să apropie și să unească, nu să dezbine. Trebuie să ne aducă bucurie, nu teamă și ură. Nu poate fi îngăduit ca terenurile de sport să fie locul de manifestare al xenofobiei, al discriminării și acest mesaj trebuie să fie unul cât se poate de ferm, pe care să-l repetăm ori de câte ori va fi necesar. Vom face tot ce ne stă în putință pentru ca situații de acest fel să nu se mai repete!
-Eduard Novak, ministru MTS
Apel către FRF
MTS insistă ca FRF, prin Comisia de Disciplină, să se sesizeze asupra acestui derapaj.
„Ministerul Tineretului și Sportului consideră că toți factorii implicați în domeniul sportului trebuie se acționeze solidar și integrat pentru descurajarea unor astfel de atitudini și pentru preîntâmpinarea repetării lor.
Cei abilitați în mod nemijlocit pentru a analiza și sancționa astfel de incidente sunt primii care trebuie să se sesizeze, iar Comisia de disciplină existentă la nivelul Federației Române de Fotbal are o responsabilitate clară și extrem de importantă din acest punct de vedere.”
Ce riscă Steaua
Dacă spectatorii afişează inscripţii conţinând sloganuri discriminatorii/denigratoare/rasiste/ xenofobe sau se fac vinovaţi de alte comportări de acest fel la un joc, organul jurisdicţional va aplica o sancţiune de la 5.000 la 70.000 de lei clubului pe care l-au susţinut spectatorii respectivi, la fiecare nouă abatere de același tip penalitatea urmând a fi majorată cu ½ față de cea aplicată anterior. La atingerea pragului maxim clubul va fi sancționat cu măsura programării unui joc fără spectatori cumulat cu o penalitate sportivă de 70.000 lei.
- Articolul 54 din Regulamentul Disciplinar al FRF
{{text}}