Opinii   •   EDITORIAL

Atunci când lacrimile puteau curge fluviu

Articol de Cristian Geambașu   —  marţi, 10 august 2021

Contează mai puțin acum dacă Messi a fost împins de Joan Laporta să plece. Despărțirea starului argentinian de Barcelona face parte din logica lumii noastre

La câteva zile după Joan Laporta, a vorbit și Messi. Argentinianul a apărut sobru în fața camerelor TV, nu în costumele acelea cu sclipici în care se prezenta să își primească trofeele Ballon D’Or. Sobru și pigmentat cu lacrimi a fost și discursul. Emoție, regrete, promisiuni de dragoste eternă în ciuda despărțirii. Soția Antonella, îmbrăcată nu chiar atât de sobru, cu o fustă ultramini, i-a dat soțului Leo un șervețel să își sufle nasul. 

Audiența globală a depășit aselenizarea lui Neil Armstrong, semn că planeta fotbal este acum mai puternică decât astrul îndrăgostiților. Să te ferească Cel de Sus să zici ceva de rău de Messi zilele acestea! Congregația messionarilor nu acceptă îndoieli, cere doar credință necondiționată.

O poveste


Știam demult, fotbalul trăiește și prin povești, nu doar prin goluri, iar una dintre marile povești ale fotbalului este aceea a lui Messi. Messi, copilul luat de Barcelona din Argentina pe când avea doar 13 ani, Messi copilul crescut nu doar fotbalistic, ci și tratat cu medicamente de creștere, Messi copilul care a devenit cel mai mare fotbalist al planetei, Messi copilul care s-a transformat în adultul care se confundă cu imaginea și istoria Camp Nou. 

Messi copilul devenit adult și care acum câțiva ani a fost condamnat pentru evaziune fiscală. Și să nu spuneți că tăticul și impresarul au acționat pe la spate, iar el, inocentul, nu a știut nimic!

Lacrimile care se usucă repede

În viața reală, basmul lui Messi cu Barcelona se sfârșește atunci când banii devin mai puternici decât lacrimile. Lacrimile lui Leo de la conferința de presă, lacrimile lui atât de natural sud-americane, nu sunt un exercițiu de actorie, sunt cât se poate de adevărate. Numai că ele urmează să se usuce foarte repede, fiindcă Leo are de semnat un nou contract cu următoarea echipă, cel mai probabil PSG-ul qatarian. Angajament care îi va aduce și mai mult decât cele 71 de milioane câștigate în ultimul sezon în culorile blaugrana.


Ar fi bătut clopotele la Sagrada!

Iar acum, alt basm, altă poveste cu zâne bune și feți-frumoși altruiști. Am mai spus-o, gândiți-vă cum ar fi fost dacă, sfidând fair-play-ul financiar impus de LaLiga, Messi accepta nu doar o reducere cu 50 la sută a salariului, ci propunea să continue să joace gratis sau pe un salariu modic, un milion sau două un sezon sau două pentru clubul care i-a dat totul? Vedeți cum sună asta, un salariu modic de câteva milioane de euro? 

Ce ar fi fost dacă Leo arunca totul în aer și propunea așa ceva? Probabil că la Sagrada Familia ar fi bătut clopotele anunțând o minune. O utopie, desigur. Dar una care ar fi schimbat fața fotbalului. Mi-ați oferit totul, vreau să dau ceva înapoi. Asta să fie forma mea de mulțumire până când ieșim din impas. Atunci, lacrimile puteau să curgă fluviu.

Messi va continua. Să câștige mulți bani

Președintele Laporta a informat că masa salarială la Barcelona reprezintă 110 la sută din totalul veniturilor. Aici nu plonjăm direct în apa rece a absurdului, intrăm în realitatea curentă a fotbalului contemporan. Prea mulți bani pentru un spectacol care nu schimbă totuși fața planetei. 

La 34 de ani, deci la crepusculul unei cariere impresionante, Messi va continua să joace fotbal și să câștige mulți bani. Mesajul pe care el avea ocazia să îl transmită acum era tocmai că de la un punct încolo nu doar banii contează. A ratat cu o poartă apărată de ipocrizie, minciună și clișee indigeste. Legătura indestructibilă dintre el și Barcelona nu a fost decât o iluzie. Iluzia a dispărut în momentul în care a intrat în scenă actorul principal al zilelor noastre. Contul bancar. El dictează tactica, ritmul de joc, așezarea în teren.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.