Florin Bratu (41 de ani) a fost prezentat astăzi în funcția de selecționer al naționalei U21, într-o conferință de presă la care a mai participat și Mihai Stoichiță, directorul tehnic al Federației Române de Fotbal.
Instalat pe banca naționalei de tineret, Florin Bratu a vorbit despre principalele sale obiective, tehnicianul insistând pe importanța schimbului de generații de la România U21. Mai jos sunt cele mai importante declarații ale lui Bratu.
Bratu: „Cea mai mare provocare e schimbul de generații”
„Am șansa să lucrez din nou cu Federația. E un climat profesionist, iar aici ai tot ce îți dorești ca antrenor. Vreau să formez un grup puternic la echipa de tineret, cu care să abordăm Campionatul European și să avem rezultate.
Noi, la echipa națională, oferim jucătorilor meciuri bune din punct de vedere al calității, al dinamicii. Nu putem să antrenăm foarte mult jucătorii, dar putem să-i facem să înțeleagă că tricoul reprezentativei e foarte important.
Cea mai mare provocare e schimbul de generații. Vreau să formez un grup, să evaluăm jucătorii foarte bine. Am semnat pe doi ani. Staff-ul va fi cel cu care a lucrat și Adi Mutu. Mi se pare că perioada de toamnă e imporantă pentru echipa națională”, a spus Florin Bratu, la conferința de presă de astăzi.
Florin Bratu: „Va fi o generație schimbată total”
Vreau să-i egalez, dacă nu să-i depășesc pe Rădoi și Mutu. Dar va fi o generație schimbată total. Trebuie să avem grijă, să evaluăm foarte bine, să ne îngrijim ca jucătorii cei mai în formă să apară la echipa națională. Văd din ce în ce mai mulți jucători tineri care apar la diverse echipe, iar asta mă bucură.
În momentul de față, avem o masă bună de jucători din care să alegem. Avem o generație bună și vrem să avem rezultate Încă nu m-am gândit la cine va fi lider, nu am făcut convoncările. Dar am în cap niște jucători. Sunt foarte mulți jucători care pot deveni lideri - Florin Bratu, antrenor România U21
Bratu, 41 de ani, a mai fost în FRF ca selecționer U18. El a câștigat campionatul juniorilor mari cu Dinamo, într-o finală cu Viitorul, după executarea loviturilor de departajare. Bratu a condus-o cu succes pe Dinamo într-un sezon în play-out, după care a fost demis ca urmare a unui conflict cu Dan Nistor.
Performanțele recente îl obligă pe Bratu să reușească
Naționala de tineret n-a fost luată în serios multă vreme. Din 1998 până în 2019, "tricolorii" mici nu au participat la niciun turneu final, chiar dacă lotul U21 a beneficiat, în perioada aceea, de mulți fotbaliști foarte buni. Isăilă și Rădoi au calificat echipa la Europeanul din 2019 și a urmat o prestație excelentă la turneul final în care România a jucat o semifinală. Rădoi și Mutu au condus naționala în preliminariile pentru Euro 2021.
Încă o calificare și o prestație decentă la turneul final, unul în care "tricolorii" au învins Ungaria și au remizat cu Olanda și cu Germania. Au ratat calificarea din grupă. "Tineretul" a ajuns să fie obișnuit cu calificările. România U21 va participa, calificată din oficiu în calitate de țară organizatoare, și la Euro 2023.
Florin Bratu: „Să mergem iar la Jocurile Olimpice”
Bratu a vorbit ieri pentru televiziunea online a Federației despre funcția în care a fost învestit: „E o mare provocare, mereu mi-am dorit să antrenez echipa națională și sper să obținem performanțe. Știu că nu e ușor, vin după Mirel Rădoi și după Adrian Mutu, doi selecționeri care au obținut rezultate importante la turneele finale, dar nu sunt speriat. Obiectivele mele sunt să aduc jucători în prim-plan pentru naționala de seniori și să calific din nou România la Jocurile Olimpice.
Am încredere că putem forma un grup unit, o echipă care să aibă rezultate". Pentru calificarea la JO, România ar trebui să joace din nou în semifinale și la Euro viitor, la care vor participa, în premieră, 16 echipe, în loc de opt, câte erau până acum.
Programul României U21 în septembrie
Data | Meciul |
3 septembrie | România - Anglia |
7 septembrie | România - Georgia |
{{text}}