În minutul 69 al derby-ului cu Rapid, FCSB a înscris, dar brigada oprise jocul pentru un ofsaid semnalizat de asistentul Vasile Marinescu la Mamut, care însă nici n-a atins mingea, nici n-a influențat vreun adversar, iar balonul a fost jucat de un alt jucător, aflat în poziție regulamentară.
Brigada condusă de Marian Barbu a avut un meci extrem de greu de condus duminică pe Arena Națională. S-a jucat extrem de tare, cu intrări peste limita regulamentului, iar cel mai proaspăt ecuson internațional din arbitrajul românesc a părut să fie depășit de miza derby-ului în ciuda faptului că a arătat nu mai puțin de 11 avertismente și două eliminări.
Totuși, poate faza cea mai controversată a meciului s-a consumat la jumătatea reprizei secunde. În minutul 69, FCSB a trimis mingea în poartă, după ce cuplul Barbu - Vasile Marinescu a comis o eroare importantă. A oprit acțiunea de atac a roș-albaștrilor motivând că a fost ofsaid la Mamut!
Deși se afla în poziție de ofsaid, atacantul croat nu ar fi trebuit penalizat fiindcă în derularea fazei el nu face nimic, din ceea ce se specifică în Legile Jocului, pentru care să fie sancționat în ofsaid. Tocmai pentru a explica în detaliu o fază pentru care inclusiv jucătorii FCSB-ului i-au cerut explicații pe teren "centralului" Marian Barbu, GSP a apelat la Cristi Balaj, fost arbitru FIFA important în România. În plus, capturile pe reluările TV sunt extrem de bune.
MOMENTUL 1: Mamut e în poziție de ofsaid
Când Florinel Coman pasează vertical, printre stoperii Rapidului, stop-cadrul arată că Mamut ar fi în poziție de ofsaid. Poziția de ofsaid însă nu înseamnă automat că fotbalistul trebuie penalizat cu ofsaid.
Arbitrilor asistenți li se recomandă mereu să stea și să aștepte să vadă ce se întâmplă, tocmai fiindcă un atacant care se îndreaptă spre minge și care e în poziție de ofsaid se poate opri și refuza ulterior jocul, caz în care nu e nimic sancționabil și faza poate să continue
Cristi Balaj
MOMENTUL 2: Mamut urmărește mingea
Atacantul croat fuge după minge, însă în niciun moment nu o atinge și chiar se oprește când realizează că e posibil să fi fost în poziție de ofsaid.
El nu joacă mingea și, mai important, nici nu are, prin mișcarea pe care o face, un impact direct asupra vreunui adversar sau asupra portarului. Se află la distanță mare de jucătorii Rapidului și nu se poate considera că el trebuie penalizat din moment ce nu are niciun impact
Cristi Balaj
MOMENTUL 3: Mamut refuză jocul, balonul e jucat de Șerban
După ce Mamut se oprește, din spate, pentru a controla mingea, vine Șerban, fundașul stânga care se afla în poziție regulamentară atunci când Coman dăduse pasa.
Asistentul s-a grăbit să ridice fanionul văzându-l pe Mamut că se duce spre minge. Jucătorii Rapidului l-au văzut cu steagul sus și s-au oprit. Asistentul trebuia să lase faza să continue, a greșit
Cristi Balaj
MOMENTUL 4: Mingea intră în poartă după ce jocul fusese oprit
Barbu a validat decizia asistentului și a fluierat exact în momentul în care mingea centrată de Șerban ajunsese la Cordea, în fața porții goale. Acesta a introdus mingea în poartă, dar după ce jocul fusese oprit.
Nu știm cum s-ar fi derulat această fază dacă asistentul ar fi așteptat și nu ar fi ridicat fanionul, poate că fundașii Rapidului nu s-ar mai fi oprit, poate că și portarul nu mai era așa pasiv. Nu putem spune că e un gol anulat eronat, ci de o decizie neinspirată a asistentului, care s-a grăbit. Totuși, eu cred că centralul ar fi putut să treacă peste decizia colegului său, pentru că el a văzut clar că Mamut nu joacă mingea și nici nu are vreun impact asupra adversarilor din acea poziție de ofsaid
Cristi Balaj
CUM S-AR FI PROCEDAT CU VAR: Jocul continua, dacă se marca, era gol valabil
Cristi Balaj, cel care s-a retras din arbitraj în urmă cu 5 ani, a explicat și cum ar fi putut să arate această fază dacă în Liga 1 am fi avut sistemul de arbitraj video.
Am văzut cu toții și la Campionatul European cum faze chiar mai flagrante de ofsaid sunt lăsate până se încheie acțiunea de atac, tocmai pentru ca o eroare a unui asistent, care ar face-o fără VAR, să poată fi remediată. În acest caz, asistentul ar fi lăsat faza să meargă și dacă să zicem că mingea ar fi ajuns în poartă exact în modul în care s-a petrecut în meciul de duminică, după ce s-ar fi analizat reluările s-ar fi ajuns la concluzia că Mamut nu trebuie penalizat, deci nu era nimic neregulamentar și golul ar fi fost validat.
Pasajele din Legile Jocului sunt clare:
Din start, în regulamentul jocului de fotbal, la capitolul poziție de ofsaid se specifică în mod clar că "a fi în ofsaid nu reprezintă o abatere". Apoi sunt enumerate variantele în care un fotbalist care e în poziție de ofsaid trebuie sancționat:
- când intervine în joc prin jucarea sau atingerea mingii pasate sau atinse de un coechipier
- nu joacă mingea, dar împiedică un adversar să joace balonul sau să poată juca balonul
- își dispută mingea cu un adversar
- încearcă în mod clar să joace mingea care se află în apropiere, iaraceastă acțiune influențează un adversar
- efectuează o acțiune evidentă care influențează în mod clar capacitatea unui adversar de a juca mingea
În nici una dintre aceste situații nu s-a aflat Mamut la respectiva fază, astfel că asistentul a greșit fiindcă a ridicat fanionul!
GSP le schimbă notele lui Barbu și Marinescu
Dintr-o eroare, în caseta meciului Rapid - FCSB, centralul, dar și asistentul care a fost implica în faza din minutu 69 au primit nota 7. GSP, după ce a reevaluat prestația celor doi, decide să le modifice calificativele.
Barbu, pentru indulgența arătată în duelurile extrem de agresive pe care jucătorii le-au avut aproape pe întreaga durată a jocului, primește nota 6, iar asistenul Vasile Marinescu, care nu are prea multe scuze pentru momentul cel mai controversa al derby-ului, primește nota 5.
Balaj îl critică și pe Barbu
Fostul arbitru internațional, care în prezent e expert pe probleme de arbitraj la Telekom Sport, s-a arătat nemulțumit de maniera în care "centralul" derby-ului a manageriat intrările extrem de agresive, mai ales cele din debutul meciului.
"A judecat complet greșit. Într-o asemenea atmosferă, cu tribunele pline și cu jucătorii care sunt din start extrem de motivați, trebuie să nu ratezi primul fault, să nu ratezi primul galben fiindcă sunt mesaje pe care le dai fotbaliștilor. Barbu n-a văzut un fault clar în atac în minutul 1, în careul Rapidului, apoi n-a acordat un avertisment clar lui Belu pentru o intrare tare asupra lui Coman. Când începi așa meciul, apoi e clar că îți vor scăpa din mână duelurile, dovadă ceea ce s-a și întâmplat. Au urmat atacuri tari, plus acea bătaie între jucători în final de joc", a comentat Blaj prestația lui Barbu.
Penalty pentru FCSB?
În minutele de prelungiri, FCSB a cerut lovitură de pedeapsă după ce, în urma unui corner, Iulian Cristea a fost "rașchetat" pe cap cu crampoanele de Albu. Iulian Cristea a păstrat după meci urmele duelului, însă Cristi Balaj susține că Barbu a luat decizia corectă atunci când a lăsat jocul să continue. "Cristea e cel care vine cu capul foarte, foarte jos, practic aici e vorba de autopericlitare, nu se impunea penalty", a explicat fostul arbitru în studio la Telekom Sport.
Trebuie să vorbim și de arbitraj. Nu poate să arbitreze băiatul ăsta, n-are cum. El e la doi metri de fază și nu vede cum lui Mamut i se dă peste picioare. Îi e frică să arbitreze. Ați văzut unde s-a ajuns? La bătăi. Ăsta n-a fost fotbal. A fost un fel de lupte greco-romane
Gigi Becali, patron FCSB
{{text}}